Мисля,че това е отговора на въпроса ти!!Успех
• за времето на отпуск поради временна неработоспособност или бременност и раждане, през което е получавано парично обезщетение от общественото осигуряване, се вписва:
- преди 01.01.2000 г. – доходът, от който е изчислено паричното обезщетение, съгласно действащите разпоредби при ползването на отпуска;
- от 01.01.2000 г. до 31.12.2004 г. – обезщетението, върху което са внесени или дължими осигурителни вноски;
- от 01.01.2005 г. – доходът, от който е изчислено обезщетението.
Поради извършената нормативна промяна и преминаване на дейността по отпускане и изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност към ТП на НОИ,получаваните по този ред след 01.01.2007 г.парични обезщетения не се вписват в обр.УП-2, а се установяват с данни от информационната система на НОИ.
В тези случаи в удостоверение обр. УП-2 се вписват само изплатените от осигурителите на основание чл.40, ал.4 от КСО възнаграждения за първия работен ден от временната неработоспособност, като в „Забележка“ следва да се посочва помесечно броят на дните,за които е изплащано парично обезщетение от ТП на НОИ. Това се отнася и за случаите преди 01.01.2007 г., когато от ТП на НОИ са изплащани парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане на
лица, работили в осигурители, които са прекратили дейността си поради ликвидация. В тази насока са и дадените от ГД „Пенсии“ при ЦУ на НОИ указания с изх. № 91-01-56 от 16.02.2007 г.
Имах,случай с майка,която имаше трето дете, и затова не плащаше детска градина,При нея имаше проблем,но всъщност щом детската градина се плаща,да не би трябвало да се води на пълна държавна издръжка. :thumbup:
Мисля,че не може,защото се попълва декларация,че детето няма да посещава заведение на държавна издръжка :smile1:
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст

След изтичането на отпуска за отглеждане на дете до 2 год. възраст, всеки един от родителите има право на неплатен отпуск по майчинство в размер на шест календарни месеца. Този отпуск може да се ползва от всеки родител наведнъж или на части до навършване на 8 год. възраст на детето. Отпускът може да се преотстъпва от единия на другия родител само в случаите, когато: майката и бащата са разведени и един от тях е лишен от права над детето, родителят отглежда сам детето си, или един от родителите е починал.

За да ползва неплатен отпуск по майчинство, майката (бащата) е необходимо да подаде следните документи: а) писмено заявление за ползване на отпуск по чл. 167а от КТ (Заявление по чл. 167а от КТ)

б) декларация за ползване на отпуск по чл. 167а от КТ (Декларация по чл. 167а от КТ)

в) копие от Акт за раждане на детето
Това е част от декларацията:

   Лицето, което ползва отпуска, се задължава при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка да уведоми работодателя, за да прекрати разрешения отпуск.

   Извесно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс