Здравейте!
Да няма да има проблем с обезщетението за безработица след като сумата по ГД е под МРЗ за страната след приспадане на НПР от което следва че няма задължение за осигуряване за ф.Безработица. Миналата година имах такъв случай.
Според чл. 46, ал. 3 от КСО "Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи", който е в сила от 01.01.2010г.  едноличния търговец следва да назначи прокурист още с настъпването на временната неработоспособност поради бременност и раждане.За трудова дейност се приема дори подписването на придружителните писма за представяне на болничните в НОИ.
Здравейте!
Няма право да получава обезщетение от ДОО тъй като извършва дейност през време на болничния. Затова са ви поискали, обяснения, договори за наеми и т.н.
Дори само да е подписала договорите и фактурите, то с това си свое действие се счита че тя извършва дейност. Това ми отговориха на мен преди време като попитах в НОИ,  но моя случай беше за Управител-Собственик СОЛ.
Дано да не съм права и жената да си получи полагащото и се обезщетение.
Здравейте!
Скоро имах такъв случай. Новия управител се вписва в ТР и е с ДУК. Не може да бъде на 2 часа, трябва да е на 8 часа защото фирма не се управлява само през 2 часа от деня а се управлява цял ден. В ТР се вписва новия управител, т.е. стават двама вписани управители. Датата на вписване на първия у-л трябва да е преди датата на излизане по майчинство на втория у-л, т.е. 45-те дни. Дори да не спазите процедурата а управителя излезе по майчинство то при проверка ще я накарат да връща парите получени като обезщетение.
Ето и какво ми отговориха на мен от НОИ:
Ако с управителя на дружеството не е сключен трудов договор, то взаимоотношенията между двете страни по повод трудовата дейност на управителя, се регламентират с т. нар. договор за управление. Няма пречка дружеството да разреши на управителя да прекъсне изпълнението на управленските си задължения по време на периоди на майчинство. Във всички случаи, при които управителката ще ползва отпуск по майчинство, ако дружеството прецени, че е необходимо друго лице да осъществява някои от трудовите функции на управителя, трябва да предприеме мерки да определи по законовия ред такова лице, което да бъде вписано като втори управител или като прокурист на дружеството.
В противен случай дори и управителката да отговаря на условието за получаване на обезщетение за майчинство от НОИ, свързано с наличието на необходимия осигурителен стаж, то всяко действие, свързано с управлението на дружеството – полагане на подпис под договор или какъвто и да е документ на дружеството, може да бъде изтълкувано като упражняване на трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, което съгласно чл. 46, ал. 3 от КСО е обстоятелство, при което не се изплаща обезщетение.
Здравейте!
Пускате предизвестие с например днешна дата и го връчвате днес. Тъй като срока от 30дни тече от следващия ден то считано от този следващ ден прекратявате договора като в заповедта вписвате горе на основание чл......., ал......, т..... от КТ във връзка с предизвестие №....../.............г. и в обезщетенията описвате, че на основание чл.220, ал.1 от КТ на служителя да се изпрлати обезщетение за неспазено предизвестие в размер на БТВ за неспазения срок.
Един месец след датата на прекратяване лицетоподписва декларация че не е работил и му плащате обезщетение по чл.222, ал.1
Здравейте!
База за изчисление на обезщетението по чл.220 е брутното трудово + допълнителни плащания с постоянен характер. Виж чл.228 от КТ и чл.19 ал.1 от НСОРЗ
Здравейте!
Имах такъв случай. Консултирах се и с НАП и с НОИ.
В декл.обр.1 последен ден в осигуряване трябва да ви бъде деня на смъртта
Здравейте! Да се включа и аз тъй като чета навсякъде различни неща. Възнаграждението на служител за м.01.2020г.(осигур.доход) е 1634,48лв., но в нея влизат официален празник, нощен труд и премия.
Сега за м.04.2020г.  и м.05.2020г. е в платен отпуск в следствие на което осигур.доход ще е 1050,44лв. Въпроса ми е правилно ли е осигур.доход за м.04 с искана мярка 60/40 да е по-малък от базата върху която ще се изплати мярката.
Здравейте! Всичко е ясно само ако някой вече начислява тези 14,5% отчисление и вноска за soka bau моля да сподели или да изпрати пример как се отчитат за всеки работник като те искат да е начислена сумата но да не се удържа от брутното възнаг. Не става ясно как точно се смята затова моля ако някой може да помогне да обясни по подробно как става.
 :blink:
А не ви ли ги възстановяват, когато работниците използват платен отпуск?
Има бланка за възстановяване на суми от тях, но трябва да са реално начислени във фишовете(и тях ще желаят да видят). Тези суми са гаранция за спазване на Германското законодателство относно отпуската и минималните размери на заплащане!