с наближаване на края на годината да попитам дали има яснота за ползване на данъчно облекчение за деца от работещи украински бежанци със статут на временна закрила? Могат ли да ползват облекчението?
Здравейте, моля за помощ по следния казус. Фирмата ни сключи договор  преди 10 години с лизингово дружество за придобиване на офис на финансов лизинг. Тази година изтече договора и заплатихме остатъчната стойност. В началото на месеца получихме нотариален акт на наше име. Сега ще декларираме имота в общината и възниква въпросът коя е отчетната стойност, която следва да посочим в декларацията.
 Ние сме завели в нашия баланс офиса като актив преди 10 години с отчетната стойност по договора за лизинг. Той е амортизиран за тези 10 години. И тук се чудя какво да запиша  в декларацията към общината.



При проверка от Инспекция по труда имахме предписание за водене на дневник за трудовите книжки, та не зная доколко не е задължителен .
благодаря за мнението. И аз мисля така, но все пак исках да видя и друго мнение-
здравейте, имаме следния казус. към 31 декември имаме служител, който е бил в командировка и не сме му изплатили полагаемите се дневни за командировката към края на годината. Следва ли да посочим неизплатената сума като временна разлика съгласно член 42 от ЗКПО или дневните попадат в обхвата на обезщетенията, определени като задължителни с нормативен акт, по чл 42 ал. 2 т.3. :question:
започна ли семинара, че на мен не ми отваря страницата?
семинарите на НКЦ Решение са добри. Мисля, че през февруари имат 2 семинара.
здравейте, освободихме двама служители на основание чл.331 от КТ от 30.12.2017 / последен работен ден 29.12.2017/. Предвид промените от 01.01. в КСО относно включването на чл.331 към обезщетение за безработица за срок от 4 месеца на минимално обезщетение, с кой код за прекратяване следва да ги обявя  в декларация 1 -с код 1 или 2?
ами май открих отговора в член 11 ал.3.
Благодаря на всички, които се включиха в дискусията!
добре де, нали според чл.11 от  ЗДДФЛ доходът се смята за придобит при плащане. Т.е ако единият собственик не е получил плащане т.е няма доход от наем, не следва да декларира такъв.
 В този ред на мисли не трябва да подава и декларация по чл. 55 по ЗДДФЛ?
Здравейте, имам следния казус:
апартамент, който е собственост на съпруг и съпруга е отдаден под наем от началото на 2017 г. Наемът се превежда по банковата сметка на единия член на семейството.
 Кой е задължен да подава декларация за авансов данък по чл.55 по ЗОДФЛ, респективно да внася авансовия ДДФЛ?  Кой подава годишната декларация за придобития доход?
да, подавана е декларация 1 и 6, тъй като лицето е осигурявано по българското законодателство.
здравейте, имам следния казус: български гражданин сключва  трудов договор с чужда фирма от ЕС. Трудът е полаган в България по силата на трудов договор по българското законодателство. Приложили сме регламент ЕО № 987/2009 година, като осигуровките са превеждани от чужбина / след като чуждата фирма получи служебен номер в НАП/. Въпросът е при прекратяване на трудовия договор на лицето дали следва да отразим стажа на лицето в трудовата книжка?.