Здравейте, моля за съдействие по следният казус :  ТД е постоянен, предизвестието е описано - 30 дена, работодателя освобождава служителя на основание чл. 328 ал. 1 т. 3, с 3-месечно предизвестие, възможно ли е?
Благодаря.
Благодаря на всички, ще се свържа с нашият служител, за да има възможност да жали пред НОИ.
Трудова дейност - заплата+формиран данък от трудова дейност.
Назначен на срочен договор - до коя дата е срока на договора? Прекратен на какво основание - чл.71 в срока на изпитване или по чл.325 - с изтичане на срока?
Срока на тр.договор  е до завършване на определената работа, освободен е на  03,09. на основание чл. 325 т. 4, първият ден на болничен е 02.09.
Писма от НОИ нямаме нито една от страните, служителят на място в НОИ проверил след като се чухме по телефона, това са били думи на техен служител след проверка - по - рано прекратен договор.
Сега си мисля, че  НОИ нещо май ако мине номера са направили, ще се жали май.
Временната нетрудоспособност е настъпила по-рано от прекратяването на срочният договор.
Стажа му в нашата фирма е около 3 месеца. Но има лицето общ над 6 месеца.
Здравейте, следният казус е във връзка с прекратен срочен трудов договор и болничен. Служителеят има 6 месеца осиг. стаж, назначен е на срочен трудов договор с изпитателен срок в полза на работодателя, на 02.09 предоставя болничен лист с продължение до 22.09, трудовият му договор е прекратен на 03.09 поради изтичане на срока на договора, бол. лист е подаден в НОИ,  преди седмица лицето е получило отказ за плащане от НОИ,  мотива бил - по-рано прекратен договор. Четейки чл.42 т.3 от КСО, тълкувам именно, че  казуса попада  в този текст, договора е бил действащ все още към датата на издаване на бол. лист. Следва ли лицето да обжалва и да си търси парите за обезщетението ? Благодаря.
Този "параграф" явно не е от ЗЗО ... :smile1:
Не е, вярно... но ситуацията е парадоксална.
Благодаря на всички, казуса е разяснен- т,е, параграф 22 , дължим си всички осигуровки
нищо , че здравни права няма да се ползват от граждани от трети страни с пребиваване до 3 месеца. Всяка Агенция си има своя теория.   
Трудовият договор не е важен в случая. Изяснете какъв статус имат. Вижте си ЗЗО.
Статута им е ясен - временно пребиваване - до 3 месеца , а в случая е важен трудовият договор, т.е. как ги назначаваме - защото дължим всички осиг. вноски.
Здравейте , имаме служители от трети страни, назначени на трудов договор във фирмата , дейността на фирмата е на територията на България. Срока на пребиваване на тези служители тук е 90 дена. Следва ли да не им се удържат суми за здравно осигуряване, защото те са извън системата на здравната система у нас ? Мисля , че няма логика след като са назначени на трудов договор да не им се внасят здравни осигур. вноски. Моля да дискутираме ако за вас темата представлява интерес.
Благодаря.
Какви пари да връща работодателя на НОИ?
Предполагам, че тази бъдеща майка е получила отказ за плащане, защото няма необходимия стаж. Най-вероятно и фирмата ще получи уведомление за извършване на корекция в подаденото приложение № 9. За тези болнични - бременност, раждане и гледане на дете се иска 12 месеца стаж, а не 6. Неправилно сте посочили в приложение 9 това обстоятелство. Също така в приложение № 9 се посочва датата, на която лицето придобива този стаж. Този болничен, който е издаден за 45 дни преди термина, също така и следващите - за раждане и за гледане на дете се зачитат за стаж, но няма да има плащане по тях. За този период лицето може да подаде документи в Дирекция Социално подпомагане.
Ясно , разбрах , предполагам , че плащане по б.л. няма , това ми беше питането.
Ще се коригира приложение № 9 .
Отново благодаря !
Здравейте , казуса е следният :
Служителка на фирмата е назначена е в началото на м. 01/2018 , излиза в болничен - 45 дена преди раждане  от 13.08, в приложение № 9 е отбелязано , че лицето има 6 месеца осиг. стаж , така и подаден в НОИ,  служителката е получила преди дни писмо от НОИ ,  че няма 12 месеца осиг. стаж и НОИ  искат доказателства , че лицето има 12 месеца стаж. Писмо до работодателя все още няма. Служителката твърди същото , че няма 12 месеца осиг. стаж.  Въпроса ми е как да процедира фирмата в този случай и ще се наложи ли работодателя да връща пари на НОИ ?
Благодаря.
Здравейте , майка назначена на ТД във фирма , която спира дейност , от 01.05 всички работници се местят в нова фирма, Майката е вече във втората година на майчинството си , от 23.04 е вече в болничен - 45 дена преди раждане с второто си дете. Следва ли да остане в старата фирма , до края и на второто си майчинство ? Нужно ли е да се мести и тя ?
Благодаря !
Благодаря на всички , които ми помогнаха относно моят казус. Прави бяхте ! Справих се от раз.
Благодаря ви !
Веднага пробвам и ще пиша резултата. :good:
Здравейте , налага се поради сгрешен ЕГН да коригирам Д1 и Д6 за седем месеца за 2017г.
Тъй като е подавана и Д6 , трябва ли едновременно да подам заличаване и редовна без Д6 , защото реално само ЕГН-то е сгрешено или следва първо да залича грешката и после да подам редовни ?
Благодаря.
Мога ли да попитам дали се получи? И аз трябва да коригирам само вида осигуряване.
Извинявам се но сега виждам въпроса, да получи се , точно така както е описан казуса от delphine.
Засега нямам отговор , надявам се , че до края на деня да получа още инфо .
Но благодаря , същото мисля и аз , че нямат основание за отказ.
Здравейте , казуса е следният : На новородено се налага операция , майката все още не е изписана от болницата след раждане. Новороденото е придружено от бащата в друг град за операцията , същата е извършено успешно , но на бащата се отказва от лечебното заведение да се издаде болничен лист.  Правилно ли е ?
Благодаря.
И аз имах такъв отказ - стигам до извода, че не може да се подадат едновременно заличаване и редовна . В случая подадох Д1 заличаване и Д6 с код К и намалените суми - резултат от  заличаването на Д1 / т.е. вече подадените минус тези на лицето, което заличавам / . След това подадох Д1 редовна и Д6 редовна със сумите само на това лице.
Много благодаря , сега това ще пробвам и ще споделя.