Здравейте! Извършва услуга на брат ми, който има ЕТ на патент, а именно годишно приключване на фирмата. Не получавам възнаграждение за услугата, но въпроса ми е имам ли право да извърша тази услуга безвъзмездно.
След попълване на всички данни в Уведомление по чл.62, използвам програмата на НАП, излиза съобщение " Некоректно попълнена дата на назначаване". Попълнени са всички данни, включително и датата на назначаване. Изтеглено е последното обновление. Някакви идеи как да отстраня проблема?
Здравейте! Приета ли е вече промяната според, която при стаж в последната фирма по-малък от два месеца имаме право само на минимално обезщитение за четири месеца, без збшначение по кой член сме освободени?
Здравейте! Физическо лице получава дарение от родителите си в размер на 15 000 лв., има нотариално заверен договор и сумата ще се преведе по банков път. Следва ли да се декларира и дължи ли се данък? Благодаря!
ЕТ на патент с нетни приходи под 100 000 има ли задължение да публикува ГФО!
Здравейте, имам доход от наем и въпроса ми е свързан с попълване на Таблица 2 от Окончателната справка за осигурителния доход. Нямам трудови договори и др. доходи. Кои колони попълвам. Колона 3 със сума 210, върху която съм внесъл здравни осигуровки?
На гише не искате , за да не ви хванат, по електронен път се страхувате от засечка - изобщо ще ги подавате ли ? Защото и неподадените засичат........
Разбира се, че ще ги подадем и на място в НАП ще попитаме, но исках да имам представа за възможност да избегна глпба. За първи път съм в подобна ситуация, а вярвам, че някой може да сподели опит.
miro 7874 Благодаря за бързия отговор! По ел. път не правят ли засечка?
Здравейте, днес установявам, че декл. обр. 1 и 6 за м. януари са били отхвърлени и съответно срока за подаване от 7 дни отдавна е изтекъл. Моля за съвет какво да предприема. Подавани са на място, не по ел. път и служителката не е казала, че има проблем и от недоглеждане всичко си отива по папките. Не е оправдание, но се случва за първи път, в понеделник ще говоря на място, но сега се притеснявам за глобата и какво мога да направя? Има ли начин да се избегне санкция?
Здравейте, как равнявате с-ка 9989? Дебита на 9989 на кредита на кои задбалансови сметки е равен?
Здравейте, при плащане по проформа взимам 4020/5013. При получаване на фактурата примерно 6029/4010 и 4010/4020 Правилни ли са записеанията, които правя.
Благодаря на bobo за бързия отговор, но се сблъсквам за първи път с такъв случай, въпреки че всеки месец отчитам командировки. Ако избегнем проформата на какво основание да извършим плащането, тъй като фирмата иска това да стане предварително, т.е. ден преди нощувката на лицата.
Здравейте, имам следния въпрос. Ще командироваме няколко лица като пътни и дневни ще изплатим след завръщане на лицата от командировка срещу представени разходни документи. Нощувките ще са в хотел и ще се заплатят предварително срещу проформа фактура. Имам колебание относно издаването на фактурата- като получател записваме Общината с Булстат или четейки наредбата за командировките трябва да е издадена на лицата, които командироваме.
Здравейте, от 01.12.2014 ще назначавам на работа момиче, което е в майчинство. Лицето направи прехвърляне на бабата, документите са подготвени и подадени от фирмата, в която работи все още. Към мен са изпратили за попълване Приложение 3 към чл.46 . Не съм наясно ние като нов работодател попълвам ли това приложение.
Здравейте, имам следния казус: трябва да се сключи договор от 01.12.14 г., но със започване на работа от страна на въпросното лице 01.05.2015 г. Законосъобразно ли е това и в този случай уведомлението по чл. 62 от КТ в тридневен срок от 01.12 ли следва да се подаде?
Здравейте, от скоро работя като бюджетен счетоводител и имам проблем с равнение на сметка с параграф. Имаме много неплатени стари фактури. Ще дам пример с храната - по оборотна имаме да кажем 1000 лв. а по параграф 10-11 2000, тоест трябва да докажа разликата от - 1000 лв. От плащането 2000 да кажем една част е за стари фактури и тук се обърквам кое от кое вадя и как играе коректива. Само да уточня, че програмата не ми дава нищо като справка и наистина се надявам на някакви насоки от ваша страна.
Намерила съм постоянна работа и новия работодател иска да започна на 31-ви март като казва, че дори да не е изтекъл срочния ми договор мога да го прекратя по чл.327 т.7 Каква е процедурата в този случай?
Здравейте, имам сключен срочен трудов договор с дата 29.03.2013 на основание чл.68 ал.1 т.1. В договора е посочено, че започвам работа на 01.04.2013 г. Искам да напусна при изтичане на срока на договора, но коя дата да имам в предвид 29.03 или 01.04 и също така нужно ли е да пускам предизвестие.
Здравейте, договор по чл.68 т.2 е сключен на 02.12 и в кл.12 на уведомлението по чл. 62 е посочен срок 11.12.2013 като срока така е 8 работни дни и според мен договора трябва да се прекрати на 12.12.2013 и това следва да е датата на заповедта. Прекратяването по чл.325 т.4 дава ли право на лицето на максимално обещитение за безработица? А също колебанието ми е за дадата на заповедта дали трябва да е 11- последен работен ден или 12.12