Неудобно ми е да попитам, но мисля, че това е правилното място:
При подписване на допълнителни споразумения към трудовите договори за пръв път си позволих да нанеса и промените в заплащането в трудовите книжки и да ги приложа за подпис с останалите документи. Управителя ни "разсеяно" подписа всичко, след това изрази несъгласие и унищожи документите. Сега аз как да "унищожа" записа в трудовите книжки, при положение, че обхваща два абзаца и това при дългото име на фирмата и останалите задължителни атрибути си е към половин страница...  :(
Р.С. Обещавам друг път да не избързвам...
Благодаря ви много...
Изумена съм от бързината на отговора...
И последно уточнение: в Прил.12, в графанастъпили обстоятелства какъв текст да запише лицето - "Прекратяване правото на обезщетение за отглеждане на дете"? и какви документи ще се приложат:
1. Молба от негово име и
2. Заповед за връщане на работа?!? - има ли подобна форма?
Какви са изискуемите документи, подавани в НОИ, при изявено желание от страна на лицето за връщане на работа по време на отпуск за отглеждане на дете?
1. Заявление - декларация , прил.4 към чл.5 от НИИПОПДОО - за изплащане парично обезщетение за отглеждане на малко дете на осн. чл.54 КСО
2. Прил.7 към чл.8 - за банковата сметка
3. Копие от акта за раждане

Подава ли се прил.12 към чл.14, ал.1 -Декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на паричните обезщетения, след като лицето се връща на работа преди изтичане срока за ползване на майчинството и какво се вписва в и прилага към  нея?
Лице с отложен отпуск /10 дни-2011г/, по условията на чл.176, ал.1- /по негово искане и със съгласието на работодателя/ е освободено от 20.01.2012.
Начислява ли се обезщетение по чл.224 за остатъка от неползвания отпуск за 2011?
 :air_kiss: Благодаря ви!
е, вече направено едно Уп никога не е излишно...
"Когато имате периоди, които не се зачитат за стаж(неплатен без стаж, самоотлъчка, пробация), то тези периоди се записват на стр.24 в ТК и се изчислява календарният период какъв е." = Направено е!!
"При прекратяване на трудовите правоотношения, изчислявате общия стаж на лицето, от него изваждате периода без стаж и това, което получите пишете за стаж на лицето." = т.е. правилно съм постъпила !?  :innocent:
При цялото уважение към собствените ми способности-моля, за бърз и компетентен отговор:
Имам лице, чиято трудова книжка трябва да оформя. Ползвало е 5 месеца неплатен отпуск. В правоъгълния печат записах целият период, но с размер на стажа без неплатения отпуск, над 30 дни незачитащ се за тр. и ос. стаж. Издала съм УП-3, в което съм показала на отделните редове 30-те дни и остатъка, незачитащ се отпуск за тр. стаж.
В ТК трябва ли тогава да запиша: ОС= на зачетения ТС?
И верен ли е този начин на отразяване?
 :icon_question:
Според НСОРЗ :

Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.

 :thumbup:
 :exclaim:
Не бъзайте с хвалбите,
макар че съм съгласна с тях, още се боря с тук там оставащите ми часове...   :swoon:
До premier7008:  За времето след 31.12.2002г,  когато лицето е работило при непълно работно време, удостоверението се издава помесечно. /Това го налага/   :smile1:
До  tania_gan: Току що се връщам от НОИ - Пловдив, според пенсионния инспектор там, периодите помесечно трябва да се изчислят и съответно опишат по условията на чл.38, ал.3 от НПОС.
В противен случай може просто да минем по допирателната, без да си даваме много зор /друга "френска" думичка, премиер/ и да сложим следната забе/ЛЕ/жка:
"Стажа е посочен календарно, лицето работи на 4 часов работен ден и не е спазен чл.38, ал.3 от НПОС."  ;D
Съгласна съм, но след помесечното предсавяне на дохода отдолу в забележката не се ли описва осигурителният стаж? И правилно ли е да се постави текст:
"В посоченият календарен период осигурителният стаж е ..." ?!?
Здравейте,
бихте ли помогнали с информация относно начина на представяне на помесечните периоди при попълване на обр. УП - 2 за лице, работило на 4 часа, по условията на чл.111 от КТ.
В колона 3: "Период, от който ще се изчислява размера на пенсията" след примерен запис 01.01.2011 до 31.01.2011 в крайната, трета, част на колоната какво следва да се запише:
- календарният период - 1 месец или
- периода, като осигурителен стаж - 10 дни и 4 часа.
Ако записваме осигурителен стаж, как следва да се представят часовете?
Предварително се извинявам, ако темата е обсъждана преди, но досега не успях да открия нужната ми информация.