В България. В чужбина се осигурява, плаща данъци. Работи по няколко месеца и се прибира в БГ. Но по принцип е на постоянен договор в Германия. Къде е ДЗЛ ......от какво се определя ?
Отново ще се вмъкна под чужд пост, защото казуса е подобен. Лице с доход в чужбина , работодателя е държава от евр.съюз трябва ли да посочва този доход при попълване на гдд по чл 50. В българия има доход от наем които е незначителен. За наема ще си подаде гдд по чл50 и ще си внесе данъка, но този доход от чужбина....? трябва ли да го изисквам или не
И аз се вмъквам тук в темата за да не откривам нова. Става въпрос за амортизирани вече ДМА които все още се използват в дейността. Ами ако не се използват защото са достатъчно похабени?
По принцип след като се амортизират какво им правите на активите, какво се случва след това?
Здравейте, пиша тук за да не отварям нова тема. Закупена стока/машина в м.12,23 год.. През м.02.24 год. поради повреда фирмата я връща и и се възстановява сумата + е издадено сторно кредитно известие. Машината е заведена по 206 сметка   2в дебит 206 и 4531/ кредит 401 .     Сега кредитното трябва да се осчетоводи по същия начин но със знак -.Правилно ли е. За януари не е начислявана амортизация на машината.
Да , всичко е на ред. Трябваше на отида на лицето което се упълномощава . Благодаря
Благодаря, но отново и отново прехвърлям услуги и никъде не виждам - Управление за достъпи - :hmmm:
"Имате заявени за ползване услуги, чрез упълномощаване, срокът на които скоро ще изтече. Моля да прегледате своите достъпи в справка "Упълномощители" и при необходимост подайте ново Заявление за упълномощаване."

Това съобщение ми излиза на начална страница след като вляза с кеп.
Къде е тази справка "Упълномощиели", защото аз или не я виждам или не съществува/което е малко вероятно/
С протокол за брак. А шофьорът няма ли вина? Начет за материално отговорно лице?
  При тази сума близо 3000 лв. трябва ли да се внесе ддс то на повредената и бракувана стока
Управителя е управлявал буса
Здравейте, моля за съвет какво да се направи в следния случай.  Фирма занимаваща се с дограма има поръчка в м ноември за 21 кв.м. В м.декември при превоз на дограмата тя се поврежда, при остър завой коланите се скъсват и почти всичко е повредено. С какъв документ да бракувам тази стока, това са близо 3000 лв.
За да не откривам нова тема, ще попитам под тази. Фирма занимаваща се с няколко дейности държи офис под наем. Разхода за наема през година се осчетоводява по 602 сметка като съответно се приспада и внася данъка при източника. Накрая на годината обаче при приключването понеже са две аналитичности по сметка 611 как е правилно да се отнесе разхода от 602 сметка. Или пък по 614? Също ми е питането и разходите за мобилни , куриерски, заплати. по принцип приходите от едната дейност са в пъти по големи от втората, и до момента всички тези разходи са отнасяни към съответната аналитична сметка
Сметка материали - крайно дт салдо на 302. Дебитното салдо на 302 е едно а в баланса сумата е с 14,10 лв. в повече.
Здравейте, при приключването на 23 г. и подготовка на баланса получавам една разлика м/у материалите в оборотната вед. и баланса , разлика с 14,10 лв. - материалте в баланса са повече от тези в ОВ. Разпечатих главна книга на 302, нищо не откривам там. От къде може да идва тази разлика?
А какво е нормалното съотношение на МЗ и нетни приходи за година да кажем?
Пуснато е документ СТОРНО НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЧНА ОСНОВА към фактура от м 12,2023 год.Моля кометнирайте осчетоводяването.
Здравейте, фирамата закупува кафе машина от голяма верига. В последствие след многобройни рекламации иска да и се възстанови сумата. Машината е заведена декември, осчетоводена и включена в амортизационния план. Сега след като възстановят сумата , пуснат кредитно предполагам , как трябва да се отрази . Благодаря ви
може ли някой да коментира
Здравейте, трябва да попълня ГДД на лице което е местно физическо лице. Работи като м/ународен шофьор към немска фирма. В българия има доход от наем на помещение и никакви други дохои /от тд и т н/. В ГДД трябва ли да включа дохода от немския работодател? 
Когато е пропуснато лице да се посочи в справка по чл 73 ал.1 и тя е подадена как трябва да се процедира. Пуска се нова само за пропуснатото лице  или  се пуска коригираща ?