Здравейте, моя близка има дълъг трудов стаж и добра заплата. В процедура е на осиновяване на дете на 1 г. и 2 м. Говорихме, че ще получава обезщетение до навършване на 2 г - 380 лв. Има ли вариант да я съкратят от сегашната работа и да може да получава обезщетение за безработица? Хем е по-висока сумата, хем повече месеци ще я получава.
Здравейте,
фирмата ни е ЕООД, а електр. подпис е на ФЛ. Когато стартирах подаването на данни към НАП първо попълних нещо като пълномощно, че ЕООД упълномощава ФЛ с подписа си да подаде данни.
Днес се пробвах в НОИ  да подам файловете, подготвени ми от счетоводителката, но след като ми разпознава подписа като ФЛ, после избирам Осигурител/самоосигуряващо се лице, се отваря празна страница с абсолютно нищо.
Необходимо ли е и в НОИ ЕООД да упълномощи ФЛ и със специален формуляр ли става това?
През декември подавах на място в НОИ болнични и ми го обясниха лесно, но днес се затрудних.
Благодаря много за бързия отговор!
Май смесвам правилата за отпускане с правилата за определяне на размера на обезщетението.
Успешна и щастлива 2016 година за всички! :smile1:
Здравейте, налага се да освободим служител.  Последно обезщетение за безработица е получавал за 4 месеца от декември 2009. След което до 07.2014 няма стаж и следва назначението в нашата фирма - 17 месеца. Ако го освободим, ще има ли право на обезщетение за безработица? Четох, че се гледат 24 месеца назад, които при него са 7 месеца без осигуряване. Така се намаля сумата на обезщетението или губи изобщо право на такова?
Здравейте, фирмата ни ще кандидатства за финансиране по Ново раобтно място. Имаме предвид назначаване на лице, което е родено през 02.1957 г., към момента има трудов и осигур.стаж втора категория труд 34 г и 6 м., към момента е безработно и неактивно.
Кога лицето има право да се пенсионира?
Проектът и ангажиментите ни за устойчивост и запазване на работните места ще приключат най-рано април 2018 г.

Опасявамсе да не се получи така, че да го наемем, да получим финансиране, но годината след приключване на проекта 2017 г, през 2018 то да има право на пенсиониране и ние да не си спазим Договора като бенефициент.

Благодаря, за отделеното време!