Но в нашия случай става въпрос за 2010 г.
Здравейте,
Сега след подаден болничен и върнат от НОИ разбрах, че не е подадена декларация 1 за месец 12/2010 г. Освен това видях, че са отхвърлени общо 5 записа тогава, без да са подадени отново. Някой би ли ми помогнал как следва да подам Декларация 1 сега. И има ли големи глоби за това.
Благодаря Ви предварително!
Това което разбрах е, че в Наредбата за командировките в страната тези суми за командировките са минимални (10 и 20 лева ако има нощувка), а реално предприятието може да даде и неограничено голяма сума за дневни пари.
Но съгласно чл. 13, ал. 1, т. 23 от ЗДДФЛ, не са облагаеми “получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения”. Т.е. над двукратния размер се плаща 10%ДОД.
От друга страна в ЗКПО никъде не намирам, че със сумите над определените в наредбата се коригира финансовия резултат.
Т.е. ако се дават дневни пари в двукратния размер от една страна ще се намали облагаемата печалба, от друга няма да се плаща ДОД.
Правилна ли ми е логиката.
В такъв случай не ми става ясно, какво регламентира чл. 19 от Наредбата за командировките в страната, щом няма ограничение за тези суми?
Въпроса по-горе беше, какъв е максималния размер на дневните пари, които биха се признали за разход (разход за фирмата, с който се намалява облагаемата печалба) при командировки в страната...
Вие цитирате ЗДДФЛ - чл.13, който регламентира необлагаемите доходи на физическите лица, явно не сте ме разбрали.
Цитат
Това е от Наредбата за командировките в страната.
За данъчни цели на частните фирми се признава двойния размер от посочените в наредбата суми.
Става въпрос за командировка в страната, а дружеството не е държавно или общинско. Бихте ли ми казали къде е регламентирано това за двойния размер?
Здравейте, имам един може би елементарен въпрос за вас. Какъв е максималния размер на дневните пари (който би се признал за разход) за командировки в страната, когато командировката е в рамките на 1 работен ден (без нощувка).
Благодаря предварително!
Здравейте,
Имаме едно лице в болнични от миналата година, което ще е в болнични до излизане майчинство. От първи януари тази длъжност вече не съществува по новия класификатор. Може ли да се пусне допълнително споразумение за промяна на длъжността, след като лицето е в болнични.
Благодаря!
Здравейте,

Имам нужда от помощ относно разходооправдателните документи за командировки в чужбина.
За пътните е ясно – билета е достатъчен.

Въпроса ми е как се отчита дневните пари – дали е нужно да се взима касов бон за всеки разход или е достатъчна само утвърдена заповед от управителя, в който е определен техния размер за периода на командироването?

Освен това в наредбата пише: Чл. 17. (1) Ръководителите на предприятия могат да определят размери на дневните пари, различни от определените в приложение № 2, които не могат да превишават двойния им размер. – това значи ли, че двойния размер ще се признае за разход стига да е упоменат в заповедта.

Квартирните пари се отчитат с документ, издаден от съответния хотел. Трябва ли този документ да е задължително фактура на името на фирмата, която е командировала работника, или може да е касов бон или документ на името на командирования.

Благодаря на отзовалите се!