Ако не съм се изразила някъде правилно моля задайте ми въпроси и аз ще уточня
Здравейте,
не мога да разбера - когато попълвам ,че самоосиг.лице ще се осигурява на  16,3 % за фондовете на ДОО ми дава грешка в осигуряването. Лицето е родено 1977г. Аз ли нещо греша или не попълвам правилно. Ползвам програмата на НАП и там има падащо меню за 12,8 и 16,3 % , но въпреки това ми дава грешка.

Благодаря
Благодаря Dalila
И няма проблам , че ползва отпуска от съпруга си, така ли е?
 Здравейте ,
служителка вече е ползвала своите 6 месеца за гледане на дете до 8г и вече е започнала да ползва и тези полагащи се на съпруга й / с негово съгласие разбира се /.На 05.02.2013 ми представя болничен.Въпросът ми е  мога ли да го подам в НОИ и има ли нещо по -специално ,което трябва да се направи.Знам ,че трябва да й се прекрати отпуска.
Здравейте,
има ли проблем да преназнача служител от безсрочен на срочен трудов договор.Ще му се променя и длъжността.Служителят е съгласен.

Благодаря
Явно на теб не ти ясно Neli 7304 , защото наистина има удръжки.
Предполагам ,че въпросът ми е досаден , моля някой да ми каже в трудовата книжка на стр. 26 обезщетението по чл.222 ал.1 бруто или нето се записва ?
Питам ,защото  там пише " изплатена " сума

Благодаря на всички,
сега вече съм наясно как ще го направя.
Извинявай Dalila ,но точно ти си ми писала ,че ако не съм приключила октомври и имам декл.може
не съм убедена в това , защото лично на мене са ми плащали така частично обезщетение/ т.е в два месеца поотделно/ , но исках и друг да ми го потвърди.И то  от фирма абсолютно чиста.
Аз имам предвид да начисля само частта за октомври  в октомври след като изтече месец октомври и след разписана декларация за октомври.В КТ пише че обезщетение се дължи за не повече от 1м. , но може и за по-малко- ако започне работа на 01,11,2012 например.
Но ако ми подпише декларация на 01.11.2012 , че не е почнал работа , аз мисля , че мога да му начисля обезщетение за октомври , а после ще ми разпише една декларация и на 16.11.2012 евентуално.Обезщетението е един месец но може и да е по-малко ако започне работа преди изтичането на този срок.
А не може ли да си начисля частта от обезщетението за  октомври в октомври след подписана декларация естествено , а частта за ноември в ноември?
Здравейте,
за пръв път ще начислявам такова обезщетение .Пада се период от 15.10.2012 до 15.11.2012.Въпросът ми е поотделно ли трябва да се начисли в месец октомври и ноември ?
Здравейте искам да питам има ли други наредби за нормативно- признат  разход на гориво на  товарни камиони освен Наредба 3 от 25.09.1989г.за нормиране разхода на горива и смазочни материали на автомобилите и мотоциклетите?

Благодаря!
Здравейте имам майка, която не иска да се връща на работа след навършване на детето на 2г. ,а да ползва 6 месеца неплатено майчинство.Длъжен ли е работодотелят да й  пусне първо платената отпуска или може направо да я пусне в неплатена отпуска ,а платената да остане за след това.

Благодаря
Освен това служителя вече реално не идва на работа и няма да спази предизвестието от 3 месеца
Има подадена молба за напускане с желание за освобождаване по взаимно съгласие.Обаче служителят по договор има да спази 3 месеца предизвестие , това важи и за работодателя.Обаче работодателя не иска да го освободи по вз.съгласие ,а за неспазване на предизвестие.
Не искаме да го освобождаваме по взаимно съгласие и не попада в чл.327