Имала съм такъв случай. Аз лично си въвеждам квитанцията от пощата със съответния номер от квитанцията в дневник покупки с код 7 и си отразявам вноса и ддс-то. За мен това си е също вид митнически документ. Н знам дали е най-правилно така, но щом имам издаден документ и начислен ддс, би следвало да го отразя по някакъв начин. Нали и ддс-то е платено от касата все пак. И това трябва да се отрази някак. А аз имам и други случаи, когато пристига пратка от страна, извън ЕС, по куриер без ДДС и мито и на фактурата пише, че  не е търговска фактура и стоките са с рекламна цел. И в тези случаи не знам какво се прави, след като стоката не е определено за реклама. Те така си решавали, за да пристигнела стоката по-бързо.
Вече сме ходили до деловодството и до лицето, на когото е разпределено писмото. Оказва се, че лицето е в отпуска. И преди е говорено с лицето, доколкото си спомням. Те изхождат от това, че щом задължението възниква през 2008 г., когато са подадени съответните декларации, то тогава и лихвите стават дължими, т.е. през 2008 г. Според тях срокът започва да тече през 2008 г. и нямали основание да ги отписват по давност. Явно за тях всичко е задължение, независимо главница ли е, лихва ли е. Общо взето май и те не знаят в този случай какво е правилното да се направи. Чудя се дали да подадем отново възражение. Май ще изчакаме служителя да се върне от отпуска и лично да се разговаря с него. В НАП гледали само датите, на които са подадени декларациите, без да обръщат внимание за кои периоди се отнасят задълженията. А се дължат само лихви. Благодаря за помощта.
Здравейте! Обръщам се за съвет, ако някой се е сблъсквал с подобна случка. Става дума за подадено възражение към НАП за отписване на задължения за осигуровки по давност на самоосигуряващо се лице. Дължимите суми са за натрупани лихви. Задълженията са за неплатени осигуровки от 2006 до 2007 година. Самите главници са изплатени през 2008 г. и тогава са подадени съответните Д1 и Д6. За плащане остават лихвите, които искахме да изчистим сега през 2013г. Имаме получена покана от НАП и съответно подадено от нас възражение за отписване на тези, които са с изтекла давност. От НАП отказват, защото за тях задължението е възникнало през 2008 г, следователно за тях няма давност от 5 г., но задълженията (главниците) са изплатени. Дали се отнася същото и за лихвите, които все още са неплатени, защото пък те са начислявани от момента, от който възниква задължението за внасяне, т.е. от 2006 и 2007 г. Май стана доста объркано. Отказът е преди подаване на възражението. След подаване на възражението, на база получената покана, нямаме отговор от НАП. Как може да се процедира в този случай. Да се подаде ново или да се чака. Изминали са няколко месеца вече.
Попаднах на следния текст. Мисля, че се отнася и за моя случай. Как мислите?

При втората хипотеза, която е налице в разглеждания случай, заявлението за заличаване на дружеството, прекратено с ликвидация, и вписването на прекратяването му в търговския регистър са относими към един и същи данъчен период. Съгласно специалното правило на чл. 162, ал. 6 от ЗКПО и в отклонение от общия ред за деклариране по чл. 92 от ЗКПО, когато датата на прекратяването и датата на подаване на искането за заличаване при ликвидация са в една и съща година, се подава само една данъчна декларация - данъчната декларация за последния данъчен период, с която се подават както финансовият отчет, съставен към датата на прекратяването, така и финансовият отчет, съставен към датата на подаване на искането за заличаване, съответно датата на заличаването. Други финансови отчети не се съставят и не се представят, нито след датата на заличаването се формира и декларира някакъв друг финансов резултат.

от миналата година досега фирмата не извършва никаква дейност, само платени такси към търговския регистър, относно обявяването в ликвидация. Има само едно неясно салдо по разчетна сметка, което мисля да отпиша. Общо взето има капитал на каса 5000 и толкова.
Все повече се обърквам. Искането за заличаването не е ли с А4. Ако сега подам данъчната декларация, сигурно ще следва глоба. С каква дата трява да е данъчната декларация - от 01.01.2012 до датата на обявяването с Б6 ли?
Здравейте, обръщам се за помощ. Май доста съм сгазила лука. В момента ми тече 6-месечния период преди да обявя ЕООД в ликвидация, изтича декември. И сега като чета излиза, че освен уведомяване на НАП за започване на процедура по ликвидация, е трявало да подам и данъчна декларация. Защо ми е убягнало това, не знам. Моля ви за помощ. Наистина ли е трябвало да подам данъчна декларация в НАП и отчети към статистиката? :(
Да, така мисля и аз, но засега получавам различни отговори. Не знам коя дата е по-правилно да се попълни. Реално последния работен ден на лицето е петък, но след като е освободено от дата понеделник, то за мен по-логично е последния ден в осигуряването да е неделя, въпреки че щом е отработило лицето петдневната си седмица по договор, то следва да му се зачете цялата седмица за трудов стаж. Може би от това е разликата в тълкуванията.
При мен случаят е следния: Лице на изпитателен срок, идва в понеделник на работа и работодателя връчва заповедта за освобождаване. Дори датата на връчване на заповедта и датата на прекратяване съвпадат. Надявам се това да не е проблем. Интересното ми е тогава кой е последния ден в осигуряването - петък или неделя. Иначе за започване веднага от събота и аз се убедих, че може.
Да, остава само този вариант. Изваждате контролната лента и снимате.
Няма проблем да се издаде дубликат на касовия бон. Ние имаме касов апарат на DATECS MP-55L (не искам да се приема като реклама, само давам пример с този модел, защото не знам другите дали имат тази възможност) и можем да си вадим дубликати на касовите бонове, независимо от датата. На касовия бон се отпечатва дубликат-копие. Имахме такъв случай преди месец. Обадихме се на сервизната фирма и те ни обясниха как да го направим. Успех!
При така предоставената информация, бих разсъждавала като dalila. Като мисля, че лицето не може да започне работа в събота. Евентуално в неделя или понеделник. Но при моя случай, ако датата на прекратяване е в понеделник, то датата в Д1 и в УП-2 би следвало да е неделя. Така поне разсъждава и Таня-ЛС.
Нищо не ме притеснява. Калкулаторите са много добри и са ми от полза. Имах само питанка, след като в калкулатора ми се посочва последен работен ден петък, при освобождаване от понеделник, дали този ден трябва да се посочва в Д1 и УП-2 като последен ден в осигуряването. И реших, че излизането на последния работен ден под датата на освобождане в калкулатора сте го предложили като един вид контрола, че лицето се освобождава от съответната дата, защото има много случаи, когато се объркват датите последен ден и дата на прекратяване. Просто размишлявах. Иначе Ви поздравявам за страхотния сайт. Със сигурност е от полза на много от нас. Благодаря Ви.
Благодаря Таня-ЛС. Разреши още един път една моя чуденка. И аз смятам, че трябва да се посочи неделя, но защо тогава в изчислителния модул за трудов стаж за период, когато задам освобождаване от понеделник , под датата излиза надпис последен работен ден петък. Предполагам, че това е въведено като един вид контрола.
Благодаря Таня-ЛС за отоговора. Понеже възникна малък спор, че ако лицата извършват обичайните си задължения извън града (по обекти), не им се полагат дневни. Като, предполагам, че ако през тези 4 часа (или половината от работното време) те се завърнат до обичайната си месторабота и после отново отидат до друг обект, то не им се полагат дневни. Поне аз така разсъждавам. А, например, ако се изменят трудовите договори и се посочи като месторабота обекти на фирмата из страната, то може ли да се счита, че не са командировани и не се полагат дневни. Мисля, че не става. Това е просто едно предположение. Благодаря на всички, които решат да се включат.
А когато лицето се освобождава от понеделник, кой е последния ден в осигуряването (петък или неделя). Със сигурност ще ми отговорите петък, което реално е така, защото дотогава е работило лицето, но така отчитаме осигурителен стаж по-малък от трудовия. Този начин е валиден и за Д1 (последен ден в осигуряването), нали? А в трудовата книжка записваме осигурителния равен на трудовия.
Да попитам и аз. Полагат ли се дневни на монтажници при командировки по обекти в страната, когато тези обекти не са упоменати в трудовите им договори. Ако цялата командировка с пътуването е под 4 часа, полагат ли се дневни. Благодаря
как да ги командировам като става дума за един и същ град
Групата, определена за тези ремонти е малка, а и същите са необходими и през нормалното раб. време. Аварийте могат да настъпят и през тяхното нормално време. Става дума за ремонтна дейност в произв. предприятие, което не е предприятието, в което са наети работниците. С две думи предоставяме група за поддръжка на машини на др. предприятие, което означава, че извършената работа е извън раб. място, затова реших да използват тези „домашни“ дежурства. Не бих казала, че може да има сезонност при поддръжката. За СИРВ трябва да ги разделя и аз не знам на какви смени, което мисля, че не е вариант, защото втората смяна къде ще извършва своята работа, ако не на територията на др. предприятие. И аз не знам вече. Въртя го, суча го, все до задънена улица. Май най-доброто решение биха ми дали ИТ. Вече и това го обмислям като вариант. :smile1:
Да, запозната съм с особеностите на ненормираното раб. време. Но излиза, че не е приложимо в моя случай.  То какъвто и да е положения труд събота и неделя, все е извънреден. Като това ме довежда до мисълта, че нали извънредния труд е забранен и се прилага в много редки случаи, а аз дори и графици мисля да правя. Освен да се надявам, че аварийите ще се случват много рядко. :smile1: