Здравейте! От 2022 г.има изменения за вътрешните правила за работната заплата.
Има ли някъде нещо като образец,бланка или нещо подобно с новите изисквания?
Здравейте!
 Казусът е следния : стока от Англия,   доставена от английски превозвач до офис на Деламод България. Стоката е получена, разполагаме с EUROPEAN COMMUNITY - EXP-SAD/SEC, в който фигурира номера на транспортната фирма GB798379740000 .  Как би следвало да се осчетоводи този документ, описите и  фактурите ,с които е доставена стоката .  Необходимо ли е  да създаваме протоколи за самоначисление на ДДС. Благодаря Ви!
Здравейте! Искам да помоля за мнение по следния казус...
Фирма/Търговец/, регистрирана по ЗДДС, доставя стоките на свои клиенти извън България , чрез БГ Пощи - "с международни писмовни пратки" , като в края на месеца БГ ПОЩИ издават фактура на търговеца , в която неначисляват ДДС , на осн. чл. 49 от ЗДДС.
Тези пощенски доставки, клиентите   заплащат на търговеца при поръчката на стоките, а търговеца съответно ги плаща на БГ Пощи.
Въпросът ми е:  следва ли за тези суми да се начислява ДДС , от страна на търговеца , или   се ползва разчет /нито приход нито разход/ ... или  не се начислява , на какво основание ?   Благодаря на колегите , които ще се включат!
Благодаря! Имах нужда от потвърждение.
Здравейте! Предстои ми плащане на авторско възнаграждение, което приспадане на НПР остава над минималната заплата. При това лицето ще започва работа по ТД. Трябва ли да начисля осигуровки, за размера над сумата му по ТД ? Благодаря Ви!
Здравейте! Предстои ми изплащане хонорар на радиоводещ .  Мога ли да го  считам възнаграждението за  авторски хонорар. Необходимо ли е удържане  на осигуровки, и подаване на Д1 и Д6 , и при какви условия. Благодаря ви предварително !
Здравейте! Моля за помощ и съвет. Имаме служителка, която трябваше да се яви на работа на 2,10,2017 , след  майчинство и неплатин отпуск . Вместо това представи 2 БЛ от 2.10.17г. - до 13.10.17г. и започна работа на 16.10.17,  Трябва ли  да се  изплати обезщетение по тези БЛ на   лицето  ?
Здравейте!
ЮЛ сключва договор за наем с ЕТ, с ЕИК ,,,,,,,,
Въпросът ми е - ЮЛ удържа ли авансов данък, както при ФЛ ?
Благодаря Ви!
Здравейте! Имам следния въпрос: Налага се фирмата ни да купува стоки от физически лица, за която ФЛ не  може да представи фактура. Какъв вид документ да съставя , за да оправдая изплатените пари.  Благодаря Ви!
Здравейте! Имам следния случай - дружество "А" е съучредител с още няколко ФЛ и ЮЛ на Сдружение с нестопанска цел, което е създадено с цел ежегодно  организиранe на  фестивал. Дружеството"А" плаща членския си внос и освен това , съгласно договор, превежда пари , за организиране на фестивала. Та въпроса ми е : това може ли да се счита за разход на дружество А, или е дарение? Благодаря Ви!
Въпроса ми е начислява ли се ДДС, при фактуриране на ел. книги на фирма в САЩ? Благодаря Ви!
Здравейте !  Моля за помощ...
 При покупка на автобус-   употребяван, от физ.лице от Германия  срещу договор . Автобуса не е с цел препродажба  и дружеството не е дилър. Въпросът ми е: съставяме ли протокол по чл. 117.
Здравейте ! Моля за съвет по следния случай: Баща , осигурен по ТД на 2200 лв,, ползва отпуск от 15 кал. дни, след изписване на детето. Същият   обаче е управител в ООД , по ДУ. Трябва ли да има отсъствие и в ООД- то   -  и какъв вид . Благодаря Ви!