Здравейте, имам питане, как организирате отчитането на плащания към чуждестранен контрагент, който е заведен в една валута, а му се превежда сумата от сметка в друга валута.
Пример: Задължение към доставчик 3000 GBP /по ф. 31.01.20/, платени от валутна сметка в EUR, излязлата сума е 3638,57 евро, при кръстосан курс на банката 0,8245 на 03.02.2020.
Как следва да се отчете счетоводно, при условие, че задълженето към доставчика е заведено по фиксинга на GBP към 31.01, съответно плащането е към 03.02 и следва да има валутна разлика, но в случея валутите са две?
Моля дайте ми пример с контиране.
Благодаря Pupeshche, явно не съм се изразила ясно, не съм имала впредвид изплащане със задна дата, а такова с последваща.
И да споделя, след проведен разговор с контактния център на Министерство на здравеопазването, получих петвърждение, че лецето има право да получи болничен, за който просто трябва да заплати административна такса.
И моята логика беше, че не би следвало да откажат да издадът болничен на бременно лице, но са и отказали. Освен да проверя в НЗОК как следва да се процедира.
Но от вашите мнения разбирам, че следва да и се издаде болничен, който ще и се изплати като направи 6 месеца осигурителен стаж /в момента е с 4 месеца/, а след това като направи 12 мсеца в осигуряване, т.е. след раждането, ще получава и обезщетение за бременност и раждане.
Здравейте, имам подобен казус, но при нас освен, че служителката няма осигурителен стаж и необходимите 12 месеца осигуряване за общо заболяване и майчинство, тя е с прекъснати здравно осигурителни права, т.е. отказват да и издадът болничен.
Има ли други възможности, освен да си плати месеците, коите не са никак малко /33 месеца/ за да може да получава обезщетение при бременност и раждане?
Здравейте, в месец юли съм включила фактура от 2018г., но погрешно съм въвела с дата 2019г., също така тази фактура вече съм отразила и съм и ползвала данъчния кредит през 2018г. и така стават две грешки за съответния документ  :blush:
Как да коригирам, като подавам ДДС август да включа фактурата с минусов знак, но пак код вид документ 01?
Благодаря create, приятна почивка :)
Здравейте, при условие че днес е 10-ти, ще се сметне ли като спазен срок ако подам утре болничните, в първия работен ден след 10-ти? Изключих в петък да свърша това и леко съм се притеснила.



Здравейте, правилно ли съм разбрала, че ако самоосигряващо се лице е избрало и се е осигрявало за фонд майчиство през 2015г, то следва да определи и доплати и за този фонд при годишно изравняване в декл. по чл. 50?
Благодаря за отговора ХХХХХ, хубав и спорен ден.
Здравейте, имаме лице на срочен трудов договор по заместване до завръщане на титуляра, съответно титуляра не се е върнал, но собственика желае лицето да премине към постоянен трудов договор. Правилно ли е да се постъпи по следния начин, да се прекрати срочния договор и лицето да се назначи на постоянен, а като се върне титуляра един от двамата с Допълнително споразумение да премине на друга длъжност и ако пропускам нещо моля да ме посъветвате кое е правилното решение в този случай?
Благодаря bobo,тъкмо това гледах сега. Ако правилно ръзсъждавам, първо е добре да оформим предварителното писмено съгласуване като Писмото за съгласие /като при чл.5 от другата наредба/, там евентуално да уговорим условията и каква част от разходите са за едната и каква част за другата фирма. След което нашта фирма издава заповед за командировка и отнова се упоменават условията за командировка и в частност разходите /т.12/.
Малко се двоумя относно това, коя от двете фирми е редно да издеде заповедтта, нашата или другата фирма, която реално изпраща лицето в Белгия?
Тук пропуснах момента, че чл.5 е от Наредбата за командировките в страната, а в случая ще имаме командировка в чужбина, как следва в сручея да бъде документално обоснована командировката и може ще може ли разходите да се поделят между фирмите?
Здравейте, наш служител ще бъде командирован от друга фирма в Белгия. Следва да оформим писмено съгласие във връзка с чл.5 от наредбата, което и ще направим, но командироващата фирма поема само разходите по пътуването /самолетни билети/ и нощувките в Белгия. Въпроса ми е документално ще бъде ли обосновано, ако нашта фирмата чийто служител е командирован му отпусне средства във връзка с тази командировка само за нощувка в България и дневни пари по време на командировката в Белгия? И за да бъде обоснован разхода това в писменото съгласие ли следва да бъде упоменато?
Здравейте, при продажба на лек автомобил за който не е ползван данъчен кредит и за който е издадена фактура без ддс съгл. чл. 50, ал.1 т.2 в коя колона на дневник продажби следва да бъде отрзена сумата от съответната продажба?
Значи ако правилно съм разбрала, при условие че имам неотчетен приход през 2014г, следва да си призная прихода за 2014г, да попълня нова декларация за 2014 с новите съответно по-високи данъчна основа и дължим данък. След това уведомявам НАП за допуснатата грешка, чакам отговор от тяхна страна до 30 дни, след което те ми приемат новата декларация и извършват необходимите корекции.
Здравейте отново, какви са размерите на санкцииите, при условие че след като се коригира след изтичане на срока за подаване, старата декларация се смята за неподадена?
Колеги ми казват, че е в размер на 500лв за дружеството, и 500 лв. за управителя + невнесения в срок данък увеличен с лихвата.
Здравейте, налага ми се да направя корекция на вече подадената за 2014 г. декларация по ЗКПО, съответно в посока увеличение на данъчната печалба и данъка. Прочетох чл.103 и чл.104 от ДОПК и разбрах, че при условие че срокът за подаване е изтекъл, следва подаване на нова декларация като предходната се смята за неподадена. Може ли да ми кажете как следва точно да се процедира и какви евентуални правни санкции произтичат от факта че се коригира след срока за подаване?
Благодаря предварително.
Майчинството на майката за първото дете е изтекло, ползва отпуск по чл. 167а след като детето е навършило 3 години. По време на съответния отпуск има нова бременност и съответно следва нов отпуск по майчинство, каква е базата в този случай при условие че през предходните месеци тя е била в неплатен отпуск?
Здравейте, моля за коментар във връзка със следния въпрос.
Майка която ползва неплатен отпуск по чл.167а за 11 месеца /вкл. прехвърлено право от бащата на 5 месеца/ в този период забременява и следва да излезе в отпуск по майчинство, каква ще е базата върху която се изчислява майчинството през периода на неплатения отпуск?
Времето през периода на неплатения отпуск се зачитат за трудов и осигурителен стаж, на лицето е плащана само здравната осигуровка от страна на работодателя, но не намирам информация каква ще и бъде базата за изчисляване на майчинството, сумата върху която е била осигурявана преди излизане в неплатения отпуск или някакъв минимум?