1. съдружник и управител на ООД е СОЛ с общо заболяване и майчинство, без личен труд в дружеството има граждански договор  с ООД-то в което е съдружник и управител. -
пояснявам - ГД е авторско възнаграждение с 40% нпр във връзка с възложена поръчка на дружеството, която поръка е необичайна за дейността на дружеството и ще се отчита пред министерство. В този случай не мисля, че е в §1, т.26 и от ЗДДФЛ.
Здравейте,
Моля за съдействие
Не съм работила граждански договори и четох, четох и съвсем се обърках
Казуса е следния:

1. съдружник и управител на ООД е СОЛ с общо заболяване и майчинство, без личен труд в дружеството има граждански договор  с ООД-то в което е съдружник и управител
декл.обр.1 подава ли се ?
удържания данък се декларира с декл. по чл.55 ?

2. граждански договор със СОЛ с общо заболяване и майчинство
декл. обр.1 подава ли се ?
удържания данък се декларира с декл. по чл.55 ?

3. граждански дог. с пенсионер, не е осигурен на друго основание през месеца и след приспадане на нормативно присъщи разходи е под МРЗ. т.е без здравна осиг.
декл. обр.1 подава ли се ?
удържания данък се декларира с декл по чл.55 ?

4. граждански договор с лице, което е осигурен в друго дружество с ДУК на макс.осиг.доход
декл.обр.1 подава ли се ?
удържания данък се декларира с декл. по чл.55 ?

Благодаря предварително
Здравейте,
Казуса е следния:
Физическо лице извършва  стопанска дейност,
Това физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, на основание на изричната разпоредба на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (ЗДДФЛ) се облагат по реда на чл. 26, ал. 1 - 6 от ЗДДФЛ, приложим за физическо лице, регистрирано като едноличен търговец (ЕТ), като данъчното задължение е в размер на 15 на сто върху  -
 ТОВА Е ЯСНО .
За да започне осигуряване това лице следва да се регистрира задължително по БУЛСТАТ или направиха някаква промяна за осигуряване по ЕГН която не мога да намеря.
:) :) БЛАГОДАРЯ ВИ и последно, ако СОЛ/съдружници и/или собственици/  не получват възнграждения за личен труд, но получават възнаграждения по ГД дали от тяхното дружество или от други правят ли годишно изравняване в Т1 и Т2
Благодаря Ви - " Приспадате осигуровките, които СОЛ внася чрез дружеството" и % са 14,8 ДОО; 8% ЗДР.ОСИГ и 5% ДЗПО нали
Благодаря Ви, че обърнахте внимание. Два  от гражд.договори ще са със собствениците на дружеството възложител. Те са СОЛ там и полагат личен труд срещу 710 лв.
Моля Ви пишете ми как е в този случай.
Благодаря предварително
Здравейте, налага се да правя граждански договори със СОЛ/ вид на сол е собственици и съдружници в ЕООД и ООД/.
И понеже досега не съм правила граждански дог. със СОЛ, моля да преговорим:
не се дължат и не се удържат никакви осигуровки;
не се удържа данък, т.е нищо.
Правим договора, той декларира че е СОЛ, подписва плащаме и това е.
Разбира се деклариране по чл.73
А ако СОЛ поиска да му удържим осигуровки данък, какво правя.
В наредбата пише "не е задължен" т.е  ако искам мога да му удържа осигуровки  и данък.

Здравейте, звучи невероятно но въпроса ми е следния:
Дружеството подава на 29.03.19 декларация за неактивност за 2018 год.
Но през 2018 год един от съдружниците се е осигурявал като СОЛ за 3 месеца през булстата на фирмата , но дейността така и не тръгва и спира осигуряването. 
Сега получавам писмо от НАП да отида да подам ГДД за 2018 год. да ме глобят, защото имало осигуряване на един от съдружниците.
Моля дай те съвет как да се защитя. Няма приходи, няма разходи въобще каква ГДД за 2018г.
Колеги моля за съвет,
Лице с 50 % намалена работоспособност е собственик на ЕООД  в което работи с личен труд.  Чета ЗДДФЛ и не ми става ясно това този вид осигурени лица имат ли право да  ползват данъчни облекчения на месечна или годишна основа.
Ако имат право да се възползват от данъчните облекчения за намалена работоспособност, предполагам, че важи изискването да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения
Моля за съвет
Всякакви варианти мислех за спиране на ет-то, но е невъзможно/финансово/ поне към този момент. ЕТ-то е собственик на МСО и сгради, които дава под наем и това е дейността му.  От към нотариуси и мдт е много скъпо прехвърлянето им в ЕООД-то.
И затова ет-то ще си остане с тази дейност, а ЕООД-то има различна дейност и си работи по нея.
Нали водещо при осигуряването ЕТ-то, после има изравняване в осигуряването и 15% данък, а прокуриста дали ще е дук или трудов или граждански няма значение  ще има заплата/разход/ с 10% данък и  осигуровка разбира се.
И това е целта да се избегне изравняване в осигуряването и 15% данък.
ЕТ-то назначава прокурист по ДУК със всички необходими осигуровки и т.н. Собственика ЕТ има и друга фирма ЕООД с различна дейност от ЕТ-то и иска да се осигурява в ЕООД-то като самоосигуряващо се лице, а ЕТ-то да се управлява от прокуриста, това възможно ли е?
Моля,  дай те съвет как да се спасим, викат ни да ни санкционират и говорят за 50% от 10 000лв.
Колеги , възможно ли е при начислен дивидент 10 300лв, удържан данък и изплатен в брой дивидент 9 800лв да ни санкционират за нарушаване закона  за разплащанията в брой.
Обезщетението по чл.222, ал.3 от КТ е не облагаем доход, но със всички осигуровки на работник и работодател нали
Обмислям идеята споразумението за съгласие  между наследниците за поемане на ет да  се състави и напише 'наследниците  се съгласяват еди кой си и неговото ЕООД  и т.н да поемат фирмата и предприятието на починалия  ЕТ.
И когато това се завери от нотариус мисля че търговския регистър ще ги приемат и ще впишат ет в еоод-то на наследникът.
Дай те моля съвет, това въобще възможно ли е
Колеги който е имал такъв случай моля за помощ по следния въпрос въпреки че е от компетенциите на адвокат, но все пак ако някой е минал по този път.
Починалото регистрирано по ДДС ЕТ задължително ли трябва да се поеме по наследство от ЕТ или може и от ЕООД на наследникът.