Все още нерегистрирано по ЗДДС трябва да плати аванс за придобиване на товарен камион от ЕС. Предстои регистрация по наш избор, но все още не са подадени документи. Авансът ще бъде платен преди регистрацията по ЗДДС. Някай с опит би ли споделил какви проблеми биха могли да настъпят за нас, т.е. за купувача? Благодаря.
Благодаря Ви, Magrat! Също мисля, че НАП евентуално ще бъдат на мнение, различно от нашето :smile1:
Здравейте! Моля за мнения по следния въпрос: ЮЛ, което няма никакви нетни приходи от продажби за 2023, 2022, 2021 год., а само финансов приход от лихви по отпуснат заем (минимален), преди няколко дни продава дялове си (инвестиция) в дъщерно преприятие за значителна сума. В последните години в НСИ и ГДД е декларирана дейност на централни офиси по КИД-2008. Няма наети лица, няма ДМА, няма други значими ресурси, използвани в дейността. Необходимо ли е подаване на заявление за регистрация по ЗДДС, имайки предвид, че финансовата услуга се явява основен приход, макар да е с инцидентен характер? Т.е. формира ли оборот за регистрация продажбата на дялове в този случай? Благодаря!
Да ви кажа честно и аз не знам защо им е на НОИ УП-3 при условие, че има правоъгълен и кръгъл печат и е записан трудовият стаж! Явно, за да кипи безсмислен труд.
Здравейте! Моля за помощ във връзка с издаване на УП-3 за периода 09.03.1974-03.03.1975. В тр.книжка е записан тр.стаж 9 месеца и 10 дни и сума на заработка в лв. 803.50. Данните от РПВ прилагам в таблица. Нещо не мога да го получа този стаж. Отделно не разбирам откъде са взели тази сума на заработката. Вие как бихте изчислили осигурителния стаж? Благодаря предварително!
Благодаря на всички за отговорите. Най-голямата беда е некомпетентността. Да декларираш в едни красиви декларации (образци по европроекти за заетост), че си СОЛ и те да попаднат в ръцете на бюджетни служители в едно школО, които не знаят какво е СОЛ - малшанс. За съжаление чак днес дойдоха при мен. Тази година ще ги държа изкъсо ;-)
Собственик на ЕООД се самоосигурява на това основание през 2018 г. и няма облагаем доход като СОЛ, който да се посочи в колона 3 на Таблица 1 за окончателния размер на ос.доход за годината. През същата година лицето получава доход за няколко месеца по извънтрудово правоотношение и въпреки че декларира, че е СОЛ му удържат осиг.вноски и ДДФЛ, съответно му издават сл.бележки и подават Д1. Моля за помощ къде да отразя тези суми (в коя колона) в Таблиците за оконч.ос.доход към ГДД за 2018.
Не считате ли, че в СС 1 т.24.2 б."г" задължителните оповестявания, а именно:

"г) размерът на всички условни задължения, гаранции или непредвидени разходи, които не са включени в баланса; задълженията, свързани с пенсии, и задълженията към свързани или асоциирани предприятия се посочват отделно";

са три отделни, т.е. 1) условни задължения и т.н. 2) задължения, свързани с пенсии и 3) задължения към свързани и ас.предприятия?
В Приложението 2) и 3) са в т.ч. и са включени в сумата на т.1)???