Да съставяте си протокол. В случай на неправомерно начислено ддс от доставчика, за данъчна основа на ВОП следва да се вземе цялата сума по документа от доставчика/данъчна основа и начислен данък/. Ако в последствие сумата за данъка се възстанови от доставчика на получателя, като недължимо платено, следва да се извърши корекция с протокол въз основа на издаден от доставчика документ . Погледнете си чл.64,ал.1 във връзка с чл.26 от зддс за да сте сигурна.
Осигурителят е длъжен да декларира всяка трудова злополука в срок от 5 работни дни от узнаването за нейното настъпване.
Независимо, че лицето е български гражданин (без да сте посочили изрично, го приемам от контекста на въпроса), то може да не е местно физическо лице лицето, ако центърът на жизнените му интереси не се намира в страната (чл. 4, ал. 5 от ЗДДФЛ).
 
Центърът на жизнените му интереси се определя в зависимост от това къде е:
семейството,
собствеността,
мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и
мястото, от което управлява собствеността си (чл. 4, ал. 4 от ЗЗДФЛ).
Ако лицето е заминало за постоянно в чужбина и се устроило в чужбина окончателно, то той е чуждестранно лице за данъчни цели (чл. 4, ал. 5 от ЗДДФЛ).
 Ако лицето се счита за чуждестранно по смисъла на ЗДДФЛ:
при всяко начисляване на наема съгласно договора, без значение дали е изплатен, се дължи окончателен данък в размер 10 на сто по реда на чл. 37, 1, т. 4 от ЗДДФЛ;
облага се брутната сума при начисляване на наема съгласно договора за наем (нищо не се приспада) (чл. 37, ал. 2 от ЗДДФЛ);
наемът се внася се декларира с Декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ до края на месеца следващ тримесечието на начисляване;
липсва изискване за документиране със Сметка и Служебна бележка за по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ (чл. 9, ал. 3 от ЗДДФЛ).
 В този случай се попълва ред 4, кол. 3 на Декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал.1 от ЗКПО – „Окончателен данък по чл. 37 и чл. 38 от ЗДДФЛ с изключение на данъка, посочен в т. 2 и 3“.
 
В този случай данък се удържа всяко тримесечие, включително и четвъртото.
* Фирмата наемател удържа и внася авансовия данък * не е авансов , а окончателен данък . За да няма разминаване попитайте фирмата , какво ви е удържала авансов данък /декларация
чл.50/ или това за което аз ви написах окончателен /няма декларация по чл.50/.
Нали работите в Англия, защо пишете и безработно лице? Ако работите в Англия и не получавате други доходи освен наем в България в този случай фирмата която ви изплаща наема удържа окончателен данък 10% . Нямата право на 10% НПР и не попълвате годишна декларация по чл.50. Фирмата декларира оконч.данък на тримесечие в декл. чл.55 и годишно показва изплатеният ви доход в справка по чл.73. Това е ако работите в трета страна , а Англия е такава.
Другия отговор при изричното ми настояване за обяснение откъде идва разликата от 870 лв за почти 5 м и половина е, че тъй като имам останали неизползвани 5 дни платен годишен отпуск, то сумата аз тези 5 дни  - 738.18  лв, към месец октомври, не се облага с осигуровки и оттам идвала разликата.  Няма разлика и вие сте си получили  сумата.
Сайта не работи от няколко часа .
За бланката не съм сигурна трябва друг да каже.
Подава се еднократно и след това НОИ си прави всяка година автоматично преизчисление .
да разбирам че в следващата година физическото лице, което е спечелило сумата трябва да я декларира? С кое приложение става това?
Не се декларира от физическото лице с годишна декларация. До този момент няма такова изискване .
Не се декларира и не се внася данък от физ.лице /предполагам/ . Хазартните оператори подават информация и през следващата година , ще я виждате с справката за други доходи на физическото лице.
Още не . Не мисля , че ще се размине , но от тогава са минали само две седмици.
Справката по чл.73, ал.1 само за пропуснатите лица -да .
И на мен ми се наложи да включвам пропуснато лице .
Остава 9 % ДДС за ресторантьори и търговци на бебешки стоки и през 2022 г.
По-ниска данъчна ставка за книгоиздатели, при туристическите услуги и ползване на спортни съоръжения

И през 2022 година ще продължи да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от девет на сто за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения, като например фитнес зали и басейни.
Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2022 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС).
От по-ниското ДДС ще продължат да се възползват туристически оператори и турагенти,  издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания, книжки за рисуване или оцветява, нотни издания и др., търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в  Закон за ДДС.
Данъчната ставка остава намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място и доставка за вкъщи.
По въпроси, свързани с прилагането на намалената ставка са приложими общи становища на зам. изпълнителния директор на НАП:

Становище № 20-00-100/29.06.2020 г. за прилагането на намалената ставка на данък добавена стойност от 9 %, съгласно разпоредбата на чл. 66, ал. 2 от ЗДДС,

Становище № 20-00-147/30.09.2020 г. относно приложение на намалената ставка на данъка върху добавената стойност от девет процента за доставката на книги съгласно разпоредбата на чл. 66, ал. 2, т. 2 от ЗДДС в сила от 01.07.2020 г.,

Становище № 20-00-162/19.10.2020 г. относно приложение на намалената ставка на ДДС от 9 % за доставка на услуга за използване на спортни съоръжения

Становище № 20-00-163/06.12.2021 г. за данъчната ставка по ЗДДС за доставки от гастро секторите на бензиностанциите, които са публикувани в „Данъци – становища, указания, наръчници“ в рубриката Законодателство,  в сайта на приходната агенция.