Здравейте,
Не съм се сблъсквала с такъв казус и моля, ако някой счетоводител на читалище прочете тази публикация да ми отговори.
Ръководител на детски танцов състав към читалище  е решил да направи концерт и да сложи кутия за набиране на средства за закупуване на нови носии.
Набраните средства как трябва да ги отчете и внесе в касата на читалището.
Благодаря предварително.
Благодаря много.
Някой може ли да сподели как се разпределя субсидията във читалищата. При субсидия за 4 субсидирани бройки, задължително ли е да са щатни бройки в читалището.
Благодаря предварително.
Да, възможно е , но е добре да го назначите на 4 часа като секретар и на втори договор при същият работадател на 4 часа като счетоводител.
Благодаря много!
Здравейте,
Секретарят ни ще отсъства една година/неплатен отпуск/.Новият секретар е бил счетоводител. Възможно ли е да съвместява длъжността секретар и счетоводител?
Има решение на читалищното настоятелство за Коледа към заплатите да се даде някаква сума на служителите. Считата ли се за социален разход и дали се внася данък.
За ръководител на танцов състав към читалище, регистриран като самоосигуряващо се лице, са изплащани суми през 2017 г.,за които е издало фактури, следва ли да се включат в справка по чл.73
Собственик на ЕТ, на патент  се осигурява за м.01 и м.02.2016  - социално и здравно.От  15.02.2016  е пенсионирано за инвалидност, с решение на Телк . Коригирана е декл.1 като до 15.02.2016  е с осиг. доход 200 лв., а от 15.02.2016  само за здравно. До края на 2016 има внесени осигуровки само за здравно. Как трябва да се попълни Таблица 1 от ГДД за 2016. Не съм се сблъсквала до сега  и затова питам.
Трябва да изплатя граждански договор за м.12.2016 в м.02.2017 на лице/ръководител на танцов състав в читалище/ което сега ми съобщава че се е регистрирало като самоосигуряващо от м.12.2016 . Сумата е под МРЗ.Какво трябва да му издам и да удържа ли данък и осигуровки.
Това ми беше въпросът.
Аксиния Цветанова отговори на въпрос на 13 Февр. 2017
Здравейте,

Трябва да издадете сметка за изплатени суми. Ако лицето е самоосигуряващо се., то ще има само осигуровки, без данък. На лицето издавате служебна бележка по чл. 45, ал. 5 от ЗДДФЛ за дохода.

 потребител Стефка Сотирова отговори на потребителя Аксиния Цветанова на 14 Февр. 2017
Не трябва ли като е регистрирано като самоосигуряващо се лице да ни издаде фактура.На няколко места четох, че не се издава СИС и не се удържат осигуровки и данък.


Аксиния Цветанова
 експерт Аксиния Цветанова отговори на потребителя Стефка Сотирова на 14 Февр. 2017
Тогава няма да говорим за граждански договор.
Как ще коментирате това?
Аз съм на същото мнение, не издавам нищо, но спорим със неговата счетоводителка,че когато е "граждански договор" се удържат осигуровки,но без данък,защото се отнася за м.12.2016
Трябва да изплатя граждански договор за м.12.2016 в м.02.2017 на лице/ръководител на танцов състав в читалище/ което сега ми съобщава че се е регистрирало като самоосигуряващо от м.12.2016 . Сумата е под МРЗ.Какво трябва да му издам и да удържа ли данък и осигуровки.
Благодаря за отговора. Знам какво е граждански договор, но имаме спор какво да е заплащането.Лицето е регистрирано като самоосигуряващо се лице. Обучава 30 деца за  танцов състав в читалище , два пъти  седмично по два часа и поиска 70% от събраната сума от вноските на децата като хонорар. За читалището остават 30 %, което според мен не трябва да е така,а да му се заплаща на час.
Как се определя хонорар на ръководител танцов състав - часовата ставка на база МОД или ...
ЕТ-магазин за промишлени стоки, продава и вестници.
Как се отчитат фактурите за тези вестници?
За м. март 2015 г. СОЛ-ЕТ е пропуснал да си подаде декларация 1. Осигуровките са внесени. До кога е срока за подаване на декларация 1?
 :noexpression:Направих грешка в сумата за довнасяне на здравни осигуровки на безработно лице по декл.чл.50., защото вместо в колона 4 съм попълнила колона 3 от таблица 2.Сумата е внесена днес.Декларацията я поправих,но как да си възстановя надвнесената разлика.
Някой чел ли е това становище №20-00-253/ 15.12.2014 г.,защото на страницата на НАП го има, но не се отваря.