Здравейте, служителка излиза в майчинство за първо дете през 2020г,през 2022г се връща на работа, работи 5 месеца без да е ползвала натрупания платен отпуск за времето, през което е била в майчинство. В началото на 2023г излиза в майчинство за второ дете. Въпроса ми е какво се случва с платения отпуск при първото майчинство, губи ли се ?
Здравейте, имаме назначен украинец на срочен трудов договор, договора му изтича с дата на изтичане на датата на издадената му регистрационна карта. От ИТ ми обясниха, че трябва да се подаде при тях и уведомление по чл.10 за прекратяване, някой подавал ли е такова уведомление при прекратяване, защото тази бланка е само при назначаване? Въпросът ми е същата ли се подава?
Да инвалидната пенсия няма значение. Но и аз незнам вече дали разсъждавам правилно, защото доколкото прочетох обезщетение по чл.222 ал.4 от КТ,се дължи при изпълнени условия по чл.68а ,за условия при ранно пенсиониране,които са свързани с чл.68 ал.2 и 1 от КСО,а не с ал.3 ,та затова съвсем се обърках,ако човека реши да напусне сега ,дължи ли му се това обезщетение или не? 
Здравейте,моля помагайте! Имам в следния въпрос, дължи ли се обезщетение по чл.222,ал.4 ,на служител,който не отговаря на условията за пенсиониране по чл.68,ал.1 и 2,но ще отговаря на условията за пенсиониране по чл.68,ал.3 от КСО през ноември 2023г? Лицето има отпусната инвалидна пожизнена пенсия. Благодаря предварително!
Здравейте, имам следния казус: получен е запор през текущия месец върху трудово възнаграждение на служител, който е напуснал в края на предходния месец, възнаграждението му за предходния месец ще бъде изплатено в настоящия,т.е. все още не е платено, въпросът ми е трябва ли да му се правят удръжки от последната заплата /става въпрос за издръжка/?
Благодаря предварително!
Дейнстта на заетите работници към момента не се променя
Здравейте, при смяна на име и код на икономическа дейност на фирма,без промяна на ЕИК,трябва ли да се изпраща уведомление по чл.62 за трудовите договори и трябва ли да има доп.споразумения с работниците във връзка с  промяната на името на фирмата? Благодаря предварително!
Благодаря!
Здравейте, извинявам се за въпроса, който ще задам, но ако някой е запознат с процедурата, моля да обясни. Става въпрос за освобождаване на служител на основание чл.328,ал.1,т.10б - работещ пенсионер. Лицето казва, че е пенсионер, но не е представил пенсионно решение при назначаването си. На основание чл.328,ал.3 от КТ може да се изпрати запитване до НОИ за обстоятелството дали е пенсионер. Та въпросът ми е , това писмено искане до НОИ, кога се изпраща, преди да се пусне предизвестието към служителя или след като се пусне предизвестието за прекратяване и някой има ли бланка за такова искане към НОИ? Благодаря предварително!
Става въпрос за освобождаване на служител по чл.328,т.1,ал.10б от КТ, при освобождаване в такъв случай, на основание чл.328,ал.3 работодателят може да изиска информация от НОИ, но не съм наясно със самата  формата на запитване
Здравейте, интересува ме някой дали знае форма на запитване до НОИ, дали работник е пенсионер? В смисъл свободен текст ли е или имат форма, защото не открих нищо в техния сайт? Благодаря предварително!
Благодаря
Ами не, имам познат с такъв случай, според мен не е правилно, за предизвестието, защото не отговаря на условията за възраст към датата на прекратяването, но пък към датата на прекратяването отговаря, та затова питам, и аз не съм сигурна!
Здравейте, имам  питане относно прекратяване на трудов договор по чл.328,ал.1,т.10 от КТ. Предизвестието по този член  е връчено на служителя един месец преди да навърши възрастта за пенсиониране, но към датата на прекратявне ще има навършени години, това правилно ли е?
Здравейте, имам следното питане-възможно ли е тракторист да се назначава на еднодневен трудов договор при положение, че има основен трудов договор при друг работодател?
Здравейте, за да не отварям нова тема, интересува ме следния случай- признат  трудов стаж и професионален опит неправомерно/признат е за клас общия стаж от пенсионно решение, без трудова книжка/, поради грешка на колежка, след като е начисляван почти една година, може ли да се коригира?
Здравейте, имам следното питане - когато при петдневна работна седмица се наложи, поради произв.причини да се промени работното време за един ден, т.е. вместо през деня да се работи през нощта, то работното време през нощта трябва да е от 22.00 до 05.00ч-нощен труд и се пуска заповед само за полагане на нощен труд?Като се спазват междудневните почивки и т.н.
Здравейте, имам следния въпрос - болничен за 4 дни на починало лице,на което са закрити всички сметки, болничния е подаден в НОИ и съответно е върнат, защото е без сметка, трите дни от работодателя са изплатени и сега как се процедира оттук нататък?
Здравейте, интересувам се дали при съкращение на основание чл.328,ал.1,т.10 от КТ - придобиване на право на пенсия, дължи ли се обезщетение по чл.222 ал.1 ?