Здравейте! Разбира се може да подадете сигнал и да бъде извършена проверка, независимо дали е прекратен ТД или не. Важно е да се знае дали заведението отговаря на изискванията за учебно и възпитателно заведение. От там произлиза задължението за осигуряване в учителски пенсионен фонд. Понякога частните детски градини и училища са на ръба и с някакъв друг статут на учебни центрове и т.н. и затова не внасят в УПФ
Изглежда добре само не разбирам с това изречение какво имате предвид "След това, ако се наложи в регистъра на болничните листове ръчно се променя периода, но вече при начислени заплати и подаден перс.р-р."
Може би трябва да питате поддръжката на програмата, да се зададе работа на график или специален календар както е неговия с почивни дни  четвъртък и петък или нещо такова.
Нормата за периода е 21-3 дни. Справка НРВПО чл. 9б ал.3  Тук има толкова много подвеждажщи коментари. Внимавайте!
Здравейте, специализанти в здравно заведение, с код 93 ли се подават в Д1 има ли разлика в процентите на осигуроките?
Здравейте, майка в отпуск за отглеждане на дете до 410 дни. Има престой в болница, заради детето. От там и предлагат да и издадът болничен, който щял да удължи майчинството!!?????  Аз не съм чела подобно нещо. Моля за мнение. Вярно ли е?
При подаването на Уведомлението към НАП съм посочила грешно ЕКАТТЕ. С коригиращо уведомлене мога ли да го оправя. Има ли срок?
Добре, какъв ми е варианта да я прекратя и да я назнача наново....Не ги обичам тези безсмислени гимнастики.
Здравейте, служителка назначена на срочен трудов договор до завръщане на титуляра е бременна. Титуляра скоро трябва да се върне, а служителката в този момент ще бъде вече в болнични. Работодателя не иска да прекратява трудовия договор, иска да задържи работника след като се върне от майчинството. Та въпроса е проблем ли е при завръщане на титуляра трудовия договор да не се прекрати. Реално лицето ще е в майчинсто и няма да може да отработи 5 дни за да стане договора автоматично безсрочен.
Обърква ме изречението за данъчната декларация... За какво ми е да знам ще подава ли или не. Ако иска да си подава. Не мога да му откажа да ползва облекченията... след това като ще подава декларация ще му издам бележка вижда се какво е ползвал и толкова. Какво значение има дали ще декларира, че ще подава декларация по чл. 50 или не.
Много полезни статии. Отговорих се на въпроса за месечните облекчения за хората с ТЕЛК.  Обаче възникна друг въпрос. Според вас какво означава изречението че или подаваш декларация че нямаш задължения или, че ще подаваш декларация по чл. 50. Означава ли това че от всеки един човек ще трябва да имам декларация ще ползвам/няма да ползвам данъчи облекчения  имам/нямам задължения  ще подавам/няма да подавам декларация по чл. 50????????
ПИК  е на физическо лице. Явно на 02 -ри ще трябва да ходя на място
да попълвам точка 2 първо тримесечие, за да ми отключи  колона получател на доход.
Самоосигуряването е приключило през март. В голяма чуденка съм. При положение че ако по принцип сол получава пари от Граждански договор също сам декларира и внася данъка и от е в същата колона и същия параграф защо не разрешава да я попълня
Здравейте трябва да подам чл.55 на физическо лице за получен наем от физическо лице. Подавам с ПИК попълвам година тримесечие, отбелязвам че е получател на доход и т.н.  дава ми грешка "Предприятия или самоосигуряващи се лица не могат да подават декларация по 55 като получател на доход, задължени да внасят авансов данък по чл.43, 44......и т.н."  Лицето е било в самоосигуряване за 3 седмици през март. Вече не е ...и в по-голямата част от тримесечието не е било....  Наемът е получен от физическо лице. Моля за идеи как да попълня декларацията, за да е вярна и да я приеме
имах колебания, така казаха от НАП. Дохода е за цялата година изплаща се през декември. Реално на годишна база нещата пак са така. Ако приспадна осигуровки само в декември ще ми излезе данък за възстоновяване.
Здравейте, темата е малко стара....но отговаря на моя казус.
Когато личният труд - отнасящ се за цялата година си изплати през декември. Съответно приспаднат се осигуровките за цялата година. данъка се внесе през януари. Декларация 6 до 25.1. с данъка. Въпросът ми е трябва ли да се коригира Д1 за цялата година. При положение, че доходът е за труд през цялата година, но е изплатен  декември?