Осигуровки се удържат по гражданския договор. Дали са авторски незнам. Не съм му виждала документи. Колежката която му е водила до сега нещата отказва да го работи заради ДДС-то. За в бъдеще ще знам какво точно му удържат.
Здравейте колеги. Имам един въпрос,защото аз в практиката си до сега съм нямала такъв случай.

Физическо лице работи като актьор - снима филми, дублира и така. За тази си работа с кино-студиата и звукозаписните фирми сключва граждански договори по ЕГН. Няма регистрация като свободна професия съответно и като СОЛ, студент е и не е завършил.
Преминал е прага за регистрация по ДДС още преди 01.01.2023г, но май месец е преминал и новият праг за регистрация.
Няма желание да се регне като свободна професия.
Моят въпрос е - може ли по ЕГН физическо лице да се регистрира по ДДС за да упражнява професията си както до сега, без да прави булстат в регистъра?
Здравейте, имам лице, което е регистрирано като свободна професия - артист, също рег. по ДДС по ЕГН. Сега иска допълнително да се занимава с отглеждане на микро растения и съответно продажбата им по фермерски базари, пазари, без да продава на тържища. От много неща се обърках и затова искам съвет по няколко въпроса, защото за първи път се сблъсквам със ЗП.
1. След като е регистриран като СП и съответно е СОЛ, може ли да се регистрила като ЗП по ЕГН?
2. Продължава да се осигурява като СОЛ, но като свободна професия.
3. След като е регистриран по ДДС дали ще начислява и ДДС на растениято?
4.Касов апарат дали му е нужен?
Благодаря предварително за отговорите.
Здравейте колеги. Имам нужда от помощ и ще съм благодарна да ме насочите към правилното решение на моя казус. А той е - ФЛ регнато по ДДС по ЕГН упражняващо свободна професия, има хоби да снима разни клипчета и снимки. Същото е пуснал за продажба неговите снимки и видеоклипове в американски сайтове и те се продават на лица извън ЕС. Сумите получава по пейпал. Какво е тълкуванието по ДДС-освободен ли е, или е облагаема доставка? Според мен е освободен 🤔, но как да издаде Фактурата и аз как да я отразят в дневника.