Не съм се закахърила дали ще му направят нещо. Даже ще се радвам, ако му направят проверка, защото масово ходят и берат билки и всеки се втори с помощи/ който се е видял с малко пари / се мисли за билкар и ходи да се пазари на каква цена да му ги купиш. Не че се извинявам , но всеки който се мисли за бизнесмен и че от всичко разбира прави каквото си иска и после счетоводителят да оправи кашите. Затова за всеки килограм билка им се пускат кантарни бележки и сметки за изплатени суми и им се удържа данък. Друг е въпросът , че масово от билкозаготвителите и това не правят и ходят и правят поразии навсякъде. Поне затова съм доволна , че успях да извоюват от "многоразбиращият управител" да им се издават нужните документи , а за билките за които самата фирма си изкарва хора да ги берат става с издаването на съответното позволително и представяне на списък на берачите.
Фирма купува готова / суха / стока / билки / от физическо лице, което не е самоосигуряващо се лице. Регистирано е в бюрото по труда и получава помощи за соц.слаби. Само си заготва стоката и ни я продава. Към момента ни е продало стока за около 15000лв, за което е пусната кантарна бележка и сметка за изплатени суми за удържания данък.Лицето следва да си ги декларира с ГДД. Какви биха могли да бъдат последствията за това лице, когато подадем справка по чл.73 към НАП.
Имам следния казус и незнам какво да направя. ЕТ-иска да прекъсне дейност, и да започне да се самоосигурява в ООД-то си, но имаме служителка, която е в отпуск по чл.163 и м.06.2010 навършва 410-те дни. Може ли да я освободя по взаимно съгласие и на другия ден да я назнача в ООД-то, да отработи един ден и да я пусна в отпуск по чл.163, а собственика да прекъсне от същата дата в ЕТ-то и да започне в ООД-то. ИЛИ втори вариант да го оставя да работи още докато станат 410-те дни, но междувременно да го пусна че се самоосигурява чрез друг булстат. Или има трети вариант? Моля помогнете!