Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 114
Не, вие не променяте обстоятелства.

Със задна дата няма да важи осигуряване за ОЗМ.

За жалост ние не можем да съдействаме за решаването му. Можете да се обърнете към ИТ, но това няма да ви донесе точки с работодателя. Възможно е да става дума за съвсем несъзнателна грешка от страна на счетоводството. Кажете им да погледнат чл. 19, ал. 2 от Наредбата на структурата и организацията на РЗ:
Цитат
Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
Възможно ли е да не се водите на пълен работен ден?

Колко е сумата по ГД и колко време ще се извършва дейността по него?

За мен СОЛът си е СОЛ и няма значение за какво дейност се осигурява като такъв. Ако е декларирал, че е СОЛ, изплащате цялата сума.


Имат право.
Договорът ви ще бъде прекратен с връщането на титуляра. Ако сте излезли в отпуск до 410 дни междувременно, ще получавате обезщетението си по майчинство до края на тези дни, независимо, че договорът е прекратен.
Нямате право на обезщетение за безработица, ако ползвате обезщетение по майчинство. Ако не ползвате - ще имате право на обезщетение за безработица -  изчислява се на база осигурителен доход за последните 24 месеца. Какъв ще е размерът и срокът зависи и от това кога последно сте ползвали подобно обезщетение.


Обяснихте ли им откъде са формирани оборотите?

Няма да се подава Д1 и няма да се дължат осигуровки! Освен, ако лицето не е осигурено на друго основание разбира се, но тук не говорим за такъв казус.

Да, Х-четата това казва от известно време.
И аз това казах, ама по най-объркания възможен начин.
Това, че лицето е получило плащането на куп не е важно. Важно е за какъв период е извършен труда и колко е месечното възнаграждение. И 7000 лева възнаграждение, изплатено през декември, но касаещо цялата 2019 г., няма да подлежи на осигуряване.

Сега, НОИ ги вълнува Д1 за периода. Ако няма такава, нямат основание за спиране на обезщетението.
Плащането, че и размера на плащането по ГД няма отношение към периода на извършване на дейността и сумата, която се дължи за месец. Аз плащам за неща, извършени през 2018 г. в момента. Ако лицето в момента получава обезщетение за безработица, дали ще ходи да размахва СИС от 2019, касаещи 2018, когато да речем е бил осигурен на друго основание и съм удържала осигуровки и това е вписано в СИС?

А вие коя сте в схемата, че ми стана интересно :)

От НАП не виждам проблем. От съдружникът, който е получил по-малко... виж това ще е интересно :)

Подавате нова с код корекция и правилните цифри. Пробвайте първо онлайн. Иначе на място в НАП с искане в деловотството.

Ще получите указание за представяве на липсващите документи. Имате 3 работни дни, за да ги подадете, използва се приложение Ж1.
Ако сте дали имейл при попълване на заявлението, ще получите указанието там. Ако не - по пощата. Или следете партидата на дружеството - ако правите някакви промени - ще обработят Г2 заедно с тях. Ако не - до 3-4-5 години, още си чакаме подаденото през 2016 да бъде обработено.


ТР нямат грешка. Виж, ако ние закъснеем с 1 ден, ще получим честитка от НАП, но това че три години никой не си върши работата по отношение на отчетите - нищо драматично...

Добре, значи никой не вижда нещо грешно в разсъжденията до момента, т.е. повредата не би трябвало да е в моя телевизор? :)

За мен, ако не уговориш по-ниското възнаграждение изрично, ще дължиш по-голямото. В КТ не пише нищо за пропорционалност на уговореното възнаграждение на база часове, като при МОД. Разсъждавам си, не се заяждам :)

Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 114

Facebook група с над 20 000 членове!

Харесайте ни във Facebook