Моля, посочете основанието Д55 за трето тримесечие с данни за сумите над 50 000 лв. да се подаде до 15.11.23, след като в ЗДДФЛ, както и в ал.10 на чл.123 на ЗДДС е написано "в срок до края на месеца, следващ тримесечието"? Мисля, че Д55 трябва да се подаде до 31.10.2023.
Заявлението се подава в НАП. Ето страницата с бланките: https://nra.bg/page?sId1378fsL=63&sId1378dsA=2021&id=694&textMode=0
Прикачам и бланката  за прехвърляне от УПФ.
И според мен - до 30.06. ще корегират данъчната сметка.
Благодаря, Пасат.
Подадох ГДД по чл.92 на 26.03.2020, но не платихме окончателния корп.данък. Решихме да отложим до 30.06. Тримесечната авансова вноска си внесохме навреме. Влизам в справката за задълженията и плащанията и откривам, че са ни начислили лихва и върху корп. данък, и върху Д6, макар че и тя е платена навреме. Предполагам, че тези лихви ще бъдат отменени когато платим окончателния корп.данък, но все пак да попитам, има ли други в нашата ситуация?
От постановлението:
"(6) Компенсации не се изплащат за:
1. работници и служители, които не са били в трудово правоотношение с работодателя преди датата на обявяване на извънредното положение;"
Точно пък училищата и бюджетните институции са на субсидии, които (предполагам) няма да спрат, че да получават помощ.
Намерих проекта на постановлението. Наистина субсидираните от бюджета институции няма да получават помощи. Помощите ще са ФЛ и ЮЛ, които е трябвало да преустановят дейност с акт на държавен орган. Има и още редица очаквани условия.
Интересно ми е кои осигурители ще бъдат вписани в Акта на Министерски съвет и ще получат 60% от осигурителния доход. Може ли да са училища и др. бюджетни институции? Едва ли ще е частният бизнес.
След като договорът за лизинг е сключен с ООД-то, то и всички съпътстващи разходи се осчетоводяват в ООД. Лизинговата компания ще ви ги фактурира.
Да, начислявате амортизации, но при определянето на първоначалната стойност на автомобила, трябва да се съобразите със СС 17 Лизинг (предполагам, че прилагате НСС).
ДОПК , чл.22, ал.6: "Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ деня, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния му ден." Според мен изтича днес.
Миналия месец продадохме лек автомобил на вторични суровини. Във фактурата не начислихме ДДС, като основанието е: чл.163а, ал.2 от ЗДДС, обратно начисляване. Казаха ни го от фирмата купувач на колата.
Има забавяне в програмата. За Наредба Н-18 предстои да говорят.
Бях го прочела, но не ми се стори достатъчно :). Погледнах сега действащата наредба - при приемането й в началото на 2000 г. изключен е бил целия чл.222, а с ДВ 83/2000 г., се уточнява, че извън облагане са ал.2 и 3. Следователно, в дохода за УП-2 не включвам обезщетението по чл.222 (1), защото е преди 2000 г.
Благодаря, valenciq. Мога да приема, че след като се признава стажа, ще се признае и размера на обезщетението. Обаче, ако включа обезщетението като доход, значи са внасяни и осигуровки, а в наредбата от 1993 г. пише, че по чл.222 не се внасят осигуровки. По-логично ми се струва така да е било и преди нея.
Здравейте. Трябва да издам УП-2 на лице, на което при прекратяване на договора му на 30.09.1991 г. са изплатени обезщетения по чл.220, чл.222(1) и чл.224. За чл.220 и 224 съм сигурна, че не се включват в осиг.доход. Обаче за чл,222(1) съм разколебана. Според сега действащата наредба, се включва. Намерих две отменени наредби – No14 (Обн.ДВ107/21.12.1993), която е приета след моя период и в нея пише, че целият чл.222 не се включва. В моя период е действала  Наредба за елементите на трудовото възнаграждение, от което се изчисляват възнаграждението за времето на платен отпуск и вноските за ДОО, отменена с Наредба 14. Тя обаче е толкова стара, че последното й изменение е с ДВ 21/1976 г. и в нея не пише нищо за чл.222, все пак КТ е обнародван 1986 г.
Към септември 1991 г. ал.1 на чл.222 от КТ е изглеждала така:
Чл. 222. (1) При прекратяване на трудовото правоотношение поради пълна или частична ликвидация на предприятието или съкращаване в щата, както и поради спиране на работата за повече от 30 дни, работникът има право на обезщетение от предприятието в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. Министерският съвет може да предвижда в определени случаи изплащане на обезщетение и за период, по-дълъг от 1 месец.
Ако някой знае къде още да прочета, да ми подскаже, моля.
Наподписвахме я днес само с едно изречение за съгласие. Ще си замълча за броя подписи, че да не се наложи да си наемаме длъжностно лице :). Благодаря, bobo. Засега оставяме така. Ако имам нова информация, с която да обогатя дискусията, ще пиша.
Благодаря за отговора, bobo. На всеки лист ще е текста, под който ще се подписваме, както и до кого е адресиран. Значи тези условия ги изпълняваме :). Обаче, ако включим текст за оттегляне на съгласието, това ще означава, че лицето оттегля и подкрепата си. Ще се наложи да разпишем и процедура за оттеглянето ли? Наистина става много сложно.
Здравейте. налага се да правим подписка по обществен проблем. От кметството казаха, че може и без ЕГН, но нали трите имена и адреса  в комбинация вече стават лични данни. А и каква ще е тази подписка, ако не може да се идентифицират лицата, така всеки може да си напише безброй съчинени имена. Мислите ли, че е достатъчно да включим изречение за съгласие личните данни да се обработват само за тази подписка?
СС № 21 - ЕФЕКТИ ОТ ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВАЛУТНИТЕ КУРСОВЕ
3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.

И аз осчетоводявам с централния курс на датата на фактурата.