Благодаря. Лек и успешен ден!
Благодаря много за отговора Delphine.  Затрудних се в тълкуването на този казус именно защото става дума за свързани лица при мен. ЕТ е фирма на бащата, а новата фирма ЕООД е на сина му. Сега решават че всеки ще си има отделен бизнес. ЕТ си работи с единия обект,  ЕООД си започва с другия. Но след като ЕООД си е рег. по ДДС би трябвало да не прави нищо по чл. 96,ал.10 според мен? Или не е така?
Здравейте, моля за малко помощ в следния казус. Нова фирма, рег. по ДДС на осн. чл. 100, ал. 1 започва  дейност в обект под наем. В същия този обект преди нея е осъществявало същата дейност като тази, която ще извършва новата фирма ЕТ. Към момента ЕТ е освободило обекта, продължава да си работи в другия обект, а  новата фирма ще извършва същата дейност, като неговата. Та въпроса ми е дали след като новата фирма вече е регистрирана по ддс трябва да се прави нещо във връзка  с чл. 96, ал. 10 от ЗЗДС? Благодаря ви предварително.
ок, благодаря ти много. Лек и успешен ден!
Много се извинявам по чл. 100 е да. Благодаря много за бързия отговор. В такъв случай в дневник продажби би трябвало да си включвам всички издадени фактури както досега и да имам право на ДК по доставки от от БГ фирми нали?
Здравейте, имам  фирма, която е регистрирана по ЗДДС на осн. чл. 101, ал.1 -по избор. Сега обаче ще извършва доставка на услуги на клиенти от ЕС. Трябва ли вече като има рег. по ДДС на осн. чл. 101 , да подава заявление за регистрация и на осн. чл. 97а, ал.2 от ЗДДС? И ако е така как ще подава информацията в дневник продажби - вчсики издадени фактури както досега или тези за ЕС се подават отделно? Благодаря предварително?
Здравейте имам следния казус и моля някой да ми помогне ,защото досега не съм се занимавала с такаваа материя. СОЛ с фирма в БГ иска да си направи фирма в Гърция. Двете фирми ще бъдат с еднаква дейност - търговия. За да не плаща там осигуровки му искат удостоверение А1 от НАП. Доколкото прочетох , за такова удост. А1 се подава искане -само че, кой точно образец искане трябва да подаде. Аз мисля че е Окд 238 , но не съм сигурна. Има ли ограничение на дейността, която ще извършва фирмата му в Гърция да бъде не повече от 24 месеца? Моля ви дайте ми малко информация по тези въпроси, че вече тотално се побърках. Предварително ви благодаря за съдействието.
Здравейте фирмата ми се занимава с транспорт на стоки в ЕС. Имам издадени две фактури за посредническа такса от гръцко пристанище съответно на 12.07.13 и на 25.07.13 г. Тъй като обаче шофьора пътува за периода от 09.07.13-08.08.13 г. без да се връща в България тези фактури дойдоха при мен на 15.08.13г. Въпроса ми е с каква дата да съставя протоколите по чл. 117 от ЗДДС за тези две фактури и нарушение ли е че не са включени в дневника на продажби за 07.2013г. . Благодаря ви предварително.
Да предизвестието е от работника. И аз така мисля, че трябва да стане. Благодаря ви много за отговорите лек ден.
Но нали предизвестието е подадено от работника и реално работодателя не го спазва не би ли трябвало да е по чл. 326 ал. 1 от КТ или аз нещо бъркам?
Здрвейте днес има отправено предизвестие за напускане със срок 30 дни от работник. Проблема е че шефовете му не искат да си отработва предизвестието и реално работника утре ще отиде на работа но няма да му разрешат да си отработи предизвестието. На какво обезщетение и по кой член от КТ има право работника за това недопускане за отработване и по чл. 326 ал.1 от КТ ли ще му прекратят трудовия договор?
Здрвейте лице което работи по трудов договор същевременно е и св. професия.ОТ 2003 до 2009 не си е внасяло осиг. вноски като св. професия, но в ГДдекларации по чл. 50 в справката за осиг. доход за НОИ е попълвано че в/у осиг. доход за св. професии са внасяни осиг. вноски , т.к. ако не са попълнени му излизат за довнасяне. Лицето е подало ОКд 5 от 02.2009 и от тогава си плаща вноските като свободна професия. Проблема сега е че има ТЕЛК и трябва да се пенсионира по болест , за което му търсят заверена осиг. книжка. Може ли да се попълни книжката от 02.2009 до момента и при пенсионирането да му се зачита само дохода от трудова дейност за периода преди 2009 година, когато не си е плащал осиг. вноски като св. професия? За периода 2003-2009 няма подавани никакви данни за декл.1 и 6 в НАП. Ще му направят ли проблем от НОИ когато при заверката на осиг. книжка видят че има справки от ГДД по чл. 50 с попълван доход за св. професия ,а пък няма вноски? Ако от НОИ му ги начилсят да си ги внесене може ли да не ги внася поради изтекъл срок на давност тези до 2008 година? Благодаря ви предварително , но е много заплетена ситъацията и незнам как да попълня книжката.
Благодаря много за изчерпателния отговор. Лек и успешен ден.
Здравейте ЗП - физ.лице,нерег. по ДДС и облагащо се с НПР трябва да предстваи счетоводните си книги пред ДФ "Земеделие". Лицето има одобрен проект по мярка 112 за развитие на селските райони. Има овощна градина с млади дръвчета ,които още не са плододаващи и знам че не се амортизират. През 2012 година обаче на два пъти е закупил циментови колве и тел за огарда.Тази ограда като какъв актив да я отразя в инвентарната книга - подобрение на земята  (въпреки че е лесно преместваема), съоръжение или друг актив. Получената субсидия ЗП трабва да декларира нали? Предварително ви благодаря!