Благодаря! А в прил. 9 да се пише че се подава от фирмата и булстата й ли или от ЕГН-то на лицето?
Здравейте, при болничен на СОЛ в ЕООД в приложение 9 попълвам, че се представя  от ЕООД-то и Булстата ли? И лицето все още няма 6 месеца осигуряване като СОЛ, но преди това е било на трудов договор. Тогава да отбележа ли че има 6 мес. осигуряване за риска?
Ако не е осигурен на друго основание през месеца, не следва.
Само този граждански договор има.
Здравейте, лице е пенсионер и  има граждански договор, като след приспадане на нпр сумата е по-малка от мрз. Не трябва да се начисляват осигуровки за здравно осигуряване, нали?
Благодаря, bobo и  n_alex76. Значи понеже са обвързани с отработените дни, не ги считаме за соц. разходи и си ги добавям сумите във ведомостта като допълнително трудово стимулиране и съответно осигуровки и данък на тях.
Вижте условията в ЗКПО, а разликата над 60 лв. със сигурност.
Имам информация, че стойността им е изчислена на база отработени дни и заплата и са по наредба 11 от ЗЗБУТ. Т.е. според мен са си вид допълнително трудово стимулиране и трябва на цялата им стойност да се начислят осигуровки и да се обложат с данък. Така ли е?
Здравейте, на служители са раздадени ваучери като на един е в размер 46лв., на друг - 62лв., на трети - 86лв. и т.н. Трябва ли да се облагат сумите с данък и осигуровки?
А как ще го подавате - на хартиен носител или ще ползвате програмата на НОИ?
На хартия.
Разбира се, че фирмата работодател трябва да подаде приложение 10. В него няма за какво да попълвате промени в обстоятелствата. Вие вече това сте го декларирали.
А тогава какви данни попълваме в него? Много ми е объркано какво трябва да попълня в това приложение.  :(
Здравейте, майка пуска детето на ясла преди да й е изтекло майчинството до 2г. Подадени са документи за промяна на обстоятелствата и прекратяване на майчинството. Сега трябва да подадем за получаване на 50% майчинство. Понеже документите за 2те години са подавани по старите образци, така подадохме и тези за промяна на обстоятелствата. Сега обаче за 50те процента приложение 8 (новото) от нея и 10 (новото) от нас ли трябва да се подадат? И коя част на прил. 10 се попълва? Данни за фирмата, майката и детето + промени в обстоятелствата т.1. и 20 ли?
Пратете й Д6, удържан през м.12.2013г.Т.е. за ноемврийските заплати.
Ние така се "разбрахме" какво иска данъчната.Просто с тях говорим на различни езици.

Точно това четох и й посочихме. И накрая стигнахме до служител по-високо в йерархията им, та вече всичко е ОК :) Разбрахме се. Благодаря Ви на всички за коментарите, мненията и помощта. Приятен ден!
Оф нз и аз какво да й пратя ... А и нали има обвързване/равнение от тогава на Д1 и Д6 - по моя логика ако нещо не е било ок, би трябвало да отхвърли системата им декларациите. Ам това си е моя логика ...
Няма да е първия случай, в който от "гишетата" на НАП да объркват хората поради собственото си незнание. Ще трябва да преодолеете тази госпожа. Може би като доказателство да занесете Наредбата с новите постановки, рекапитулация на ведомостта за 12.2013 и да се види какъв е данъкът и кога е деклариран.......все излишни неща и загуба на време , ако се познаваше материята от другата страна на гишето.


Изпратих й рекапитулацията на м 12 2013г. и протокол за и д6 за декларирането му вече с период 01 2014г., но не...
А това ли е разпоредбата? http://www.tita.bg/downloads/Edition_12_2013/file4444.pdf
А случайно да има нещо че д6 за м 12 2013г. е било по стария начин декларирането, защото вече тотално се обърках....
Да

Е да, де, но една г-жа от НАП казва, че в системата им така нямало деклариран данък за м 12 2013г. и иска да се пусне Д6 за него. :blink:
Здравейте, Д6 за м. 12 2013г. за заплати изплатени през м 01 2014г. е пусната на 24.01.2014г. вид плащане 5 и суми на осигуровки без ДОД, като сумата на ДОД за м 12 2013г. е пусната с Д6 за м 01 2014г. с вид плащане 8 период 01 2014 и дата 31.01.2014г. Правилно ли са били пуснати Д6?


Много благодаря за линка, защото аз нищо конкретно не намирах по темата.
Приятен ден!
Здравейте, ще се сключи граждански договор с адвокат. Трябва ли да се удържат осигуровки и данък от хонорара или само данък се удържа?
Здравейте,
извинявам се предварително ако въпросът не е за тази тема. :blush: Служителка е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, но си подава предизвестие за напускане. Работодателят трябва да подаде приложение 10 към НОИ, нали? И в това приложение отново ли се описват всички данни, които са описани в приложението, подадено към НОИ за отпускане на обезщетение за гледане на дете до 2 г. като се отбелязва и датата, от която лицето ще бъде освободено?
Значи си ги включвам 200 лв. Мерси!