. Ако Ви предложи 4 заплати - добре, ако е по чл. 328, ал.1, т. 1-5 и не си намерите работа до 1 месец, поискайте си една заплата обезщетение по чл. 222, ал.1
[/quote]

А той ли решава по кой член да е? В случая говорим за преднамерено действие да ме махне от фирмата, без да е намалял обема работа, без нужда от съкращаване на хора (наема в момента друг) и без да има причини да се смята,че не се справям с работата си. На мен ми остава варианта само да обжалвам в съда ли? Защото за уволненив и дума не може да става - не съм давала и няма да дам повод. Ако се опита по изброените горемчленовд, за които пишете,че лесно се доказват в съда- дори да направят някакви фалшиви документи за намален оборот или каквото и да било фиктивно, то предполагам,че има все пак орган,който съблюдава правата и на работника и това доколко информация акцията,предоставена от работодателя е истинна. Благодаря.
Здравейте,
Моля, за съвет, защото след цялата изчетена информация, тълкуванията ми са  под въпрос.
Назначена на работа октомври мин. год., вече съм на постоянен договор с нетна заплата 1800 лв. Работодателя ми е с явно изявено арогантно поведение и в тези месеци имам имейли как на си заслужавам заплатата, как винаги нещо не е ок, лични нападки по телефон и поиска да приключим взаимоотношения. Всички колеги поз ават характера му и изгонените от него служители. Аз не съм съгласна да подпиша 1 месечно предизвестие. Предложи дами намали заплатата на 800 лв + да си я допълвам с периодични бонуси. Също ме съм съгласна.
Какво следва? 
Счетоводителката ме предупреди,че той каквото си науми го прави и е в негова изгода винаги.
Споменах й,че той може или да ме уволни или съкрати - 4 брурни заплати във втория случай и съдебно дело в първия.

Въпросът е ако се хване за членовете според КТ, в които има съкращаване на персонал или вече не отговарям на изискванията за длъжността, това адекватно ли се доказва в съда? Ако се стигне дотам, какви са шансовете човека с финансовите възможности да спечели, а не работника? Дори в момента колеги получава една заплата по банков път и друга на ръка, но надали някой би свидетелствал за мен каквото и да било, защото това означава да си загуби работата. Моля, за съвет какво мога да направя!
Благисаря!
Значи:
- един ТД може да бъде сключен като срочен със срок на изпитване, като безсрочен със срок на изпитване, като срочен или безсрочен без срок на изпитване и т.н. Какъв е договора трябва да е записано в началото му ("на основание чл...и т.н.)
- В НАП се декларира дали договора е безсрочен, срочен за определен срок, срочен за определена работа, срочен по заместване и т.н.
- Не се декларира дали е със срок на изпитване или не.
- ТД със срок на изпитване може да се сключи само веднъж за една и съща длъжност при един работодател. Срокът на изпитване е до 6 месеца. Колко точно в конкретния случай  - трябва да е запидаво в ТД.
- ако в ТД не е включен срок на изпитване или този срок е изтекъл, не може да се приложи чл.71, ал.1.
- някои неща в ТД могат да се "преправят" тихомълком, но за други трябва да се уведоми НАП. Промяната на ТД от безсрочен в срочен (когато е възможна) подлежи на деклариране в тридневен срок.

Не зная до кого сте се допитвали, но това са принципни и елементарни въпроси и всеки занимаващ се с назначаване на работници, който е прочел поне веднъж Кодекса на труда,  би трябвало да ги знае.

Надявам се да знае всичко това счетоводителя :) каза само,че в подал в НАП че съм наета на работа на 18 октомври, но тогава не в подал дали договора д срочен или безсрочен. И сега миже да го сменим. Дано да няма проблем.
Благодаря!
Е, не сте ли назначена вече? В ТД не пише ли члена?
Иначе: може по всеки, стига да е "във връзка с чл.70"


Първо ви благодаря за съветите, защото се въртим в омагьосан кръг и 3 месеца ходихме при 3 счетоводители, включително финансов съветник. И в крайна сметка съветите бяха безполезни и в несъответствие с настоящите разпоредби и закони.


А по въпорса от вас цитиран по-горе на какъв соговор съм назначена... всъщност съм назначена на безсрочен договор. Но целта е са се избегне още един месец във фирмата,ако трябва са спазим месец предизвестие. Счетоводителя каза не е подадена информация към НАП, че договора е безсрочен, така че може да го направим срочен. И в този случай същия ден да ме освободи. Правилно ли процедиране според вас и всъщност за освобождаване по чл.71 има ли значение дали съм на срочен или безсрочен договор? И дали ще има предизвестие. 
Имах предвид при освобождаване по чл.71, по кой да съм назначена?
Това, че не сте се регистрирала в НОИ би трябвало да означава, че не Ви е отпускано обезщетение. Т.е. тази междинна регистрация в Агенцията по заетостта няма да значение за отпускането на следващо обезщетение.
Чл.71 по инициатива на работодателя предполага "пълна" борса. Разбира се, око през последните три годити не сте получавали обезщетение и сега имате нужните 12 месеца осиг.стаж по трудов договор (общо. Може с паузи)
Това, че два пъти подред Ви гонят по чл.71 няма значение за обезщетението,  но говори лошо за способностите Ви.
И накрая: при прекратяване на трудовия договор не сте непременно длъжна да се запишете на борсата. Това е Ваше право, но не и задължение. Необходимо е, ако святате да вземате обезщетение за безработица,  но не е нужно, ако бързо си намерите работа.

Благодаря за отговора. С този случай, при идеи издаване по чл.71 има ли значение по кой член съм назначена (на какъв догософ)?
Хубав ден желая!
И добавям че и пе и миналия работодател бях освободена по чл.71 . Това има ли значение, ако и при втория съм освободена по същия член.
При прекратяване на договора по чл.325, ал.1, т. 3, 4 или 5 не се пише "по инициатива на работодателя", а "поради изтичане срока на договора", "поради завършване на определената работа" или "поради завръщане на титуляра" (според случая). Това за инициативата е важно при прекратяване на договора по чл.71 (в изпитателния срок).
Прекратяването на ТД по чл.325, ал.1, т.3, 4 или 5 НЕ ограничава обезщетението до минималното и МОЖЕ да се ползва "пълна борса". Важното е между двата договора да не се регистрирате като безработна.
Напоследък зачестиха проверките от НОИ на работодатели, прекратили ТД  по чл.71 след няколко дневна работа. Не зная дали проверяват и при чл.325/1/3 и 4. Всичките тези основания си личат от пръв поглед, че са нагласени, но СА ЗАКОННИ и ако всички документи (договор, заповед, уведомления към НАП, ведомости за заплати, Д1, отчитане на присъствия и т.н.) са оформени както трябва - няма никакъв проблем.

ПП Не зная дали наистина работодателят е казал, или Вие се плашите като видите чл.325, но ограничението на КСО се отнася САМО за т.1 (взаимно съгласие), а не за останалите точки. В заповедта и в трудовата книжка освен члена, задължително се вписва и точката.



В горното е написано : "Важното е между двата договора да не се регистрирате като безработна."
Между кои два договора и за бюро по труда ли става въпрос или за НОИ? Каккто и нали винаги трябва да се запишем в бюрото по труда за да получим обезщетение после от нои?

В моя случай бях на работа 2 месеца, сега съм за още 1 на други място. Между двете ми назначение бях се записала в бюрото по труда,но не и в НОИ.
Сега как трябва да бъде освободена?
Благодаря.
Здравейте,
След разговор със счетоводителя на фирмата, в която съм назначена, възникна един нос казус и моля за съвет.
Назначена съм на договор,който е безсрочен, като може да бъде променен на срочен, тъй като никъде не фигурира какъв е. Изцяло ме интересува възможно най-дълъг период на борсата с максимално обезщетение, тъй като от нои ме върнаха преди време с абсурдна промяна на условията,които счетоводителите,които питам все още отхвърлят,като възможна. Но в крайна сметка искам да получа ообезщетение, което смятам,че ми се полага и затова съм назначена във фирма за месец.

Затова следва въпроса дали да се промени договора ми на такъв със срок на изпитване и да ме освободят по чл.71, т.1. в даден ден следващата седмица и директно да се запиша в бюро по труда?
Или да остана на безсрочен договор, но задължително ли е да ме освободят с предизвестие или може и без и пак да взимам 'максимална' борса за 10 месеца,според стажа ми. Ако е без предизвестие от страна на работодател, приема ли сед за взаимно съгласие ако не е изплатено обезщетение?
Или това е твърде сложен вариант и има риск отново да намерят недостатък, така че горната опция по чл71 да е най-добър вариант.
Благодаря!
Благодаря за отговора. Понякога се учудвам наистина,когато някой спазва закона. Отделно - това условие за дохода от Англия никъде не го срещнах в последните 6 месеца. Защото някак ми се вижда нелогично ако работя в България да ми дадат повече пари, а от Англия- не. Защото и там ми удържаха сериозно данъци и такси и предполагах,че сде прехвърлят тук. Предишен път бях на борсата си мисля че тогава взеха предвид не само последния работодател. А и друфи хора преди време писаха за сходни ситуации и не са имали проблем.
Отделно не разбирам следното- в НОИ ми казаха че дори сега да работя два месеца при втори работодател (досега вече имам 2 месеца в бг фирма) няма да вземат общо 4те месеца при двамата български работодателя, а ще вземат предвид пак само последния работодател,  т.е. два месеца ако толкова съм работила. Или дори месец да е, пак само него. Т.е. ако аз работя 1 месец на 2500 лева заплата, 60% е 1500 лева. И още повече ми се вижда нереално да може да се правят такива лесни злоупотреби, а да не се взимат цели две години,макар и в чужбина, но легална работа.
Извинявам се за грешките, но не мога да спра автоматичното разпозбаване на думи и публикуване от телефона.
1. И един ден е достатъчен, но е съмнително и 100% ще направят проверка. Не казвам, че ще откажат. Наистина е добре да е към месец. Членът е 71. Ако е да месец по-добре срочен ТД и прекратяване по чр.325, ал.1, т.3.
2. От датата на отпускането на предходното обезщетение, каквато е даписана в решението на НОИ.  В случая 2015 г.

Всичко това поне аз съм го писала над 10 пъти


Здравейте,
След като гореспоменатия срок мина и ввчд стигнах и до НОИ сд сбкъсках с нещо невефоснрл за мен!!!!! Казус, който НИКИГА НИКЪДЕ НИКОЙ не е споменавал и много мила, за професионално мнение на какво може да сд обосновава подобно действие.
При 2 години и няколко дни работа в Англия, трима работодатели, застъпени. Прибирам сд с България- два месеца на трудов договор. Освободена по чл. 71. Отговарям на изискванията за борсата к за обезщетение. И изведнъж се оказва,че ще сздмат преди вте години осигурителен стаж. Но НЯМА ДА ВЗЕМАТ ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД!! и реално изискването им за е 12 месеца стаж го покривам със стажа в Анфлиа и го признават. Но не ми признават дохода, който е много повече от българския. И казаха,че ще изчисляват и бе,четенето на база девата месец работа с България на 1000 лева. Т.е. 60% са 600 лева. В Англия ме осигуряват на 1650 паунда. Не разбирам след като и двете страни и са с ЕС и след като съм чувала за подобни случаи с временна работа в България защо не се взима предвид дохода ми там. Казаха,че не е трябвало да имам стаж с България. Но това го няма като к фондация на фошков сместа търсих. Споменаха евро регламент 883, но въпреки това адвокатка ми каза,че нямат реално пълно основание да ми откажат да до свят и дохода мк от Англия.
На всичкото отгоре потвърдиха че ако аз почна отново работа в България дори за два месеца, после няма да вземат предвид 4 месеца за доход ,(досега имам 2 + примерно още два), а само от последния работодател. Т.е. даже това,че са в една държава, последователно работодатели не важи. Т.е. някакви закони някой си измисля и дали има логика или няма ...няма как да се защитиш...
Много моля за съвет, защото св чудя да подам ли документите си.
 P.S. бяхме платили на финансов съветник за помощ пред и два месеца и следвахме всичко,което той ки каза. Дори сега той казва,че това не е възможно...
Здравейте, изчетох много информация, звънях и в НОИ,но не откривам отговор на моя казус. А се оказа и че някои счетоводители не могат да ми съдействате.
Работих 24 месеца в Англия. Прибрах се и съм назначена на работа, при,насам, за да ползвам тази вратичка за съкращение и пълно право на борсата после. Въпросите мк са два, обаче за които не открих отговор.
1. Колко време трябва да съм на новата работа, защото едно мнение беше 2 месеца, друго - че и 1 месец е достатъчен, както и по кой член и топка трябва да  бъде съкратен.. нещо за 72 ми казаха.
2 През  юни 2015 имам регистрация на борсата и ми беше отпуснато обезщетение. След 3-4 месеца си намерих работа, но сме 6 месеца пак се върнах на борсата и така няколко пъти. Всеки път бях с ПОДНоВЕНа борса, а не нова регистрация. Последно взех през юни, 2017 помощ. Въпросът ми тук е- трябва да са минали 3 години от последната борса, но от самата регистрация, нали така/в случая- юни 2015/? А не от датата на последната взета месечна помощ?

Благодаря предварително !