Здравейте и благодаря за отговора!  :good:

"Освен това: при плащане през четвъртото тримесечие не се удържа данък.  Може да се удържи само по желание на ФЛ-наемодател."


Това го прочетох и в сайта на Н@П и пак не го разбрах - как така не се удържа данък? Плащам го през следващата година, или пък ФЛ си го плаща той?
Здравейте,

Имам нужда от малко разяснение по казуса с наемите от ФЛ.
Наемодател ФЛ отдава имот на наемател ЮЛ.
Правилно ли разбирам, че:

1. На 4тия месец от всяко тримесечие ЮЛ подава декл. по чл. 55 и плаща данъка;
2. ФЛ не е нужно да прави нищо, освен да декларира дохода в годишната си декларация;
3. Формулата за изчисление на сумата е следната:
Брутна сума за наем - 10% НПР = облагаем доход - 10% данък = нетната сума за наемодателя

Благодаря, ако някой реши да помогне. Бъдете здрави  :good:
А какво се случва с тези 6 месеца, в които съм бил на минимални осигуровки, не съм си плащал възнаграждение, а съм теглил?

P.S: Относно последното, сега се поинтересувах и видях че прага е 560 лв - грешката е моя.

Благодаря Ви за отговора!
Здравейте всички,
искам да започна с това, че съм млад и неопитен човек с много малък бизнес, който има фирма от началото на годината. Т.е моля да ме извините, още се ориентирам. В момента счетоводителят ми е в отпуск, затова си позволявам да търся информация из интернет.

Плащам си осигуровки на 510 лв /не мога да си позволя да се осигурявам като управител на заплата все още/. Боравя с парите от сметката, като ги тегля на банкомат или си превеждам по личната сметка на база "служебен аванс".

В началото счетоводителят ми каза, че държавата не я интересува Еоод-то дали има 1 или 100 служителя, и че всичко изтеглено или преведено влиза във "физическата каса" на фирмата - която реално я няма, защото аз живея с тези пари. 

Въпросът ми е: Какво ще се случи занапред, ако ми дойде проверка? Ясно е че няма как да предоставя тези натрупали се на "ф. каса" пари, та... ще ме глобят ли, или има процедура в края на годината, в която си плащам данък върху изтегленото?

Благодаря ви  :good: