При пререгистрирацията на ТД с кодовете по ЕКАТТЕ,  попълвате ли полето „Основно трудово възнаграждение” или остава празно?
Освен това, в ГОД-а микропредприятията могат да не попълват: Отчет за собствения капитал, Отчет за паричния поток, Справка за (нетекущите) дълготрайни активи в ГОД за НСИ. Тоест ГОД може да бъде подаден и без тях и системата на НСИ го приема.

С кой документ микропредприятията се освобождават от попълване и подаване на горните справки на ГОД (по чл. 20,ал. 4 от ЗСт)   в НСИ?
Елена-С, имаше друг въпрос в този форум, на който не открих отговор. Бихте ли могли да кажете, какъв код би трябвало да се попълни в Декларация 1 в т. 12. "Вид осигурен"  за управителите, които са съдружници и са на трудов договор. Въпросът е във връзка с промените в указанията за попълване на Д1. Код 1 или код 10 би трябвало да се запише в т.12?   

Този който ще работи-него осигурявайте. Другия когато поиска и него може да започнете да осигурявате :)
1 или 10?

искам да попитам какъв код на Вид осигурен в Декларация 1 посочвате на управителя, който е по трудов договор? Благодаря!
А защо не на трудов договор в същата фирма (не в друга) ?
НАРЕДБА № 5 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2002 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО И РЕДА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА УВЕДОМЛЕНИЕТО ПО ЧЛ. 62, АЛ. 5 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 17 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 25.02.2011 Г.)

.......................
Чл. 3. (1) (Предишен текст на чл. 3, доп. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уведомлението съгласно приложение № 1 се изпраща:
1. в тридневен срок от:
а) сключване на трудовия договор;
б) изменение на трудовия договор, с което се променя длъжността и/или срокът на договора;

......................


айде обясни ми на какво основание ще го пуснеш като няма 8 месеца трудов стаж...

Ако на служителя ми, който има 7 м. общ трудов стаж  му е необходим сега 3 дни платен отпуск, за мен е без значение дали сега ще го получи или след месец. Така или иначе ще го получи. А защо да не му дам платен отпуск в тази криза? Кой документ ми забранява?
Говорим не за право на служителя, а за работодателя. Дали нарушава закона? Задължен ли е да дава отпуск "чак и само след" 8 месеца трудов стаж?
Може ли работодател да разреши платен отпуск на свой служител, който няма 8 месеца трудов стаж?
Съгласно КТ - "Чл. 155.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. "
служителят има право на отпуск след 8 м.тр.стаж, но работодателят може ли на добра воля да разреши такъв отпуск, преди изтичане на 8-те месеца?