Благодаря, но точно буква Б от т.30 (...условия да бъде признат приход...) ме вълнува. Данък няма.
Фирма, която не е имала дейност през 2022г., но има неплатено възнаграждение по договор за управление от 2017г., т.е. изтекла давност, трябва ли да подаде ГДД? Водещо е отчитането на приход от отписване на задължението или това, че няма да възникне задължение за данък, защото през 2017г. сумата на разхода е включена в увеличение (шифър 5070) и сега сумата на прихода ще отиде в намаление (шифър 8060)?
Въпрос за ГДД по ЗКПО. Има настъпило право за намаление на СФР с отписани вземания (5-та г., т.е. най-ранна) и данъчна загуба от минали години (4-та година). Задължени ли сме  първо да намалим с размера на отписаното вземане или може, както е в текста на закона да го направим и в някоя от следващите години, а сега да намалим с размера на загубата. Пропущам ли някакъв законов текст в последователността на приспадане и да не загубим правото за приспадане на отписаните вземания?
Имаме отписано вземане, с което е бил увеличен СФР. Давностният срок е изтекъл в предишна година, но не е ползвано правото да се намали СФР точно в същата година, което е право по ЗКПО.
През 2017 г. имаме данъна загуба.
Сега 2021 г. имаме положителен счетоводен резултат и възможност за признаване на приспадане на ДЗМГ.
За яснота ще го напиша с пример:
-   отписани  вземания – 20 ед.;
-   ДЗМГ – 30 ед.;
-   СФР – положителен 31ед.
В случай, че не се знае какъв би бил СФР в следващата година, която е пета (последна ) за ДЗМГ, то по-изгодно е сега да се приспадне загубата и да се плати малко данък, а в следващата година да се отрази намалението на отписаното вземане.
Въпросът е има ли някакво положение, което ми убягва, да се отрази задължително първо намалението на вземането?

Моля, конкретно да ми отговорите задължително ли ще се приложи слаба капитализация (за първи път имам), независимо от сумата на лихвата и това води ли до пълен комплект ГДД, НСИ отчет? Благодаря!
Може би, заради слаба капитализация не може да мине без дейност?
Ако се добавят и разходи за лихва по заем от 2018, мисля, че все още би следвало да се приема без дейност. Потвърждавате ли или не? Благодаря!
Неправилно е посочен заем. Сумата е като допълнителни парични средства от еднол.собственик.
Може ли да се приеме, че едно дружество не е осъществявало дейност при следните фактически обстоятелства:
-   получен заем от съдружник под 10 000лв.
-   доплатена фактура от м.12 към доставчик на стоки.
Друго не се е случвало. При положение, че стоките се считат придобити през м.12, то доплащането им в началото на годината, може ли да се приеме от някой като осъществяване на покупка на стоки? Може ли да се мине само с декларация?
Предварително ви благодаря!

Спорът е за периода на полагане на труда и съответно за деклариране на осигурителния доход за същия. Лицето е декларирало ос.доход за месеца на работа, а Д1 е направена съобразно плащането, но ос.доход тогава е друг. Освен това касае стар период.
Благодаря, но все пак моля за точното законово основание, защото просто ми убягва, а трябва да спрем един излишен спор!
Мисля, че все още Д1 и 6 при граждански договор се подават с период месеца на извършване на работата (например м.1) и с дата на изплащане последния ден от месеца  (например 30.04., при изплащане през м.4). Подават се в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане, като в писмото се записва период месеца на извършване на работата (според примера м.1). За ДОД – декл. по чл.55 за съответното тримесечие.
Лицето трябва да даде декларация за осигурителния си доход за месеца на извършване на работата (за примера е м.1).
Моля, ако не греша, да ми помогнете с по-бързото намиране на законовото обосноваване за периода на извършване на работата  (м.1)!
Благодаря!
Длъжен е да декларира, че е СОЛ.
Отразява ГД в таблиците към ГДД.
Разпределя за всички месеци, през които е СОЛ.
Дали ще внесе повече или по-малко - божа работа :)



Като собственик и управител на ЕООД трудно може да спира и почва самоосигуряването си, както и да е на ТД за по-малко часове. ГД (поне за сега)са основния доход на лицето.  Четох толкова противоречиви неща по въпроса за осигуряването (особено за ЕООД), което вместо да ми помогне, повече ме обърка. Важното е да се намери адекватно решение, което да не спира инициативността на хората и затова, моля за малко подкрепа и помощ!!! Защото така годишното довнасяне е наистина много повече, отколкото без самоосигуряването точно като собственик и управител. Например,може ли друго лице да е управител без възнаграждение и без осигуровки за управител, а да се назначи (и в кой момент и от кой) по ТД на друга длъжност.
Предварително благодаря!
Моля за мнение по следния казус:
Лице, което е самоосигуряващо се като съдружник (собственик) на ЕООД получава (например два пъти )  от друго място възнаграждение за работа без трудово правоотношение. Този доход няма нищо общо, както с основанието за самоосигуряване, така и с дейността на фирмата. Задължително ли е, при плащанията по ГД, да декларира, че е самоосигуряващ се? Ако, да, то при годишното изравняване като се попълни колона 5 на таблица 1 този доход (по-голям от максим. ОД) ще се разпредели за цялата година, а не за месеца, за който е работено без трудово правоотношение. Така ще се внесат повече осигуровки, отколкото ако лицето не е самоосигуряващ се съдружник, а е например лице с трудов договор или не е осигурено никъде.
Правилно ли разсъждавам и  така осигуряването  равнопоставено ли е ?