ЗДДС не е проблем, но дарението - със сигурност е, особено на такава стойност и при свързани лица.
Данъчните ще го третират като възмездна сделка. Защо на мен не ми подарят имот за 50 000 лв.
Със сигурност ще му намеря по-социалнозначимо приложение от надарения.

И според мен също ще го третират по този начин, и затова мисля в декларацията да го дам в увеличение с пазарната стойност на имотите.   :hmmm:
Все пак, обяснихте ли на управителя и на надарените дали няма да трябва да платят нещо :)

Поставена съм пред свършен факт!  :blink:
Здравейте, моля за малко помощ /насоки/ относно следният казус. ЕООД има закупени два апартамента, като единият се отдава под наем. Управителят взима решение да дари /безвъздмезно/ съответните апартаменти /на свързано лице/. Тъй като общата пазарна стойност на имотите е над 100 хил. лв., това означава ли, че дружеството формира оборот за рег. по ЗДДС, как следва да се третира тази сделка от данъчна гледна точка. Предварително благодаря на отзовалите се, от полза ще ми бъде всякаква информация и насоки евентуално от къде бих могла да прочета нещо по този казус.
Здравейте, моля за малко помощ по следният казус :blink: :blink: :blink:. Става въпрос за българска фирма регистрирана по ДДС. Дружеството закупува моторни масла от фирма в Словения, стоките не влизат на територията на България а директно се отправят към купувача находящ се в Сърбия. Как следва да бъдат отразени фактурите за покупки и продажби в СД и съответно в дневник покупки и дневник продажби. Предварително благодаря на отзовалите се!
Тъй като опитите да се свържа с националния телефон се оказаха неуспешни, се свързах с НОИ Пловдив, и от там ми казаха, че има проблем в системата, никой не може да подава. Така, че както каза P.G.H.R. "повредата не е в нашия телевизор" :wink1: :wink1: Утре продължаваме с опитите :good:
Днес имате ли проблем с подаването на болнични и приложения?
 Дава ми тази грешка:
Грешка при валидация на документ спрямо XSD схема: The element 'Certificates1' has invalid child element 'SickLeaveMonths'. List of possible elements expected: 'ChildDateAdoptionCourt'
mirena_vk аз имам същият проблем, от сутринта се опитвам се да подам прил.10 за промяна на обстоятелствата, но удрям на камък. :noexpression: :noexpression:
Грешка при валидация на документ спрямо XSD схема: The element 'Certificates1' has invalid child element 'SickLeaveMonths'. List of possible elements expected: 'ChildDateAdoptionCourt'. :blink: :blink:
Здравейте, след направена актуализация на програмния продукт на НОИ за подаване на болнични, ми дава ето тази грешка. Някой знае ли на какво се дължи? Благодаря! :blush:
На основание чл. 29, ал. 1, т. 1 от ЗДДС получената услуга е облагаема с нулева ставка. Услугата подлежи на удостоверяване с документите по чл. 22 от ППЗДДС.
Получената фактура за превозната услуга не е задължително да бъде включена в дневника за покупките. Защото, както ще видим от изложеното по-долу, в него ще намери отражение протоколът по чл. 117 от ЗДДС.
За да съществува задължение за самоначисляване на ДДС, нужно е да е налице хипотезата на чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС. В случая това означава доставчикът (авиокомпанията) да не е установен на територията на България (да няма у нас седалище или постоянен обект) и услугата (която е облагаема) да е с местоизпълнение на наша територия.
Съгласно чл. 21, ал. 4, т. 2 от ЗДДС мястото на доставка на услугите по превоз на пътници е мястото, където се осъществява транспортът, пропорционално на реализирания пробег. Което означава, че при международен транспорт на пътници местоизпълнението е на териториите на всички държави, през които преминава превозът, пропорционално на изминатите разстояния във всяка от тях.
С оглед на казаното, когато лицето превозвач не е установено на територията на България, а пътническият превоз преминава и през страната ни, формално съществува необходимост от съставянето на протокол по чл. 117, независимо че облагането на международния пътнически превоз е с нулева ставка. В него следва да се посочи данъчна основа, съответстваща на стойността на превоза на наша територия. Което не е съвсем лесно да бъде направено. Затова намирам за допустимо в протокола да се посочи цялата цена на транспортната услуга (пълната стойност на самолетните билети) – това е по-лесно приложимо от практическа гледна точка, а и не води до изкривяване на данъчния резултат за периода.
Необходимостта от издаването на протокол произтича от нормите на чл. 117, ал. 1, т. 1 от ЗДДС и чл. 81, ал. 6 от ППЗДДС. Посочената разпоредба от правилника определя, че протокол по чл. 117 от закона се издава и тогава, когато доставката е облагаема с нулева ставка. В данъчния документ трябва да се отбележи разпоредбата на чл. 29, ал. 1, т. 1 от ЗДДС, според която за сделката е приложима въпросната ставка. Тъй като данъкът ще бъде начислен със ставка от нула на сто, протоколът реално няма да съдържа размер на ДДС.
Тъй като протоколът ще е издаден за доставка, облагаема с нулева ставка, данъчната й основа се посочва в дневника за продажбите в колона 14 („ДО на получени доставки по чл. 82, ал. 2 - 5 ЗДДС”), а в колона 15 („Начислен ДДС за ВОП и доставки по к. 14”) се попълва стойност 0 (нула). В справката-декларация за ДДС данъчната основа ще намери отражение в клетка 12; докато клетка 22 няма да съдържа начислен данък за тази получена услуга по чл. 82, ал. 2, т. 3 от ЗДДС.
В дневника за покупките данъчната основа на въпросната доставка ще се впише в колона 9 („ДО и данък на получените доставки, ВОП, получените доставки по чл. 82, ал. 2-5 ЗДДС и вносът без право на данъчен кредит или без данък”), а в справката-декларация за ДДС – в съответстващата й клетка 30.
Здравейте, с протокола от м.112018 не правите нищо. Съставя се нов протокол по чл.117, към КИ от м.122018. :good:
И аз имам подобен казус. Ще следя темата!