Здравейте, драги съфорумници :)

Имам следния въпрос (проблем) - През последните 4 години съм работил в Англия, на трудов договор, без прекъсвания.

Тъй като ми се наложи да се прибирам по-експедитивно към България (наложи! :( ), не съумях да се регистрирам като безработен в Англия поради редица обстоятелства, но най-вече защото няма как да ходя до бюрото по труда там (изискват от време на време да се ходи там за подписи и т.н.).

Тъй като имам познат, който след прибиране от Англия беше назначен на временен трудов договор в България и освободен по член 64 мисля че беше (срочен договор), с цел да получава по-високо обезщетение в България, аз реших автоматично че това ще ми свърши работа и стана тя каквато стана - назначиха ме във фирма на познат (550лв заплата, за да не се набива на очи уж), освободиха ме при същите условия (временен договор) и днес след като отидох в НОИ, за да си подам документите ми казаха, че взимали предвид целия осигурителен период, но доходите само от България - това вярно ли е? (тоест да ми изплатят обезщетение от около 300лв вместо евентуално максималното обезщетение, което мисля че беше около 74 лв за работен ден)

Ако това е вярно - бих бил изключително благодарен, ако някой може да ме посъветва как "да си отворя вратичка", защото в единият случай бих разчитал на обезщетение в размер на 6 месеца по около 300лв, докато в другия случай биха изплатили 6 месеца по около 1500лв.

Благодаря много на всеки допринесъл със съвет или споделен опит.

Поздрави!
Здравейте на всички,

За хората които са работили в чужбина няколко години и сега се прибират към България - съществува ли все още вариантът да бъдат назначени във фирма фиктивно за някой друг ден/ седмица и след това да се възползват от въпросното обезщетение за безработица (60 на 100)? Като имаме предвид, че отговарят на изискванията да са имали определени доходи и да са внасяли осигуровки за безработица в последните месеци х от общо месеци х или има някакви новости, които пречат на това да се случи?
Сестра ми се прибира от Англия след 2 седмици и ме помоли да попитам счетоводител относно това, но моята счетоводителка е в отпуск и не знам с кого да се консултирам.

Благодаря предварително за отделеното време  :good: