След като пристигне стоката и имате митническа декларация я осчетоводявате и влиза в дневник по ддс. Фактура осчетоводявам заедно с митническата, въпреки, че тя е с по-ранна дата. Така се калкулира в стоката и митото и транспорт ако има евентуално. Фактурата не минава през дневниците. Превода осчетоводявам след като съм осчетоводила останалото, защото се обвързва с фактурата.
Здравейте, моля за помощ относно Юлнц със стопанска и нестопанска дейност. Много четох и от това което разбрах, че такси за участие в музикален конкурс на Юнлц е в стопанската дейност, въпреки че покрива голяма част от разходите по конкурса защото отпуснатото финансиране стига за половината разходи. Но в такъв случай излиза, че стопанската дейност е с печалба, а нестопанската дейност е със загуба. Мога ли да закрия в следващата година загубата  от нест.дейност със печалбата от стопанската дейност?
На мен ми се наложи да подам коригираща декл.6 в намаление за периодът 01.06.2013-30.06.2013, като я правя днес 19.08.2013г., опитах с електронния подпис въпреки, че знам процедурата с молбата в писмена форма, и о чудо! - приеха ми корекцията и веднага ми се коригира и дължимата сума за данъка. (корекцията беше само върху данъка!) :bow:

Имам само дод за промяна, и то в намаление (0) понеже не съм отразила детските облекчения. Но първата колона с код 5 трябва ли да я изтрия и ако не с какъв код да е корекция или редовен?
Предварително благодаря за отговора.
4
Благодаря ❣️
5
Здравейте, темата е стара. Но ми дадаха едно нпо в последния момент. И тези дни съм благодарна, че сте писали и са ви отговаряли. Благодарение на тези отговори успях да направя двата отделни отчета. Но сега не знам 10% кд на чистата печалба от стопанската дейност ли да начисля или на същата но с приспаднатата загуба от нестопанската дейност?
Предварително благодаря за отговора. За пръв път имам работа  с нпо😬
Не ,СОЛ не е на ТД другаде.СОЛ с полагане на личен труд е .И предстои излизане по майчинство през фирмата.Извинявам се ,че използвах тази тема за да не отварям нова :blush:
Значи разбирам ,че няма нужда от прокурист при това положение щом реално няма да има никакъв приход. :smile1:
Pupeshche много благодаря,вече реших ,че задавам много глупав въпрос.Реално няма да има никакъв приход защото няма назначен никой за да работи ,и да - СОЛ ще излезе по майчинство и отглеждане на дете .Затова се чудя дали няма да и направят проблем за обезщетенията .А назначаването на прокурист означава разходи ,включително и дори и с минимална такса фактури за счетоводство .
Наистина ли никой не е имал подобен случай? :noexpression:
 :good: По-изчерпателен отговор от този на XXXXX едва ли има!
Коректно е ,ако е собственик на  ЕООД и сам извършва дейноста да бъде с личен труд ,а не на ДУК.
Здравейте.Използвам вече отворена тема за да задам своя въпрос,който е свързан със СОЛ и майчинство.Фирмата спира изцяло дейност понеже СОЛ е собственик на ЕООД с личен труд и няма назначен друг човек.Въпросът ми е ще има ли право на майчинство ,ако не назначи прокурист?Понеже изглежда безмислено щом няма приход ,а и ще прави излишни разходи, ако назначи някой.Четох и търсих ,но се притеснявам да не се е променило нещо последните години.Предварително благодаря !
Здравейте! Имам следният въпрос : Може ли директно да преведа с левов превод заплата на един служител по личната му сметка ,която е декларирал и имам и молба за превод на заплата по нея или трябва задължително да обявя в банката на фирмата ,че ще плащам заплата? Знам ,че звучи глупаво въпросът ми ,но не мерих никъде отговор на този въпрос . За пръв път ми е и не искам да сбъркам . Благодаря предварително :blush:
И аз все още нямам отговор ,а съм пуснала към обяд. И друг път се е случвало след два дни да дойде.Но данните бяха приети за датата за която съм заявила назначаването...така че се надявам и сега да е ок.
Да ,има фактура.Много благодаря за отговора. :smile1:
Здравейте! Четох по темата, но има разнородни мнения и наистина не можах да разбера има ли право работодателят да ползва данъчния кредит по фактура за зареждане на карта за градски транспорт на свой служител ?
Чудя се дали може да се пусне корекция само на декл.1 ако е за СОЛ с ниския процент и в намаление на същия този процент .Има и човек на трудов договор ,но там е правилно подадено. За СОЛ съм пуснала  с високия ,а е трябвало да е с ниския процент . В срок за корекция съм още.
Благодаря предварително  :smile1:
 :heart:  много благодаря Delphine
Как трябва да се коригира ? Мисля ,че едва ли НАП ще върнат парите...
Забравих да спомена, че фирмата е ЕООД и собственика е самоосигуряващ се с личен труд.