Отново хиляди благодарности по моят казус  и всичко най-хубаво!!!
Здравейте отново,
При мен явно доста се променят нещата и имам нужда отново от Вашето мнение във връзка с казусът ми от 20.05.2021г.
Последният ми  работодател, с който се бяхме разбрали да ме наеме се отказа от уговорката. В този случай единственият вариант към момента е да започна работа във фирма, в която съм работил два пъти през няколко години интервал, и след тези два пъти съм се регистрилал в бюрото по труда и съм ползвал два пъти обезщетения за безработица. Питането ми е следното:
1.   Ще бъде ли според Вас  проблем, че вече трети път евентуално ще започвам работа там и след това отново кандидатстване за обезщетение за безработица?! Питам защото не искам да създавам проблеми и проверки или да не го ползвам този вариант?!

Отново Благодаря предварително!
Отново изключително много Ви благодаря за съветите!!!
Здравейте,
Моля, за Вашето компетентно мнение във връзка с горният ми казус от 15.05.2021г.
Както бях споменал напуснах работа по взаимно съгласие във фирмата, в която работех на безсрочен трудов договор на 01.05.2021г., като мислех да започна след това някъде другаде на срочен договор, за да ползвам след това пълна борса. Но вчера разговарях с последният ми работодател дали при него не може пак да ме назначи на договор. От тук се открояват следните варианти:
1. Аз предложих да ме назначи на срочен договор за срок от 10 работни дни. Тук е въпросът да попитам  към момента има ли някакъв нормативно определен минимален срок на договора или стандартно минимум около 5-10 дни, за да не буди съмнение.
2. Работодателят ми обаче каза, че би ме назначил на друга длъжност - различна от тази, на която съм бил преди това, на договор с изпитателен срок, който да бъде прекратен след 10 работни дни.
Моля, за Вашето компетентно мнение, кой вариант би бил по-подходящ, макар,че работодателят държи на неговият вариант и въобще не е склонен на моят.
Не е ли малко будещо съмнение да  напусна от дадена фирма и след месец да се върна на друга длъжност и на изпитателен срок, който да бъде прекратен или това не е проблем?!
Ако няма проблем за варианта на работодателя ми, има ли евентуално някакви други неща, с които трябва да се съобразя при тези договори със срок на изпитване за ползване на борса?
Или да потърся някоя друга фирма, в която да бъда назначен, макар че към момента както се оказва, доста трудно ще мога да намеря такава.
Благодаря предварително!
Много Ви Благодаря!!!
Здравейте,
Имам следното питане относно правото на пълна борса т.е. 60% от брутно трудово възнаграждение. Последното ми обезщетение за безработица е стартирало на 19.04.2018г. за срок от общо 8 месеца до 18.12.2018г. Обезщетение съм получавал от 19.04.2018 г. до 09.10.2018г. близо 6 месеца.След това започнах работа на трудов договор от 10.10.2018г.  до 26.05.2019г., след което отново се върнах на борсата и продължих да ползвам прекъснатото обезщетение за още 2 месеца от 27.05.2019г. до 04.08.2019г. Последните 18 месеца съм бил осигурен, но от началото на месеца 01.05.2021г. съм без работа, но най-вероятно ще  започна някъде на срочен договор, който след това ще бъде прекратен, за да ползвам борсата.
Въпросът е следният - имам ли право на пълна борса т.е. 60% от брутно трудово възнаграждение заради 3 годишния период от предходната борса? От кой момент се броят тези 3 години – от отпускането т.е. 19.04.2018г. или от последно изплатената сума т.е. 04.08.2019г.?! Защото никъде не успях да намеря в нормативен акт или изобщо тълкуването, кой е точно началният момент, от който се броят тези 3 години.
Благодаря предварително!
Още веднъж, Много Благодаря!
Здравейте,
Във връзка с въпросите ми от 07.03.2018г.  Моля, за коментар относно  следният казус: Разговарях с фирма, в която да бъда назначен на срочен договор по чл. 68 т.1 за една или две седмици  и  да бъде прекратен по чл.325 т.3 след изтичане на срока му. Имам следните въпроси:
1.    Предполагам този вариант е равностоен на Вариант „Б“- за срочен договор за изпълнение на определена работа  т.е  мога да ползвам борса за максимален срок  и до 60% от брутното трудово възнаграждение?
   
2.   Пак ще попитам за срока на работа при новият работодател, защото разбрах, че имало предложение от НОИ,че трябва да се работи минимум месец или два при новия работодател, за да се вземе предвид члена, по който е прекратен договора,чрез който се кандидатства за обезщетение, защото в противен случай вземали члена на прекратяване на договора от предходния работодател?  Отново задавам този въпрос, защото мисля да сключа срочен договор за една или две седмици работа, но да не би да се окаже, че този срок е недостатъчен и да ми признаят члена на прекратяване от предходния работодател, който е по взаимно съгласие и тогава ще получавам минимално обезщетение?

3.   Има ли някакви други „Подводни камъни“, защото нещо май се е затегнало положението с отпускането  на обезщетения за безработица?

4.   Има ли проблем, че в тази фирма съм работил преди около 5г. и от там бях освободен по член, по който ползвах обeзщетение за безработица?
5.   По принцип, ако договора е прекратен  по членове различни от посочените като изключение / чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326, 330 и 331 от Кодекса на труда/ и при изпълнение на изискванията за получаване на обезщетение /внесени осигуровки и три години от последно получаване на обезщетение/  това означава ли, че при всички останали случаи се получава обезщетение за срок според осигурителния стаж и до 60% от брутното трудово възнаграждение?
6.   Хипотетично, ако се запиша в бюрото по труда, но не ползвам обезщетение за безработица това счита ли се при евентуален  следващ етап на кандидатстване за обезщетение за срока от три години или тези три години са само ако съм ползвал обезщетение?
Благодаря предварително!
Благодаря много за отговора!!!
Здравейте,
Имам следното питане:
Напускам работа по взаимно съгласие чл. 325 ал.1, на 09.03.2018г., като настоящият ми трудов договор е в срок на изпитване  и е стартирал на 01.12.2017г. Желая да получавам обезщетение от НОИ за максимален срок  и до 60% от брутното трудово възнаграждение. До момента имам общо 10 години трудов стаж. Нямам прекъсване на осигуряването през последните 24 месеца.
Искам да попитам, ако бъда назначен в друга фирма и след това съкратен при следните два варианта, ще мога ли да ползвам борса за максимален период и размер според трудовия стаж и осигурителен доход?
А. Назначение на договор с изпитателен срок уговорен в полза на работодателя по чл.70 и след това прекратяване по чл.71 ал 1.
Б. Назначаване на срочен трудов договор  по  чл.68 ал.1 т.2  за извършване на определена работа  и след това прекратяване по  чл. 325 ал. 1 т.4 със завършването на определената работа.
 И съответно ако може да се каже кой от двата варианта е за предпочитане или няма значение за изплащане на обезщетение?
Ако има по-добри варианти, моля препоръчайте ги.
1 . Има ли значение за периода на назначението в новата фирма  15 дни или повече трябва да се работи -примерно няколко месеца , за да може след това да се използва пълно обезщетение?
2 .Какъв може да е максималния период на времето от напускане по взаимно съгласие 09.03.2018г.  до назначаването във фирма, от която да бъда съкратен, за да мога да използвам пълна  борса?
3.Ако има такова прекъсване между двата договора  от напускането  на 09.03.2018г.  до назначаването в другата фирма  от примерно два или три месеца, след това при изчисляване на дохода за обезщетението, какъв доход се взема за тези два или три  месеца – минимална работна заплата ли или друг?
4. Има ли нещо друго, с което трябва да се съобразя, освен с това , че до 7 работни дни след прекратяване на трудовия договор  трябва да се регистрирам в Агенция по заетостта / Бюрото по труда/ и до три месеца след това трябва да подам документи в НОИ за обезщетение?
Благодаря предварително!