Не, длъжността подлежеше на подбор, а при това положение служителят би бил с предимство. Нормалният диалог беше труден и единствено с неговото съгласие имахме опция за прекратяване без да е оборимо след това.
Предложихме повече заплати (шест) и се съгласи. Изключително тежък случай, дано при вас се случат нещата по-безболезнено.
Когато неизползваният отпуск не се губи по давност, служителят подава заявление за отлагане ползването за следващата година. Работодателят от своя страна издава Уведомление по чл. 37а от НРВПО за полагаемия платен годишен отпуск през календарната годината, включително отложен и неизползван. Срокът е до 31.01.
Заповед днес 22.12.23 г., прекратяване считано от 29.12.2023 г.  Ако работите по график през празничните дни, си работете до 28-ми и на 29-ти вече не сте техен служител. От 29.12. спокойно могат да ви назначат на другото място.
Хипотетично...какъв би могъл да е следващия ход от страна на работодателя, ако служител откаже да приеме отправенo предложение за прекратяване на трудовия договор срещу изплащане на обезщетение- 4 брутни трудови възнаграждения. Оставането на работа на служителя е немислим вариант.
Здравейте!
 Формулирам темата така, макар и да звучи странно.
Казусът е следният: Лице ползва дългосрочен болничен- година и половина (през 2021-2022 г.) за сериозно лечение. Връща се на работа и към момента вече е освидетелствано от ТЕЛК. Въпросът ми е има ли право отново на болничен, по причини различни от лекуваното заболяване и ако да- кога?
Благодаря!
Благодаря! Притесняваше ме това, че 6-ти е почивен ден, затова имах колебания.
Считано от 07.11.  До 06.11. вкл. тече предизвестието. Датата на заповедта ме касае...
Здравейте.
Предизвестие за напускане, отправено от служител изтича на 06.11. /неделя/
Датата на заповедта коректно ли е да бъде "Днес 06.11, считано от 07.11." или по-скоро "Днес 04.11, считано от 07.11." ? Лицето работи на СИРВ.
Благодаря  :smile1:
Болничният, който ще съвпадне с връщането на титуляра е продължение.
Благодаря за съдействието.  :)
Здравейте!
В следния казус съм- Имаме служител, назначен по заместване, който носи болничен. Докато тече болничният, титулярът ще се завърне на работа. Та питането ми е, възможно ли е да прекратя заместващия по време на болничен, след като фактическото завръщане на титуляра е факт и съответно по чл. 325 ал. 1 т. 5 ли го прекратявам?
Благодаря!
Здравейте,
в ситуация на прехвърляне на служители по чл. 123 ал. 1 т. 7 сме. Относно записа в трудовата книжка- да пиша крайна дата- последния работен ден и в графа 8- Прехвърляне по чл. ...... Без  да се смята трудов стаж, без правоъгълен печат. Новият работодател си прави стандартен запис на нов ред. Така ли е?
Благодаря!
Как направихте измерванията с работодателя? Имате сертифицирана лаборатория ли?

Като е написал bobo- касае се за самите заповеди. Не виждам смисъл да дълбаем, ясно е, че измерванията се правят от СТМ, съгласно сключен договор. Темата се изчерпа, нека не се заяждаме на дребно. Съвсем друг ми беше въпросът.
В нашия случай СТМ си вършат работата чудесно и можем да разчитаме. Сега, след известно ровичкане из нормативната уредба и документите, които имаме за Оценка на риска и измерванията, ги направихме заедно с работодотеля ( аз съм Човешки ресурси). Така че е въпрос на стиковка и добра воля :)
Благодаря, и аз попаднах на едната от статиите. Значи съм на прав път. 
Здравейте,
След проверка от Инспекция по труда имаме предписание да се изготвят вътрешни заповеди относно периодичността на извършване на необходимите измервания (по Наредба 7, чл. 213, ал. 3 за нормалните изисквания за осигуряване на ЗБУТ на работните места...) и относно периодичността на оценяване на риска (по Наредба 5 за реда, начина и периодичността на извършване на оценката на риска, чл. 11 ал. 3).
Бихте ли съдействали с примерни такива.
Благодаря!
Аз ги смятам така: при 12 - часова нощна смяна ( от 20 до 08 ч.) - 8 часа са нощен труд, преизчислени с коефициент 1.14 ( 8:7, съгласно чл. 142 от КТ) се равняват на 9,12 ч. преизчислени+ 4 часа от смяната дневен труд= 13.12. ч. общо за нощната смяна.
...Администрацията на НАП застъпва становището, че при превръщане на срочния трудов договор в безсрочен по чл. 69 КТ не се подава уведомление. „Съгласно разпоредбата на чл. 69, ал. 1 от КТ, трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна. В случай, че срочен трудов договор не е прекратен от работодателя, на основание чл. 3, ал. 1, т. 2 от Наредба № 5, той автоматично се превръща в безсрочен и това обстоятелство се отразява автоматично в системата на НАП.” (писмо с Изх. № 5/23-22-232/18.03.2009 г)

Датата на публикацията е отдавна, но информацията е актуална.
 :smile1:
Благодаря за изчерпателния отговор!  :smile1: