Да, благодаря ви!
И аз така знам, но от НАП твърдят че когато се издава касов бон за тези разходи трябва да попадат в данъчна група Б... :hmmm:
Здравейте, понякога се налага да префактурираме разходи за наем, вода и ел.енергия за имот, който ползва наш служител, а собственик е общината. Фактурите за наем се издават от общината, а за консумативите от съответния доставчик. Ние не сме регистрирани по ДДС, необходимо ли е когато префактурираме разходите да начисляваме ДДС и да издаваме данъчна фактура, или е достатъчно разхода по касов бон към нашата фактура да е отразен в данъчна група Б. За година няма да надхвърлим прага за регистрация по ДДС.
Работата му не е свързана с изискване за постоянно пребиваване на местоработата, така че отстъствието му е напълно нормално!
Наистина в бюджета е така, още повече че и принципала/министерството/понякога изисква заплатите да бъдат наредени до съответна дата на текущия месец.
Проблемът е че ще има продължение, и вероятно ще продължи 6 месеца.
Здравейте, служител, който живее в друго населено място, представи чрез куриер болничен лист от 10.01. до 22.02., но към днешна дата вече е получил пълната си работна заплата за м.януари. Болничният лист е издаден след превода на работните заплати, а служителят, нито негови близки не са се обадили още на 10.01., когато е постъпил в болница, за да предупредят за това. Въпросът ми е как може да се задължи служителят да възстанови надвзетата сума за работна заплата за м.01.?
Здравейте, имам служител назначен на 06.07.2018г. за срок от 1 година без никакъв трудов стаж. Към днешна дата има навършени 8 месеца трудов стаж. Служителят ще бъде освободен при изтичане на срока на договора. Питането ми е полага ли му се отпуск за 2018г., който да използва ефективно? И дали отпускът за 2019г. се смята, считано от 01.01 или от датата на навършване на 8 месеца трудов стаж?
Разтърсих се и намерих и това - две хипотези със становище от МТСП и с Решение на ВКС. Затова още се двоумя...
http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-trud-i-pravo/menumattp/2690-prakticheski-problemi-na-trudovoto-pravo-svarzani-s-trudovoto-vaznagrazhdenie
Здравейте, имам следния казус! Служител прекратява трудовия си договор през м.декември, поради придобиване право на пенсия.Полагат му се 6 брутни работни заплати на база предходния месец/м.ноември/. През м. ноември обаче към брутната му заплата на основание сключено преди години допълнително споразумение, му е изплатена и допълнителна сума/изчислена в % от реализирани приходи над базово определена стойност/. Това възнаграждение се изплаща само, когато сумата на приходите надхвърля тази базово определена стойност, т.е. не е всеки месец и не е точно определена величина. Въпросът ми е следва ли, изплатеното през ноември такова да се включи в брутното трудово възнаграждение, при изчисляване на обезщетението по чл.222, ал.3? Чудя се дали отговаря изискванията на чл.17,ал.1 от НСОРЗ :blink:
Благодаря, и аз четох тази статия :good:
С новоназначен служител на срок на изпитване 6м. в полза на работодател се предлага и договор за квалификация/обучение 3м. в чужбина/. В договора е записано, че средствата вкл.командировки/дневни и пътни/, както и възнаграждението там са за сметка на работодателя. В една от клаузите след това е записано, че "тези средства остават собственост на работодателя и след изтичане срока на обучение или при преждевременно прекратяване на договора рабоотникът трябва незабавно да ги възстанови на работодателя". Не са визирани никакви конкретни срокове. Въпросът ми е може ли работодателя и в какви срокове да изисква възстановяването на тези средства, ако работника прекрати трудовия си договор след изтичане на 6м. изпитателен срок?
Здравейте, прекратяваме трудов договор на лице назначено на тр.договор с работно време 2 часа дневно. За 2017г. има 1 пълен месец, въпросът ми  е как е правилно да изчисля размера на обезщетението за неплатен отпуск, при положение че за една година лицето пропорционално има право на 5 работни дни, за 1 месец се получава че има 0,4 дни, ако ги приема за половин работен ден, то правилно ли е в заповедта за освобождаването да напиша че му дължим обезщетение за 1 час ?