Разходът за данък върху скритото разпределение също е непризнат разход. Ако скритото разпределение е за сума от 10 000 например /независимо дали от каса или направен разход/, то се изчислява като 10 000/0,95 = 10526,32 се начисляват по Дт 609-непризнати разходи, Кт съдружник - 10000 и Кт 454 - 526,32.
Сложно изглежда, но в крайна сметка Вие имате договор с този хотел и сте му посредник. И мен са ме питали защо във фактурата пише "плащане по банков път" , но ние нямаме регистриран касов апарат, и няма как да бъде другояче, а парите от турагента в действителност идват по банков път. А туристът си получава касов бон затова, че е платил в брой.  Не мисля, че има за какво да се притеснявате :-) 
Здравейте,  хубав въпрос  :smile1: ние сме туроператор и продаваме чрез турагенти. Паричките получаваме от турагента по банка, фактурата издаваме на клиента, но в нея си пише начин на плащане - по банка, тъй като ние не приемаме плащания в брой.  Предполагам, че турагентите прикачват техния касов бон към нашата фактура.
Здравейте колеги,
бих искала вашето тълкуване на следното:

От известно време се подозираше, че се цели да "вкарат" доставките Туроператор - Туроператор да се облагат по реда на маржа, цитирам:
 (Предвижда се специалният режим за облагане на туристически услуги да се прилага по отношение на доставките на обща туристическа услуга от туроператор към всяко лице, в т.ч. към друг туроператор или към туристически агент, когато действат от свое име и за своя сметка (чл. 136, ал. 3 – изм.),

Обаче в момента  с последните промени от ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г. 
т.2 на чл.136, ал.3, която гласеше:

"(3) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) Разпоредбите на тази глава не се прилагат по отношение на на:
1. доставките на туристически агенти, когато те действат от името и за сметка на друго лице. лице;
2. доставка от туроператор към туроператор.


е премахната, и уж би трябвало да се облагат и те по реда на маржа, защото вече не са написани изрично като изключение, а същевременно текстът на ал.1 в същия член е запазен без промяна и гласи, че имаме Обща туристическа услуга само тогава, когато се предоставя на пътуващото лице, което се възползва пряко от нея:
 
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) (1) Когато туроператор предоставя от свое име стоки или услуги във връзка с пътуването на пътуващо лице, за осъществяването на което се използват стоки или услуги, от които пътуващото лице се възползва пряко, смята се, че се извършва една доставка на обща туристическа услуга.
 
Така погледнато, на мен ми се  струва, че сякаш няма никаква промяна по отношение на облагането на доставките Туроператор-Туроператор, а уж това са искали да направят.

Ще съм благодарна, ако ви се тълкува и споделите мнението си дали се променя облагането им от 01.01.2017 г. или се запазва стария ред :-)