Зависи с кого е сключен договора за счетоводно обслужване.

Скоро ми се наложи да коментирам този казус с одитори, които ми завериха отчета за миналата година. Договора е със счетоводната фирма, но аз не съм неин собственик и управител, а в  същото време съм съставител на финансовите отчети. Тяхното мнение беше, че е редно да е "физическо лице" и "облигационно правоотношение", инак отчетите трябвало да ги подпише управителя на "счетоводното предприятие".
Маркира се "счетоводно предприятие" ако съставителя е собственик на счетоводното предприятие, ако не е се пише "физическо лице" и "облигационно правоотношение.
Да ,това ме обърква и мен. Фактурата за стоката и изпращането ѝ се организира от доставчика /напр. от Франция/, той ще я издаде на българската фирма, но стоката ще замине в Англия, в нает склад. Там ще има човек, който ще се занимава с получаването ѝ, освобождаването ѝ от митница и съответно с продажбите на клиенти, ще има и кой да декларира ДДС-то по продажбите, което ще се плаща в Англия, затова и се прави там регистрация. Но не зная как трябва да си отразя тук тези доставки/продажби?!?!   :hmmm:
Здравейте колеги,
Българска фирма (рег. по ЗДДС, чл.100) извършва онлайн търговия в България до сега. Купува стоки от Полша и Франция (ВОП) и ги продава тук. До тук няма неизвестни, но...разширява дейността си, като ще продължи да купува стоки от същите доставчици от ЕС, но тези стоки ще се изпращат директно в Англия (без да влизат в България), в нает от фирмата склад и ще се продават от там онлайн през Амазон. Подадени са документи и се чака регистрация по ДДС в Англия.
Искам да попитам колегите с повече опит как се процедира с ДДС в България? Как се отразяват в българските дневници по ДДС тези сделки? Ако са ВОП, но стоката не влиза в страната, трупа ли се оборот по Интрастат?
И аз мисля така, но Данъчните твърдят друго. В момента тече проверка точно заради този случай. Доставчика не е проверил във VAT системата, че нямаме регистрация по ДДС и ни е издал фактура без начислан данък и е декларирал това във VIES. Данъчното събитие е през март миналата година, регистрацията ни по ДДС е през август. Данъчната ме "посъветва" да издам протокол по чл. 117 и да си самоначисля ДДС сега във м.февруари. То това е и последния месец, в който имаме право на данъчен кредит. Но така влизаме и в нарушение за късно издаден протокол. Та за дребна сума ще отнесем и глоба вероятно...   :hmmm:
Здравейте колеги,
Дружество нерегистрирано по ЗДДС купува стоки от държава членка на ЕС за 160 EUR. Доставчика е издал фактура без начислен данък и е декларирал доставката си във VIES.
След няколко месеца българското дружество се регистрира по ЗДДС по желание чл.100. Трябва ли да състави протокол по чл. 117 за въпросната доставка и да си самоначисли данъка в дневниците по ДДС след регистрацията, въпреки, че е минал срока за издаване на такъв протокол, предвид липсата на регистрация по ЗДДС, когато е възникнало данъчното събитие?
Здравейте,
В края на миналата година купуваме нови ДМА-машини от страна членка. Осчетоводени са с протокол за ВОП в дневник доставки и продажби. Начислена е амортизаци от следващия месец след закупуването /САП=ДАП/, само за 1 месец. След наводнение активите са напълно негодни за употреба и ги бракуваме с протокол от оторизиран сервиз на доставчика. Застрахователите отказват да изплатят обезщетение и се завежда дело. Какви счетоводни записвания следва да се направят и как това ще се отрази на финансовия резултат в ГДД? За сега машините само са отписани: Дт 241-нач.аморт. и Дт 609-ост. стойност /Кт 206.
Да, 135 ден е 31.12.2020 г. Ако бъде прекратен трудовия договор от 01.01.2021 г. Майката сама ли подава молба за изплащане на обезщенетние в НОИ?
А майката ще получава ли обезщетение от НОИ до 410 дни като безработна?
Здравейте, майка е в  болничен поради бременност и раждане /135 дни/ до края на годината. Подала си е молба за прекратяване на трудовия договор веднага след изтичане на болничния. Предприятието не осъществява дейност. Какви документи и кои приложения се подават от майката и от работодателя, за да си получава майчинството до 410 дни?
Здравейте, имам следния казус: Лице е в болнични и през това време умира близък роднина. Полагат му се 2 дни по чл. 157, ал. 3 от КТ. Но болничния изтича 5 дни след погребението. Има ли право лицето да ползва тези два дни след изтичане на болничния?
Благодаря. А трябва ли в прил. 9 да се попълва дата на придобиване на 12 м осигурителен стаж или НОИ си ги изчислява?
Здравейте. Става въпрос за бременна жена, на която е издаден болничен за 45 дни преди раждането. В момента работи /от 4 м. и 12 дни/ на трудов договор и на пълен работен ден, но преди това е осигурявана на различни места за от 2 до 4 ч на ден по 2-3 месеца, събират се общо 8 м и 12 дни, но осигурителния е общо 2 м и 7 дни /като се съберат всички осигурителни часове и се приравнят на 8 часов раб. ден/. Общия трудов стаж става 12 м и 24 дни, но осигурителния 6 м и 19 дни. Въпроса ми е зачитат ли се общия трудов стаж, за да ѝ платят болничните или след като навърши 1 година осигурителен стаж?
Здравейте,
В предприятие лице работи като офис администратор. Освобождава се място за инженер и лицето иска да работи съвсем различна работа от досегашната. Работодателя имали право да му определи изпитателен срок за новата работа?
Здравейте,
посочва се общата сума на преведената авансова вноска.

Благодаря, тя не е преведена още, предвидена е  :smile1:
Здравейте,
Попълвам онлайн данъчната декларация по чл. 92 от ЗКПО на фирма за 2016 г. В част V, ред  20.2 се посочва отметка за деклариране на трим. авансови вноски съгласно чл.85 от ЗКПО. Срещу него има свободен прозорец /2020/, в който трябва да въведа авансовите вноски. Въпроса ми е в този прозорец какво се въвежда-общия размер на дължимия корпоративен данък или само размера на трим. вноска?
Много благодаря на Борислава Тончева за бързия отговор.
Здравейте,
Имам служител, който е ползвал неплатен отпуск за 2016 г с трудов стаж в размер на 30 работни дни. Сега желае да ползва отново неплатен отпуск по чл.161, ал. 1 от КТ в размер на 50 дни. Съгласно КТ чл.161, ал. 2 този отпуск /творчески/ се зачита за трудов стаж. Така ли е при положение, че лицето вече си е ползвало полагащите се 30 работни дни неплатен отпуск с трудов стаж, на общо основание? И за чия сметка ще са здравните осигуровки за творческия отпуск?