Много благодаря на Борислава Тончева за бързия отговор.
Моля!
Не разбрах каква е връзката между изплащането на дивидент при загуба и скритото разпределение на печалбата.
Днес ходих да попитам в НОИ и ми отговориха, че след като няма прекъсване в осигуряването (въпреки промяната на работодателя) не се подава нищо. Нито майката, нито бабата, нито работодателите им трябва да декларират нещо пред НОИ.
Дано да са ми отговорили правилно  :blush:

Единствено, ако майката сключи втори трудов договор и след това прекрати основния си трудов договор, тогава няма да има прекъсване на осигуряването на майката и няма да има промяна в обстоятелствата. Ако не са го направили по този начин, ще се връщат парите. Има ли един ден прекъсване в осигуряването, защото договорът при новия работодател е то 27.05, но встъпила ли е в длъжност на 27.05? На 26.05 била ли е на работа или считано от 26.05 е прекратен договора?
Ако нямате КТД, изгответе писмено споразумение, за да уредите условията, при които ще се ползва отпуска.
ЗО според мен, следва да са за сметка на лицето. Уверете се, че не е осигурено на друго основание и да си ги внесе. Едва тогава д1 и съответно д6
С други думи, отпуска си е трудов стаж на основание чл.161, ал.2 КТ, във вр. с цитирания чл. 252, ал.1, т.3 КТ и това няма никакво отношение към ползвания вече отпуск по чл.160, ал.1 КТ.
Време по трудово правоотношение, което се признава за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил

Чл. 352. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 352 - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г.) За трудов стаж се признава и времето по трудово правоотношение, през което работникът или служителят не е работил, в следните случаи:
1. почивните и празничните дни;
2. ползуваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им;
3. ползуваните неплатени отпуски, установени с този кодекс или с други нормативни актове, когато това изрично е предвидено;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г.) ползуваните неплатени отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
5. времето, прекарано в курсове, школи и други форми за професионална квалификация и преквалификация с откъсване от производството;
6. времето, през което работникът или служителят не е работил поради неправилно недопускане на работа;
7. времето на отстраняване от работа по реда на чл. 33, ал. 2 - 4 от Кодекса на труда от 1951 г. за извършено престъпление във връзка с работата, ако работникът или служителят не е бил привлечен като обвиняем по съответния ред;
8. времето на отстраняване от работа по реда на чл. 33, ал. 2 - 4 от Кодекса на труда от 1951 г., след като работникът или служителят е бил привлечен като обвиняем, както и времето на отстраняване от работа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, ако работникът или служителят е бил оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление;
9. в други случаи, установени от Министерския съвет.
(2) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 28.08.2010 г.) Разпоредбата на ал. 1 се прилага и за правоотношенията по чл. 351, ал. 2.
2) Независимо от ал. 1 годишните и консолидираните финансови отчети на акционерните дружества и командитните дружества с акции подлежат на задължителен независим финансов одит, с изключение на случаите, когато дружествата не са осъществявали дейност през отчетния период.
(3) Консолидираните финансови отчети и годишните финансови отчети на предприятията, включени в консолидацията, подлежат на независим финансов одит.

Ако не сте тук, защо да подлежите, като не изпълнявате критериите?
Предполагам знаете, че повечето данъчни норми са императивни, което означава, че тази уговорка в договора е нищожна, поради противоречие с императивна правна норма.
Интересно счетоводителят и юристът на предприятието как са допуснали подобна уговорка.
Не може да се прехвърля данъчно задължение.
Носител на данъчното задължение е наемодателя.
Благодаря!

Явно ще останат главно запори за издръжка и ще се пишат писма до ЧСИ.
Ако някой доброволно иска да добави пари и да плаща по запора, ще трябва да го оформя писмено.
Няма ограничение в броя на решенията на ОС. Ако искат всеки ден ще си го свикват и ще си вземат решения.
Всяко отделно решение на ОС е отделна многостранна сделка.
В заповедта се посочва броя дни, на които има право, а не конкретния размер на обезщетението.
Договорът се прекратява със смъртта на лицето.
Изчислете си обезщетенията, на които има право и ще ги платите на наследниците, според техния дял. За справка си погледнете Закона за наследството.
Трябва да Ви представят удостоверение за наследници.
Ако искате можете да им изготвите документите за обезщетението от НОи, но не сте длъжни.
Работник е с напр. с 476.55 нето. Няма деца под 18г. Как трябва да се изчисли запора.
А ако е с 377.15 нето?
Досега са изчислявани върху цялата сума - напр. 377.15/5=75.43 лв удръжка
 Чл. 140. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:
Скрит текст :

С "може" не съм съгласна.Визирах хората с увреждания, които поради дефицитите си именно не могат.

Има си прокурор за целта и социални служби. Хората с увреждания, които не могат да се грижат за интересите си, се поставят под запрешение- ограничено или пълно и настойника, респ. попечителя ги представлява.

Аз лично съм правила подобна процедура за лице с роднини, които го бяха зарязали. въдворихме го в старчески дом и го поставиха под запрещение преди това Просто написах няколко писма до Окръжна прокуратура, кмет  и социални грижи. нищо сложно.
Истината е, че служителите от ТР искат покани, когато не е подписан протокола от 100% от капитала и с право.
В останалите случаи казват да си преценим. И съм прилагала и не съм прилагала поканите за ОС на дружествата, на които съм управител.
Ако присъстват 100% от капитала и има доказателство за това/ са се подписали/ и да не са валидно поканени, решението е валидно
Е тук отиваме в други норми. Някои хора на 35 смятат, че родителите им трябва да ги издържат, защото просто не желаят да работят. Това морално ли е?
Ако съдружниците не са присъствали следва да имате покана до тях, за да удостоверите, че са известени за провеждане на ОС. Ако са присъствали, но не са били съгласни с приемането на ГФО това обстоятелство следва да бъде записано - че са против. Така или иначе Протоколът трябва да е подписан от всички присъствали съдружници.

А ако откажат, това какво променя?
Важно е валидно да са поканени, а че не са присъствали не е проблем.
Всичко си е уредено. Има си законов ред да се търси издръжка, отделно законов ред за искане и получаване на социална помощ.