Размера на данъка, който сме удържали за м.12.2020 г. на лицето
Здравейте, имам СОЛ с личен труд във фирма, която получава РЗ през следващия месец. През м.януари представя решение на ТЕЛК от 2020 г. и съответно от м.01.2021 не удържаме ДОД. За м.12.2020 г. е удържан данък и т.к. дан. облекчение е до 7920 лв. год. дан. основа този данък следва ли да се върне лицето чрез ГДД, която ще се подава и  да го отразя ли в справката по чл.73 ал.6 ?
Здравейте,
Майка, която е на ТД и ДУК, като в търговския регистър има заместник на ДУК, иска да се възползва от възможността за неплатен отпуск за гледане на дете до 8г. (6 месеца). Възможно ли е това? Как ще се осигурява през ДУК?
Здравейте,
имам следния въпрос: Имам сезонен обект- Аптека, която до 01.11 работи. От 01.11 преустановява дейността си до следващия сезон. Ще прекратим трудовите договори на служителите, но ме интересува как е редно да се процедира с трудовия договор на Фармацевт- магистъра- Ръководител на аптеката? Притеснява ме как стоят нещата с лиценза на аптеката, дали ако му прекратя трудовия договор ще се прекрати и лиценза на аптеката? Или да се пусне в неплатен отпуск... Моля, ако има колеги, които са имали такъв случай да помогнат. Благодаря, предварително.
Здравейте, доста се обсъждаше, но не видях дали е прието предложението на МС неплатеният отпуск до 60 дни да се счита за трудов стаж през 2020 година. Та въпросът ми е прието ли е?
Здравейте, въпросът ми е при кандидатстване за компенсации за държавна помощ 60/40 по чл.138в ал.1 /намалено работно време/ , то компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното работно време/ 4 часа/ и  ще е в размер на 60% за неотработените 4 часа, а работодателят дължи цялата заплата на служителя. В момента подготвям документите за компенсацията. Как да отразя това в декл.1 и 6, т.е. сега да ги пусна/декл.1 и 6/ както са на  4 часа и след одобрение с корекция на декл.1 и 6 да отразя и заплатя останалите 50% от заплатата ли?
И аз имам такъв случай. В месеца следващ месеца на прекъсване на дейност трябва да се подаде коригираща декл. обр. 1 с последна дата на осигуряване
Да, ще подам декларации за отглеждане на дете до 2- годишна възраст и за 50% от обезщетението. Имам още един въпрос: Декларация за промяна на обстоятелства нали няма нужда да подавам, т. к. на  лицето  вече е подавана такава декларация като се е върнало на работа след 135-ия ден?
Случаят е следният: имам СОЛ , което е било в отпуск поради бременност и раждане до 410 ден, след 135-ия ден се връща на работа и получава 50% от обезщетението. Този месец детето навършва 1 година и въпросът ми е съгласно промените от 01.07.2018 г. трябва ли да му пускам декларация към НОИ за отглеждане на дете до 2 години и съответно да получава 50% от майчинството, понеже работи.
Здравейте, при ликвидация на фирма, в която има лице, което е в отпуск по чл.163, ал.1 от КТ поради бременност и раждане, което ще се съкрати по чл.328 ал.1 т.1  освен обезщетението за неизползван отпуск по чл.224, дължи ли му се обезщетение по чл. 220 и чл.222 ал.1 и какъв е реда за изплащане на последното?
ДУК е по ТЗ, а не по КТ.  Затова няма платен годишен отпуск и неплатен отпуск, защото те са по КТ.
Здравейте, искам да попитам дали някой има опит с излизане на ДУК по майчинство? До кога може да си гледа детето? Може ли да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години, въпреки че няма право на отпуск?
Ще я пусна в неприсъствени дни. После като даде болничния ще пусна корекция на Д1 и Д6 в увеличение? Какво мислите?
Благодаря :)
Здравейте, имам следния случай: Лице което е в болница от 10.05, все още е там и няма издаден болничен лист. Как да подам Д1 като с болничен или...... ? Като нямам документ редно ли е да го направя с болничен? Ако има промени ще имам ли проблеми с подаване на коригираща Д1?