Здравейте,

При бартерна сделка между физически лица дължим ли е данък? От това, което прочетох, бартерната сделка е приравнена на покупка и продажба на активите от двете страни и след като имота е придобит в рамките на 3 години е дължим данък при бартера. Така ли е?

Благодаря предварително.  :smile1:
Здравейте,

Имаме казус на служителка, чиито баща е починал през миналата година. От фирмата, в която е работел са го освободили от грешна дата (ден преди смъртта) и така няма право на еднократно обезщетение на осигурен. Те трябва да направят корекция на датата на прекратяване, а как трябва да се случи при пропуснатите срокове? Молба за предписания в НОИ/НАП за ръчно подаване на коригиращи данни или по друг начин?
Здравейте

Имаме служителка, която ще стане личен асистент на болен, но в същото време иска да остане да работи при нас на трудов договор. Възможно ли е и как трябва да работи при нас – на 4 часа, като допълнителен ТД ли? Има ли нормативна уредба специално за личните асистенти или се третират, като ТД по Кодекс на труда?
Честно, Вие сериозно ли питате ???
Разбира се, знам, че само веднъж се изплаща, но искаме да сме коректни. Явно предишният работодател не е бил такъв.

Благодаря!  :good:
Здравейте,

От фирмата ни напуска пенсиониран работник, който в предишната работа още е получил обезщетение по чл. 222, ал. 3, но само 1 заплата (при дължими от тях 2). Сега като ни напуска нас, трябва ли да изплатим ние още една, за да е коректно всичко и уредено ли е някъде нормативно?
Здравейте

Фирма, която е без касов апарат ще прави продажби, чрез наложен платеж, чрез регистрирани оператори, които месечно превеждат сумите по сметка. При положение, че няма да се издава касова бележка (съответно няма да има месечен отчет за продажбите от касов апарат), на база на какъв документ ще може да се осчетоводи продажбата и да се вкара в дневник продажби по ДДС?
Здравейте

2 служителки, които са на МРЗ напускат от днес 03.01.2023 г., като последен работен ден ще им е в миналата година. Дължим им обезщетение от 2 брутни заплати. На каква база трябва да се сметнат – 710 лв. или 780 лв. при положение, че няма да имат работни дни и дни в осигуряване през 2023 година?
Здравейте,

Има ли възможност за регистиран потребител (фирма) да провери през електронния портал на Агенция "Митници" задълженията на фирмата за ДДС и мито? Ако има, ще съм много благодарен да ми кажете как.

 :smile1:
Здравейте,

Ще назначим ученици от 11-ти и 12-ти клас на дуално обучение с ТД по чл. 230 от КТ. Възнаграджението по ал. 6, която гласи:
(6) (Нова – ДВ, бр. 92 от 2018 г.) По време на обучението чрез работа учениците в дуалната система на обучение получават възнаграждение в размер: за ХI клас – не по-малко от два пъти, а за ХII клас – не по-малко от три пъти максималния размер на месечната стипендия, определена по реда на чл. 171, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Сумата, която ще им се заплаща по договор, по време на дуалното обучение облагаема ли е за ДДФЛ и осигуровки и съответно има ли разлика в %?
Здравейте,

При извършена услуга и съответно издаване на фактура към фирма, която е извън ЕС (от Обединеното кралство), какво е основанието за ДДС 0%?

Благодаря предварително!
За ушиване на ишлеме на дрехи в България, а продажбата е към държава от ЕС.
Здравейте,

Можете ли да ми помогнете и да кажете по кой чл. от ЗДДС може да се даде основание за ДДС с нулева ставка при продажба на услуга към друга държава членка на ЕС или трябва да се начисли ДДС?

Благодаря предварително!
Днес при мен работи. Сутринта пуснах 2 болнични.  :smile1:
Здравейте

Във фирмата начисляваме 0,6 % прослужено време на всеки служител. Имаме служителка, която е от над 4 години във фирмата и ще си сменя длъжността. Продължаваме да си смятаме прослуженото време от 4 години нататък, нали - 2,4 %, т. е. не се занулява класът?
Пише адреса на сегашния цех, а новият е в близост до него в същото населено място.
Здравейте,

Отваряме нов цех в близост до стария и ще местим повечето работници там. Трябва ли да се пускат анекси към ТД на всички с новия адрес в същото населено място?