Здравейте, имам майка в отпуск за отглеждане на дете до 2г. , която извършва определена работа по граждански договор. Сумата на граждански договор е над МРЗ. Когато се извършва изчисляване на осигурителните вноски по договора, следва ли лицето да отбелязва в декларация за осиг.доход за съответния месец, че получава обезщетение за отглеждане на дете и същата сума следва ли да се приспада от осигурителния доходо по договора?
Имам бегъл спомен от кореспонденция с НОИ, че според тях договора не може да бъде повече от МРЗ...Дали е така също ми е важно. Ао някой се е блъсквал с подобна ситуация моля за коментар.
Благодаря!
Благодаря отново, хубава почивка!
Благодаря. Сега до края на месеца ли следва подаването или следващия месец до 25то число?
Пропуснах да уточня, че става въпрос за месец Май 2023.
Здравейте, налага се да направя корекция на обр. 1 в увеличение за едно лице от общо 22бр. подадени. Мога ли да залича декларацията само за лицето или да подам коригираща само за него? Съответно следва да се подаде и обр. 6 само за увеличаване на осигуровките.
Моля за малко информация.
Здравейте, има ли утвърден образец на дневник за настъпили повреди и аварии при работа с производствени машини? Моля да споделите бланка или друг вид документ, който може да се попълва!
Благодаря!
Предстои изпълнение на поръчка за услуга с фЛ. Лицето е посочило, че е самоосигуряващо се в дружество като управител и едноличен собственик на капитала. При проверка на дружеството в АВ се оказва, че предмета на дейност на дружеството и дейността по договора са идентични. Не следва ли издаване на фактура , вместо граждански договор?
Може ли инфо с описание за сходни дейности  :hmmm:
За съжаление отговорът при подаване на коректната декларация е:
Подадената от Вас Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО е отхвърлена. Има подадена предходна декларация за същия период и срокът за корекция е изтекъл.
В такъв случай има ли друг начин за подаване?
Здравейте, попадена е декларация за 2ро трим на 2021г. Вместо 144лв. данък е вписан 124лв. Възможно ли е да се пусне корегираща декларация сега чрез ел.подпис за 2рото трим и как се прави?
Благодаря предварително!
Здравейте, за последните 2 месеца подадените справки декларации по ДДС са за възстановяване.
01м - 145лв. кл.60
02м - 472лв. кл.60
03м - 187лв. кл.60
В последната СД в кл.80 следва ли да се посочи общата сума за възстановяване или в кл.60 се попълва с натрупване и последният 3ти месец кл.60 трябва да бъде равна на кл.80?
Моля за помощ и благодаря предварително на всеки отзовал се !!!
Благодаря сърдечно на колегата!
Здравейте, регистрирана фирма по ДДС получава услуга от австрийска фирма, нерегистрирана по ДДС. Съставен е протокол по чл.117 и съответно осчетоводен.При проверка с програмата на нап за ддс изписва следното съобщение:
РЕД 41: Невалиден идентификационнен номер на контрагент: / като в този ред е посочен ин.номер на контрагента.Съобщението се показва и в дневника за продажби и покупки осчетоводяването на протокола.
Моля за съвет!
Здравейте, моля за помощ...нужна ми е ДХ на длъжността декоратор музей/галерия...
Здравейте, при процедура на възстановяване от НАП дават няколко декларации за попълване  - декларация за ползване на активи за лични нужди, декларация за произход на средства.Мога ли да ги сваля от някъде?
благодаря ви
Здравейте, имам лице от началото на юли в неплатен отпуск по чл.160 със стаж.Тъй като лицето обаче се самоосигурява като СОл в др фирма, трябва ли да се внася и тук здравно ( оптуска е за целият Юли ), или не, като се прилага към досието декларация ме се самоосигурява.
как се подава декл.обр.1 или не се подава такава?
Благодаря
Здравейте, имам няколко въпроса относно майчинство и обезщетения.
1.Работя по трудов договор със всички осигуровки.
2.Управител съм в ЕООД и също се осигурявам на висок % осигуровки за болничен.
При излизане в болничен за бременност и раждане колко обезщетения ще получавам по трудовият договор е ясно, като СОЛ - как ще се определи обезщетението?
Нужно ли е внасяне на ЗОВ при СОЛ по време на болничните, при положение че се внасят от работодателя по трудовият договор?
След изтичането на 410дни ще упражнявам трудова дейност като СОЛ и ще получавам половината от полягащото се обезщетение за отглеждане на дете до 2г., а по трудово правоотношение ще се завърна след изтичането на 2г., Там как се изплаща обезщетението?
Има ли някакво застъпване или пречка по някое от осигурителните доходи обезщетение да бъде спряно?