Да си проверите банковата сметка за възстановена сума по опростена процедура.

В този случай не трябва ли пак да изпратят акт за възстановяване на сумата?Ще проверя и банковата сметка понеже извлеченията ми ги носят късно. Благодаря!
Здравейте!Имам приключила процедура м.12, като съм посочила сумата за въстановяване в кл.80 на 10.01.24г. Вече мина един месец и нямам искане за проверка-сумата е 445 лв. Почти всеки месец възстановявам ДДС и до сега не съм имала такъв случай.Моля да ме посъветвате какво да правя в този случай. Благодаря!
Благодаря на всички за отговорите. Аз знам,че съм права,цитирах и закона на "колежката", но тя толкова много говори и спори, че не ме разбира. Приятен ден!
Здравейте!
Моля за информация, че имам голям спор с колежка. И двете фирми са рег.по ДДС. Продават ми слънчоглед-продукция, написала ми е като основание за неначисляване на ДДС-чл.86, ал. 3 и чл.21 от ЗДДС. Казах, че трябва да се използва чл.163, ал.2 от ЗДДС с обратно начисляване, но колежката твърди,че се използва само за семена за посев. От години продаваме слънчоглед и винаги съм ползвала чл.163, ал. 2 от ЗДДС. Моля за мнения, че спорът е голям.
Здравейте! Моля за помощ. Имам СОЛ, който се осигурява през ЕООД през цялата година на 650лв, в същото време е на тр. договор в друга фирма и отделно пое по наследство ЕТ  и пуснахме Окд5 от 30.09.21.Въпросът ми е доходът след 30.09 за всички месеци ли на 2021 г.
 се разпределя или само когато е почнала дейността на ЕТ. Благодаря!
Ще се продават по магазините тези хранителните стоки. Доколкото четох до сега-трябва да се регистрираме по ДДС в Италия и при изпращането да издам протокол и да посоча италианския ни ДДС номер. Ако има по-запознати ще съм благодарна на всякаква информация.
Здравейте!Моля да ми отговорите дали е възможно бг фирма(рег.тук по ДДС) да наеме склад и да направи доставка на хранителни стоки на себе си в Италия и как може да се осъществи това?Какви документи и къде трябва да се подават? Благодаря!
Благодаря!Намерих след това информация в нета за моя случай,трябва да се издаде
Здравейте!Случаят е следният: Физическо лице, което също е и ЕТ и регистрирано по ДДС по Булстат, а не по ЕГН отдава зем.земя на БТК. БТК декларира този доход чрез справка по чл.73 и този доход го включвам в декл.по чл.50 в прил.4. Сега от НАП ме карат да издам 5 г. назад фактури за тези доходи,защото лицето по принцип било регистрирано по ДДС,макар че е необлагаем доход по ЗДДС и да ги включа в дневниците. Според вас правилно ли е това,защото лицето няма рег.по ДДС на ЕГН и договорът сключен с физическото лице,а не с ЕТ.Благодаря!
Здравейте!Моля, който има опит с този вид дейност да ме насочи към материали или да ми напише накратко за отчитането на международния транспорт на пътници. Накратко-новосъзадена фирма ще превозва пътници до ЕС и обратно, за сега е без рег.по ДДС. Интересува ме всичко със счетоводното отчитане на такава фирма. Благодаря на отзовалите се.
Здравейте!Накратко-СОЛ пенсионер по болест до сега се осигурява за всички осигурителни рискове по собствено желание и иска от 01.01.2021 да се осигурява само здравно. Трябва ли да подам декларация за промяна на осигуряването до 31.01.2021 г. или само с декл.1 мога да го декларирам всеки месец,промените са за обратния вариант,но за моя не съм сигурна и моля за помощ. Благодаря!
Здравейте! Моля съвет по следния казус тъй като няма много информация. От 01.07 дейността на фирмата ни спира поради липса на достатъчно кадри за неопределено време. Мога ли другите работници да ги освободя по чл.328, ал.1, т.4 или е по-удачно да ги освободя по чл.328, ал.1, т.3( шефът не иска да закрива част от предприятието, престоят е докато се намерят съответните кадри)? Доколкото четох престоят трябвало да бъде преди освобождението, а при нас е обратното, от утре сме в престой, работниците са предупредени, ще им се изплатят съответните обезщетения, но до тогава искаме да ги пратим на борсата. Благодаря!
Благодаря за отговорите. За окд5 и аз си мислех и вече го направихме, и се разбра, че и сделката ще бъде под 50 000 лв.
Здравейте!
Моля коментар по следния казус. Фирма без дейност от доста години продава недвижим имот от името на фирмата. Моля да ми кажете какво следва-да се подаде ли декл.окд 5 за започване на дейност и ако сумата е над 50000 да следва ли да се регистрира по ЗДДС.Благодаря!
Може би трябваше да уточня, че мястото, където се продава брашното и фактурирането не са в един и същи обект. Човекът, който продава брашното в никакъв случай не използва софтуер за извършване на продажбата,а издава само касова бележка.И все си мисля,че можем и без СУПТО.
Завеждам го в счетоводната програма за съжаление по себестойност(наше производство е) и след това го изписвам след продажбата.
Здравейте!Моля по-запознатите да ми отговорят,Сигурно многократно е задаван въпросът, но искам да съм сигурна.Тъкмо щяхме да инсталираме СУПТО, но май този начин ще е по-лесен и се колебая.В счетоводната ми програма имам и модул фактуриране,издаваме няколко фактури за наеми(2-3 бр.) и продажба на брашно на частни лица,нямам складов модул.Няма да ползвам фактурирането,ще накарам да го махнат този модул.Мога ли да мина изцяло на ръчни фактури и да си ползвам пак касовия апарат(закупен е март 2019 г.)без да ползвам СУПТО? И по принцип ако сме само на ръчни фактури независимо от дейността ще ми трябва ли СУПТО?Благодаря!
Здравейте!Моля,тези които са по-запознати да ми дадат съвет. Фирма произвежда хляб и всеки ден трима шофьори го разнасят по магазините и вземат съответно парите от продажбата. До сега в края на месеца им се издаваше обща фактура, но януари месец ще въведем СУПТО и не знам как да процедираме с тези продажби в брой. Ако въведем мобилни    касови апарати и в края на месеца издадем фактура(програмата ще бъде свързана с касовия апарат) няма ли да има дублиране на продажбите?Моля за съвети за тази ситуация.Благодаря!