Здравейте! За да не започвам нова тема: аз имам обратния случай - пропуснах, че март месец имахме един граждански договор и подадох вече Д1 и Д6 без него. Мисля, че няма проблем да подам още една Д1 и Д6 само за този граждански договор. Или?
Здравейте, имам следния казус:
Лице се е регистрирало като вещо лице към съда, тъй като му е възложена една експертиза и това е изискването на съда. Подава ОКД 5 за започване на дейност и след 1-2 седмица, след като приключва с експертизата, подава ОКД 5 за прекъсване. Плаща си осигуровки, подава Д1, всичко както трябва. След няколко месеца обаче извършва услуга по граждански договор и тъй като и друг път е имало такива договори, кара по стария ред - забравя, че вече е регистриран като СОЛ, не декларира че е СОЛ пред фирмата и не подава ОКД 5 за възобновяване на дейността. Възможен ли е такъв вариант да му се удържат осигуровки и данък като при граждански договор, защото за този период не е декларирано обстоятелството с ОКД 5? т.е. за периода на гражданския договор лицето извършва дейност само по трудов договор.
Или се има предвид дружества, които управляват други дружества?
А управителите на дружества съгласно чл.4, т.10? Всички ли подават?
А управителите на дружества? Съгласно чл.4, т.10 управляващите дружества подават. Може да звучи глупаво, но това всички Управители на дружества ли касае или се има предвид дружества, които имат над 50 % участие в капитала на друго дружество и на практика го управляват, т.е. те са управляващи дружества. По-скоро първото?
Стигнах до извода, че трябва да се декларират в ГДД в частта, касаеща свързаните лица.
Днес се обаждах на телефон в статистиката във Варна и ми казаха, че вноските по чл.134 не се включват в справката за заемите и начислените лихви и ако няма други заеми трябва да се кликне долу в квадратчетата, че няма, за да може справката да се валидира.
Относно ГДД по чл.92 обаче не знам дали се декларират като задължения към свързани лица. Колебая се, защото отгоре на таблицата на част VI пише, че свързани лица са тези по § 1, т.3 от ДОПК, но отдолу е уточнено - §1, т.3, букви "а", "б" и "л". А съдружниците са буква "в".
Моля някой по-компетентен да сподели мнение.
Здравейте, колеги!
Имам следния казус: ЕООД има собствено помещение, което не се използва отдавна/консервирано е/ и е обявено за продажба. Собственикът на ЕООД-то е единствения "служител" на фирмата, купува доста материали /гипсокартон, профили, цимент, лепило, фаянс, теракота, ел. материали и т.н./ и ги влага в помещението. Със стойността на тези материали искаме да увеличим стойността на актива. Трябва ли да се съставя някакъв протокол за вложените материали и кой трябва да го състави и подпише / няма фактура за труд/ ?
 :good:
Благодаря за отговора! Явно трябва да се захващам да завеждам книгите.
Здравейте, ЗП - физическо лице е одобрен по подмярка 4.1, процедурата си е ход, всичко нормално и сега на финала от ДФЗ при заявката за плащане му искат допълнително някои документи, сред които цитирам: "Документ G12 - Копие от специфични регистри съгласно чл.3, ал.4 от ЗС - копие от книга за приходите и копие от книга за разходите (за физически лица - ЗП, които не изготвят финансов отчет съгласно чл.29, ал.1 от ЗС)". Проблемът е, че ЗП не води такива регистри, защото се облага само върху приходите с приспадане на нормативно признатите разходи, а приходи има само по банкова сметка и те се виждат от извлеченията. Въпросният цитиран чл.3, ал.4 се отнася само до ЕТ. Въпросът ми е : длъжно ли е наистина ЗП да води тези регистри, щом законът не му вменява изрично такова задължение? Какво да им представя в ДФЗ? Тепърва да завеждам регистри, още повече, че нямам задължение за това? Моля, ако може някой да помогне с мнение!
Здравейте, моля ви за съвет.
Две девойчета решили да изкарат допълнително някой лев и регистрирали фирма преди 6-7 месеца като ООД. Доходите им не са големи, но им помагат да се справят с живота. Иначе друго май им е наред, но не знаели, че трябва да се самоосигуряват или да сключат ДУ, съответно не са подавали ОКД 5 , нито са си плащали осигуровки. Може би, защото работят по трудов договор на друго място и ... така това са го изпуснали. Моля ви за съвет, защото те нямат възможност да си поемат осигуровки за месеци назад, пък и лихви, глоби и т.н. Чудя се, ако подадат ОКД 5, че са започнали дейност например преди 5 дена? Или ...не знам какво друго.
Извинявам се, доходите като ЗП са от непреработена растителна и животинска продукция / мед/ и от субсидии, т.е. и двата вида доходи не подлежат и не определят окончателен размер на осигурителния доход. Така че този проблем отпада.
Здравейте,
имам следния малко заплетен казус: Лице, което през 2015 има няколко вида доходи:
1. По трудов договор до края на август е осигурявано на максимума, но трудовото му възнаграждения е около 4000 лв/мес.
2. Това лица има действащо ЕТ, което не е земеделски производител, собственик е на ЕООД, и допълнително е земеделски производител като ф.л.
3. През август ЕТ прекратява дейност и това е декларирано с Окд5
4. От началото на септември / сред прекратяване на ТД/ се самоосигурява върху 420 лв.
Въпросът ми е: Тези 4000 лв. месечен доход по трудов договор ще се преизчислят ли на годишна база? Печалбата на ЕТ да я разпределя между 12-те месеца на годината или само за първите 8, когато ЕТ е имало дейност?
Мисля да попълня колона 3 за всеки месец за доходи по ТД, колона 4 за авансово осигуряване от септември 420 лв., колона 5.1 като разпределя печалбата на ЕТ / но не знам на кои месеци/, за дохода като ЗП не знам точно коя колона?..., но основният ми въпрос е, че така попълнена таблицата, ако попълня последната колона с максималния размер на осигурителния доход излиза, че евентуално ще се довнася осигурителни вноски само за последните 4 месеца и дори няма да внася, защото реално през последните месеци няма доходи нито по ТД , нито като ЕТ ?
Извинявам се, ако нещо не съм описала ясно, знам че е малко позаплетено.
Хубав ден на всички!
Мерси! И аз така си мислех! Таксата за превода ще почти колкото ЗОВ  :wink1:
Чл.328, ал.1, т.3 , считано от 07.07.2015. т.е. последен раб. ден 06.07.
Т.е. тази дата ще е 07.08? Още не е получено реално обезщетение, тъй като срокът за регистрация в НОИ е 3 месеца след прекъсването на ТД. Не знам сега: да плащам за цял месец, частично или да не плащам?
Здравейте, имам прекъснат трудов договор от 07.07. Подадена е Д7 и са платени здравните осигуровки до края на 07 - пропорционално идват 13,88 до края на юли. Въпросът ми е кога НОИ започват да осигуряват регистрираните за безработица? Нали беше 1 месец след прекъсването на ТД. Това означава ли, че за август днес трябва да преведа дължимата сума за 4 раб.дни (до 06.08. вкл) - получава се 3.20лв ? За този период се получава обезщетение по чл.222, но там не се дължат ЗО.
В момента, в който го написах се усетих. Извинявам се, винаги съм подавала и шестици.
Малко се ошашавих  :wink1:. Мерси!
А сега не мога да подам с ел.подпис, защото изисква  и Д6. А д6 за ЗП ще подавам в началото на следващата година. Подавам с ел. подпис от името на ф.л. Бъркам ли нещо? Или трябва да се ходи до НАП?
Извинете, за пръв път подавам Д 1 за ЗП и не знам каква сума да впиша в клетка 34- Нетно възнаграждение. ЗП- физическо лице се осигурява върху 420 лв., защото е собственик и на ЕООД, и се осигурява върху високия процент / така е подал ОКд5 - сега не може да избяга/. Той реално няма ежемесечно "възнаграждение", а какво точно ще е - ще се разбере в края на годината. Въпросът ми е какво се попълва в тази т.34 ?