Здравейте,
В коя категория данъчни активи според ЗКПО отчитате сървърите? Ако някой има основания да смята, че попадат извън категория IV - компютри, периферни устройства за тях, софтуер и право на ползване на софтуер, мобилни телефони;, моля да сподели или да ме насочи към писмо на НАП или пък някое разяснение ако има, защото търсих, но не намерих такава информация.
Ще започваме да извършваме услуги към фирма от Англия с VAT номер започващ с GB......, а те искат да ни издават Self billing invoice за извършените от нас услуги. Възможно ли е да се използва самофактурирането, когато едната фирма е от трета страна?
В ППЗДДС са разписани само два варианта: 1. между две български фирми и 2. между българска фирма и фирма от държава членка и нищо не се говори за самофактуриране с фирма от трета страна.
Майка, която в е отпуск за отглеждане на дете до 2 години си прекратява трудовия договор с работодателя по взаимно съгласие и започва работа при друг работодател, откъдето иска да си подаде Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при неизползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на основание чл. 54 от КСО и да получава парично обезщетение в размер 50 на сто.
Въпросът е, от първия ден ли в който е постъпила на работа при новия работодател има право на това обезщетение или трябва да отработи поне 1 ден?
Здравейте,

Отдолу в приложението има като опция за маркиране следния текст:

За 2016 година предприятието не подлежи на задължителен финансов одит и при спазване изискванията на чл. 47, ал. 1 от Закона за счетоводството не е задължено и не изготвя доклад за дейността.

Този чл. 47 обаче не  се отнася за случая, вероятно е техническа грешка в цифрите :)
С договор за цесия фирма продава на физическо лице свое вземане от друга фирма. Плащането по договора за цесия е разсрочено на 20 вноски, като е  договорена и дължима лихва. Изработен е погасителен план с месечни вноски, като приложение към договора за цесия. За самата цесия е издадена фактура без да се начислява ДДС съгласно чл. 46, ал.1, т. 3 от ЗДДС и е включена в СД по ЗДДС. Въпроса е, трябва ли да се начислява ддс върху получената лихва за разсроченото плащане?
Могат да се отложат не повече от половината полагаеми дни
и се изисква в писмена форма искане за отлагане

Това за отлагането, според мен важи единствено ако работодателя отлага ползването на отпуска на служителя, но ако отлагането е по решение на служителя, аз не виждам ограничение в дните които може да се отложат.
Имаме фирмен сайт които е създаден с цел реклама на фирмата и от доста години не беше осъвременяван. Стойността му в миналото е била под прага на същественост. Сега платихме 1200 лв. за промяна на дизайна, като отново ще продължим да го ползваме със същата цел. Въпросът е, промяна на дизайна как се третира, като ДНМА за данъчни цели или текущо данъчно признат разход?
[Какво значи "на няма никакъв ЕИК или какъвто и да е номер на ф-рата" ?!

Ако извършвате услуга на ДЗЛ в трета страна, доставката е извън територията на страната на основание чл. 21, ал. 2 във вр. с чл. 86, ал. 3.
Ако услугата е към данъчно незадължено лице, тогава услугата е облагаема с 20% данък, защото мястото на извършването й е на територията на България.
[/b][/u]

Защо? Може и да не е облагаема ако услугата попада в чл.21 ал (5)
Здравейте
Във връзка с прекратяване на ДЗЗД и последвалата дерегистрация по ЗДДС, сега трябва да подадем СД за последния данъчен период. Към датата на дерегистрация ДЗЗД-то няма налични активи.  Съгласно чл.77 ППЗДДС трябва да подам с последната СД и протокол - опис  за начисляване на данък (приложение 9). Сега при мен е ясно, че ще го подам празно, но се чудя, дали трябва ли да въведа този опис на един ред в дневник продажби със стойност "0"?
Здравейте,
Подаването на ГДД по чл.162 от ЗКПО, може ли да стане по електронен път с подпис, и съответно да се прикачи и копие от подаденото искане за заличаване?