И като начислят осигуровки и данъци се оказва че нетната помощ е 35%. Е по добре работодателя да съкрати служителя.
Счита се за трудов стаж. Осигуряването е като при ТД. Проблем ще имате само с прекратяването, то е различно. ДУК се прекратява от УС на фирмата.
Привет, СОЛ в качеството си на собственик на ЕООД се е регистрирал като СОЛ във Великобритания и в това си качество получава брутен доход в размер на 2200 лева. В ГДД попълвам приложение 9, таблица 2. Въпроса ми е дали върху този доход се дължат осиг. вноски и следва ли да се включи в таблица 1 и 2.   :blush:
Здравейте, имам СОЛ собственик на ЕООд и работещ на ТД. За един от месеците на 2017 по ТД осиг доход е бил 2212,66. Като СОЛ е трябвало да се осигурява на 387,34 за този месец, но съм подала за 387,14. ( двадесет стотинки по малко) Следва ли да подам коригираща Д1 за месеца или направо в Д6 за годината да увелича сумите за ДОО, ДЗП и здравно. Блоагодаря
Доходите на физическите лица земеделски производители се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ):
І. С данък върху общата годишна данъчна основа, ако не са търговци по смисъла на Търговския закон или не са избрали да се облагат по реда предвиден в ЗДДФЛ за едноличните търговци. В тези случаи, при определянето на облагаемия доход те имат право на:
o 60% нормативно-признати разходи за дейността за доходи, придобити от дейност по производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;
o 40% нормативно-признати разходи за дейността за доходи, придобити от дейност по производство на преработени продукти от селско стопанство и от производство на декоративна растителност.
Забележки:
1. Нормативно-признатите разходи се приспадат от придобития през годината доход от стопанска дейност (в т. ч. и субсидиите), без да е необходимо лицата да доказват разходите си с първични или вторични счетоводни документи.
2. Доходите, в т. ч. и субсидиите се смятат за придобити на датата на плащането - при плащане в брой; на датата на заверяване на сметката на получателя или датата на получаването на чека – при безналично плащане или на датата на получаването на престацията – при плащане в натура.
Данъчната ставка на данъка върху общата годишна данъчна основа е 10 на сто.

това е от едно указание на НАП
Здравейте имам СОЛ, които 4 месеца е СОЛ свободна професия и 8 месеца като собственик на ЕООД. Като СОЛ СП има получен доход и внесени авансови осоиг вноски а като собственик на ЕООД няма доход. Интерсуваме дохода през първите четири месеца при попълване на образвц 2004 за изравняване на осиг вноски го делите на 4 или 12.
Благодаря. Нестава въпрос за изключенията. :)

Правилно НЕ попълвате , ако не става дума за изключението, посочено в Указанията.
[/quote]
Здравейте аз да попитам за Д1 по ГД. Вид осиг 14. Правилно ли НЕ попълвам кл 31 и 31.А
Кодовете са ги измислили за да въведат електронни заявления за изплащане на обезщетенията, а не да висиш в НОИ на опашки. Тъй като в моя случай прекратяването е поради спиране дейността на фирмата и по инициатива на работодателя и след "100 пъти" прочитане на текста от наредбата ще попълня код 1.
Ако някой все пак  е имал подобен казус щ е добре да го сподели
Да попитам пак, никой ли не е имал досега случай на прекратяване на осигуряването на лице с ДУК?
Здравейте и аз имам същия казус но незнам преди да го освободя по чл.325 т.9 трябва ли да искам разрешение от телка да го освободя по този член.
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) Среднодневното брутно трудово възнаграждение по чл. 177, ал. 1 от Кодекса на труда се установява, като начисленото при същия работодател брутно трудово възнаграждение за последния календа и рен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 дни, се раздели на броя на отработените дни през този месец. Среднодневното брутно трудово възнаграждение по чл. 177, ал. 2 от Кодекса на труда се установява, като уговореното в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер се раздели на средномесечния брой работни дни през съответната календарна година.
Проверете дали правилно сте изчислили отпуската.
и си прочетете чл. 19 и 20 от Наредбата за работната заплата. Там ще намерите отговор и за обезщетението.
Според мен база за отпуската ви е м. 11, 2015 г.
В този случай попълвате код 1.
Зависи по кой чл ще е заместването? Освен това в дл. хар на заместващия вменено ли е заместване на излизащият в отпуск?
Може и само със заповед на работодателя вкл. и със задна дата
Да не сте избрали отметка само за здравно?
Съгласно промените на наредба 5 от 2017 имаме клетка 15 за която пише следното

15.1. Код за прекратяване на осигуряването - попълват се следните кодове:
- 1 - когато осигуряването е прекратено на основание извън посочените в чл. 54б, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.
- 2 - когато осигуряването е прекратено по желание или със съгласие или поради виновното поведение на осигуреното лице на някое от основанията, посочени в чл. 54б, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване: чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105 и чл. 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за Министерството на вътрешните работи, чл. 101, ал. 1, т. 5, 7 и 9 от Закона за Държавна агенция "Разузнаване" и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони.
Забележка. Точка 15.1 не се попълва, когато в т. 12 "Вид осигурен" е попълнен някой от следните кодове: 09, 12, 13, 14, 18, 19, 22, 25, 27, 28, 72, 86, 87, 90, 91, 94, 96, 97.

Въпроса ми е следния. Когато се прекрати ДУК какво пишем в тази клетка?. Тъй като ДУК е по ТЗ, следва да е 2, ако важи текста "или по други закони" или греша?