Здравейте! Лице, което е назначено на трудов договор ползва данъчно облекчение по ЗДДФЛ по здравна застраховка в размер на 32 лв. и ваучери за храна в размер на 60 лв. месечно. В същото време има и сключена застраховка Живот, в размер на 62 лв., които се удържат по фиш и превеждат на застрахователя / която сума също се намалява от облагаемата за месеца по ЗДДФЛ/ Длъжно ли е лицето да подава ГДД по чл 50 и признати ли са данъчно така осчетоводените преференции?
При осчетоводяване на заплатите автоматично се осчетоводява и разхода за платени отпуски по сметка 604, което означава, че всеки месец трябва да се сторнира от този разход частта на провизията. Т. е. не признаваме за счетоводен разход изплатените по този повод суми?
И още един въпрос - при попълване на "Отчета за заетите лица, средствата за работна заплата и други разходи за труд", разхода за заплати 604 Сметка след сторниране на провизията ли се подава?
Здравейте! Имам конкретен въпрос по отношение на провизирането. При начисляване на разход в година Х имаме 604/423 - със съответната сума на провизията и
605/423 - със сумата на осигуровките. Целият разход посочваме в увеличение по ГДД т.е. е непризнат разход.  В следващата година ако отпуските са реално ползвани в същия размер вземаме операция 423/421 за отписване на провизията. За приключване на сметка 421 взема ли се сторнировъчна операция 604/421 със изплатената сума на компенсируемите отпуски/т.е. се намалява реално отчетения разход в текущата година/ или се посочва само в намаление по ГДД?
Здравейте! Имам конкретен въпрос по отношение на провизирането. При начисляване на разход в година Х имаме 604/423 - със съответната сума на провизията и
605/423 - със сумата на осигуровките. Целият разход посочваме в увеличение по ГДД т.е. е непризнат разход.  В следващата година ако отпуските са реално ползвани в същия размер вземаме операция 423/421 за отписване на провизията. За приключване на сметка 421 взема ли се сторнировъчна операция 604/421 със изплатената сума на компенсируемите отпуски в текущата година и съответно в намаление по ГДД?
Здравейте! Имаме сключен граждански договор с подизпълнител, на който изплащаме комисионни. За работата му през декември 2018 г. е изплатено възнаграждение през януари 2019 г. по Сметка за изплатени суми от 01/2019 г. Осигуровките и данъкът ще бъдат преведени през 2019г.
1/Имаме ли основание да начислим и осчетоводим разхода за 12/2018 г. /брутна сума плюс осигуровки за сметка на работодател/ и съответно с което да преобразуваме резултата по ГДД?
2/Имаме ли основание да начислим и осчетоводим разхода в 01/2019 г., тъй като реално е платен тогава?
Във фирма занимаваща се с консултантска дейност е закупен диспенсър за вода за използване от персонала. При закупуване на водата не признаваме ДДС, тъй като е социален разход. Имаме ли право да признаем ДДС по фактурата за закупуване на диспенсъра. Всички дейности във фирмата са облагаеми за ДДС.
Счетоводно ги водим в обща сметка Работно облекло и лични предпазни средства, но се отпускат на различно основание.
Здравейте! Едноличен търговец, който е с годишен оборот 1200 х.лв., но не подлежи на задължителен одит трябва ли да публикува отчети в търговския регистър.
В случая се касае за очила с диоптър, които се дават за определен срок и срокът при напускане на служителя не е изтекъл.
Здравейте! Чрез фирмата ни сме направили здравна застраховка на още 4 лица, които не са наши служители, освен на нашите служители. Как според вас е редно да се осчетоводяват получените от тях суми, с които те възстановяват направените от фирмата разходи.
2.  При възстановяване на суми от напуснал служител за работно облекло, на което не е изтекъл срока как би следвало да се осчетоводят? При покупката не е ползвано ДДС. Лицето е внесло сумата в касата на фирмата.
Здравейте!  Фирма - ЕТ която е на патент през 2017 г., няма приходи и разходи за годината, а има само платена ЗОВ на собственика за пет дни, през,  които е декларирал започване и след това спиране на дейност. Платен е бил и патентния данък. Въпроса ми е необходимо ли е да се подава ГФО в НСИ,  ГДД и декларация 6 за здравната осигуровка? 
Здравейте колеги!
Искам да попитам някой знае ли какво се включва в тази справка за НСИ /която е нова за 2017 г./ и ако се включват всички приходи и разходи от такси и комисионни, то това включва ли и такса СОТ, такса Интернет, такса GPS,  банкови такси и комисионни, абонаментна такса за мобилни и стационарни телефони и др. /нетно без включено ДДС/?
А чл.26 ал. 5 касае ли ни в този случай?
Здравейте! Направили сме годишна корекция в дневника за покупки със знак минус и е взета операция 4531/7093 например /-100 лв./ Въпросите ми са два:
1. Така взета операцията се отразява в ОПР като намаление на приходите, което ми се струва, че не е редно, въпреки че сме спазили изискванията на ЗДДС и правилата за осчетоводяване. Не е ли по правилно да се отрази по дебита на 609 сметка и да се вземе операция 609/4531 ?
2. Подлежи ли на регулация по ЗКПО тази сума и трябва ли с нея да се преобразува фин. резултат? /Корекцията е направена, тъй като имаме и лично ползване на дадения автомобил и е коригирано ДДС- то на покупката/. ? Предварително Ви благодаря!
Здравейте! Предстои ми да начислявам данък върху разходите в натура на служебен автомобил, чиито данъчни амортизации са изтелки в края на 2016 г., а счетоводни в края на 2017 г. За да се получи базата  за начисляване на данъка включваме всички направени разходи за годината на този автомобил и данъчна амортизация за 1 год. Трябва ли да включваме данъчната амортизация, при положение че такава не се начислява за 2017 г. Предварително благодаря!
Здравейте! Имаме назначени 2 лица по схема "Младежка заетост" към АЗ.
Разходите за заплати за ноември и декември 2017 г. са начислени в съответните месеци, а преводите от АЗ са получени през месец 02/2018 г., като за едното лице още не са получени сумите за декември. В НСС 20  т.3.4. се казва, че правителствени дарения, получени от предприятията като компенсации за минали разходи или загуби, се признават за приход през периода на получаването им.
В коя година трябва да отчетем приход по сметка 705 - 2017г. или 2018г. и за да се спазва принципът на съпоставимост на приходи и разходи не е ли редно приходът да бъде отчетен в 2017 г., когато са отчетени разходите за заплати и осигуровки на лицата? И сумата на едното лице за 12/2017 г., която още не е преведена трябва ли да се отчете като приход в 2017 г. Предварително благодаря на отзовалите се!
Здравейте колеги! Имам следния казус: Програмата с която работим беше криптирана и не можахме да възстановим текущ архив. На база имейли възстановихме почти всички фактури за продажби издадени в текущия месец, но една е дадена на ръка и колегата, който я е издал не си спомня на кой клиент е дадена нито за каква стойност е. Плащането е по банков път, но все още не сме получили такова. Към настоящия момент ще имаме пропуснат номер фактура в дневника за продажби. Как да процедираме за да избегнем глоби. Може ли да декларираме тази продажба, когато получим плащането /т.е. в някои от следващите  месеци/? Предварително благодаря!
Здравейте! Налага ми се да коригирам Справката за предприятието и по-конкретно Относителния дял на нетните приходи от продажби в %. (В годишния статистически отчет за 2016 г.) Подали сме като процент отношението на Нетните приходи от продажби спрямо общите приходи от оперативна дейност - 97 % /тъй като имаме и приходи от финансирания/  но сега ми се струва, че в тази справка се подават само Нетните приходи от продажби по дейности т.е. в моя случай 100 %. Ако коригирам годишния статистически отчет за да направя тази корекция ще трябва ли да подавам и нова данъчна декларация за 2016г.? Предварително благодаря!