Здравейте, колеги!
До сега не ми се е случвало да получавам фактура за покупка на сайт от САЩ от българска фирма не регистрирана по ЗДДС. През м. ноември обаче мой контрагент ми предостави фактура за покупка на сайт и плащане от личната сметка на управителя чрез Revalut. Сделката е на стойност 1200 щатски долара. Така при мен възникнаха следните въпроси:
1. При осъществяване на тази сделка следваше ли фирмата да се регистрира по ЗДДС за тази доставка?
2. Трябва ли за сделката да се състави митническа декларация?
3. Ще се признае ли плащането чрез Revalut?
Възможно ли е да не се плащат  здравни вноски за лица в неплатен отпуск, да не се подава Д1 и при какви условия?
Здравейте! Напълно съм съгласна с доводите, които прилагате в подкрепа на личното ползване на активи на фирмата. В по-голяма си част у нас  фирмите
 са малки и обикновено съдружниците или собствениците  извършват всичко в тях. Обичайно са мързеливи и ако представят пътни листи пък може да си направим труда да отчетем и разход за лично ползване на актив.
Здравейте! След одисеята , която се разигра с въпросното указание, как мислите да подаваме справките декларации по ЗДДС до 14.02.2016 г. Аз лично не признавам разходи за лична употреба. Когато има такъв документиран разход, ако е за собственика той внася стойността на разхода в касата на дружеството, а фактурата се отчита като покупка без право на данъчен кредит и с това всичко приключва. Затова няма да подам справка-декларация в която да има отразено ползване за лични нужди на стоки или услуги на дружеството , което осчетоводявам. Мисля, че съм права.