Здравейте,

Имам следния казус. СОЛ (собственик на ЕООД) за цялата 2021г. През м. май 21 е получил 100лв по граждански договор, но не информирал платеца на дохода, че е СОЛ и съответно са му удържани осигуровки и данък. Според вас по какъв начин тази сума трябва да се отрази в Табл.1 на Образец 2004 в ГДД?
Мерси и аз така го разбрах, но просто ми се стори странно, защото при нула излиза все едно данъка е надвнесен.
За целите на осигуряването и съгласно Указанията за попълване на Т1/2 получената сума за личен труд за годината се дели на месеците на упражняване на дейност като СОЛ / без значение с или без възнаграждение е работило лицето даден месец / . Ако има дейност и осигуряване 12 месеца делите на 12 и попълвате колона 5 с получената средномесечна сума.

Да, благодаря, това го разбрах.  Иначе просто питах хипотетично ако през цялата година се осигурява на минимума, но не получава възнаграждение за личен труд, какво се пише в колона 5 - минимума или 0.
Имам предвид, че е работил без възнаграждение
В моя случай основната причина е да се види колко пари са останали като печалба, тъй като голяма част от проектите се фактурират през декември.

Изниква ми още един допълнителен въпрос: Ако СОЛ се е осигурявал на минимума всеки месец без личен труд в колона 5 пише ли се 610лв на месец или се оставя празна ?
Благодаря! След това НАП автоматично ли преизчисляват осигуровките ?

И в декларация 6 с период 13/2020 кои суми се попълват - авансовите осигуровки или преизчислените ?
Здравейте, някой дали може да сподели как се попълва Таблица 1 за определяне на окончателния размер на осигурителния доход за СОЛ в ЕООД с авансово осигуряване върху 610 и различен личен труд през месеците - между 610 и 10 000лв ?
Здравейте, ще може ли помощ при попълване на ГДД на СОЛ, което внасяло авансови осигурително вноски всеки месец на 610, и получавало брутна сума за личен труд 01-10/2020 по 610лв, а в м12/2020 е получило 10 000лв за личен труд. Какво точно се попълва в колона 5 ?

Лицето Х е вписан като управител и работи във фирмата. Собственик е майка му.
За съжаление няма друг вписан управител. Фирмата няма подизпълнители, човекът сам си върши работата
В 1цата е 13236011. Ако беше и собственик е ясно, че най-правилно е да е СОЛ. Но в този случай по-добре ДУК ли да е ?
Здравейте,

А според вас ок ли е в ЕООД, чийто управител е различен от собственика да бъде назначен на трудов договор на длъжност Мениджър проекти с заплата и осигуровки на 1008лв. В длъжностнната характеристика е написано като задължение освен стандартните за тази професия и да управлява дружеството.

Знам, че не перфектния вариант, но СОЛ с личен труд не става и остава само ДУК. Но нали когато е на ДУК няма право да работи, а само да управлява ?

Няма дружи служители в ЕООДто, а собственикът не полага труд и не получава възнаграждение.