Здравейте имаме фактура за покупка на автомобил(стока) от Белгия, като първата фактура е с 20% начислен ДДС, след което имаме кредитно за цялата стойност и накрая фактура без ДДС. Въпроса е  първата фактура с начислен 20% ДДС, като ВОП ли да я отразим, след което кредитното като "'-" ВОП и накрая последната фактура, която е без ДДС пак ВОП (всичките с Протоколи) или само последната фактура се отразява като ВОП с протоколи.
Здравейте,
тръгвам да издавам кредитно известие към фактура, но фактурата е издадена без ДДС поради факта, че не сме били регистрирани към тази дата по ЗДДС, а вече сме и малко забих какво трябва да направя.
Имам искане за представяне на документи по проверка за 5 години - от 2014 до 2018. Срокът ми изтича на 02.12.2020 год. Обемът на исканата информацията е доста голям. Текущата ми работа е доста - трябва да подготвя плащането на рентите за 2020 година на около 300 човека и няма да мистгне времето да се справя в законовия срок. Дали мога чрез системата да подам молба на основание чл.25 от ДОПК за удължаване на срока?
Подавайте молба по чл. 25 от ДОПК и нямате никакви ядове. Като основание опишете гореописаното и ще получите Решение за удължаване на срока.
аз защо не виждам нито една цифричка в приложенията ..?? отварят се приложенията но няма нищо попълнено ,възможно ли е да не са обработени декларациите по чл 73 ..
и при мен е така :blink:
Ще ти я коригират данъчните, когато направят АПВ-то.
Здравейте,
след като се опитах да го потвърдя не ми позволи и на мен, но след като натиснах бутон премахни направо преминах към проверка и подаване (без да е нужно да стане зелено демек потвърдено). При проверката не ми излезе като грешка и мога да я подам така.
Здравейте, как смятате при хазартна дейност, която се облага с алтернативен данък, разходите по закупуване, подръжка и експлоатация на лек автомобил, който ще се използва с няколко цели, които попадат в определенията за облагане по ЗКПО на представителни и управленски дейности, следва ли да дължи данък за същите или  юридическите лица, които се облагат с алтернативни данъци или са освободени от облагане с корпоративен данък, както и за ЕТ, които подлежат на облагане с патентен данък, ползването на леки автомобили за дейността на предприятието не е свързано с допълнително облагане.
Здравейте, относно международният транспорт и по точно чл.30, ал.1 т.3 - между две места на територията на страната, когато е част от превоз по т. 1 и 2. се приравнява на облагаема доставка с 0-ставка, но моя въпрос е ако ние изпълняваме транспорт само от границата до вътрешността на страната това част ли е от превоз по т.1 и т.2 или е доставка, която тръгва от БГ и завършва в БГ тоест със ставка 20%. Някак си и двете ми звучат правилно и :blink: :blink: :blink: :noexpression: :noexpression:
Благодаря предварително!
Здравейте, имам следния казус, лице което по взаимно съгласие е прекратило ТД и е ползвало от НОИ обезщетение 4 месеца, след което е работил една година и е съкратен на основание чл.328, ал.1, тт.3. Има ли право да позлва обезщетението от НОИ за остатъка до 12 месеца, защото лицето има трудов стаж над 30 години? Според мен няма право защото трябва между двете обезщетения да са минали минимум 3 години, но във форумите виждам противоречиви мнения.
Благодаря предварително!
Лицето няма да се връща пак в отпуск за отглеждане на детето до 2 години, защото болничните ще продължат до 45 дни преди раждането на второто дете.
Здравейте,
искам да попитам дали трябва лицето, което ще вземе болничен(усложнена втора бременност), когато е в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, да бъде върнато за един ден на работа за да може да започне болничния или не е нужно. Ако трябва да бъде върнато какви документи трябва да подготвя.
Благодаря предварително
При закупуването на стоките, не се знае, кои стоки ще бъдат продадени и кои подарени? Въпроса ми е с какъв документ да ги изпиша от склада?
Здравейте,
искам да попитам според Вас, как да отчитам дарените стоки(с какви документи) от Фондация на физически лица. Става въпрос за стоки с ниски стойностти(шапки, тениски, значки и д.р.)Тези дарения се правят при събития и когато някой дари някаква сума на Фондацията, тя му прави подарък? За тези стоки си има нужните документи и те също така се предлагат в online магазина на фондацията, която продава тези стоки за да се издържа.
Много добре казано, благодаря за мненията!
Това, че не е ползвал данъчен кредит, не е защото е нямал право за този автомобил да ползва данъчен кредит, а защото е купил автомобила от данъчно нерегистрирано лице и след като е имал право значи трябва да му се начисли ДДС при дерегистрация.Поне аз така мисля.
Здравейте,
и аз да задам въпрос по подобна тема. ДЗЛ рег. по ДДС закупува автомобил 5+1,но не е ползван данъчният кредит защото го купува от фирма, която не е регистрирана по ДДС. Сега нашето ДЗЛ смята да се дерегистрира и според нас трябва да му се начисли ДДС даже и да го продаде отново, Почти на 100% съм сигурен но все пак да попитам.
Здравейте, имам следния казус. Имаме майка, която е била на два трудови договора на по 4-часа в две различни предприятия(свързани). След като и свършва майчиството се разделят с двете предприятия, предоставят и се УП-тата. В УП-3 е записан трудовия стаж на база 4-часа работен ден, а от НОИ твърдят(3-ма инспектори), че по време на майчинството е трябвало да подават информация за 8-часов работен ден и от двете предприятия, което мен много ме изненада. Някой да е имал подобен случай?
Ако няма работници, преведените суми за осигуровки на собственика, ще трябва да си ги поискате с искане за възстановяване или прихващане по чл.129 от ДОПК, ако желаете да си ги възстановите разбира се :)
dalila,
и не смятах, че е правилно, но след като прочетох стотина мнения по въпроса и говорих с НАП достигнах до заключението, че няма проблем да се подаде ДС и проблемите по-нататък с приключването на този ТД няма да съществуват. Но по моя въпрос със записите в книжката така и не разбрах само преназначен ли се пише или чл.119 от КТ?
Здравейте,
работник преминава от срочен договор на безсрочен чрез допълнително споразумение, в трудовата книжка записваме, "преназначен", чл.119 от КТ или нещо друго?
Благодаря предварително!