Чл. 3, ал. 1 от Наредба Н18 - Пощенски паричен превод.
CMR/ЧМР задължително. Можете да транспортирате мострата с Проформа Фактура.
Статистика на БНБ за заеми над 50к лв. или равностойността им в BGN.
Има две осигурявания, тоест и на двете места болничен. Плащането няма общо, от НОИ ще изчислят на база максимума.
Нямам си представа дали е в сила! Имам изтеглена една екселска таблица за ориентир, като закупят нещо странно. Според мен е доста стар, но чак на 38 год.
Привет  изграждаме в собствена сграда спа център-джакузи парна баня външен плувен басейн.Като какви ДМА според ЕКОС да ги определя ?

По ЕКОС намирам само Басейн-2041-25 год.-4%.
Така е, ако питащата прилага МСС и е  избрала втория вариант. Ама надали.
Знам ли!  :hmmm:
Това в счетоводния или в данъчния амортизационен план?

МСС20, т. 24, втори вариянт.
Колко е процента на финансиране?
Ако е 100%, то Вие нямате актив за амортизиране, защото стойността на актива ще е 0
На 22 съм получила сума от клиент , знам че до 5 дни трябва да пусна ф-ра , кой е последния 5-ти ден в който да пусна ф-ра ?

27, залагам аз...

П.П. 22+5=27
Има ли ограничение на сумите, които можеш да получаваш от наложени платежи при продажба на някакви стоки чрез куриерски фирми? Според мен няма, но реших да се консултирам и тук. Всички вещи, които не са продажба на лични такива подлежат на облагане независимо от сумата, нали? Не намерих някъде горна граница 1000, 2000 или пък 10 000лв.

При достигане на сумата от 50 000,00 лв. за последните 12 месеца се подава и друга декларация.
Здравейте! Лице, което е СОЛ, съдружник и управител в ЕООД, има болничен. Лицето не може да ползва обезщетение т.к не се осигурява за този случай. Въпроса е за дните по време на болничен дължими ли са сигуровки или само здравни, но не получава обезщетение? Или си дължи пълни осигуровки като СОЛ за месеца след като не е осигурен за този риск?
Подавате си болничния без право на обезщетение и си внасяте пълен размер на осигуровките за периода.
Осигуровките са до максимума (3400,00 лв.), а над тази граница само данък.
По смисъла на чл. 63, ал. 3 от ЗДДС, данъкът при вътреобщностното придобиване става изискуем на 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е възникнало данъчното събитие съгласно ал. 1. В ал. 4 на същия член е указано, че независимо от ал. 3, данъкът става изискуем на датата на издаване на фактурата, когато тази фактура е издадена преди 15-ия ден на месеца, следващ месеца, през който е настъпило данъчното събитие. Тази хипотеза не се прилага, когато фактурата е издадена във връзка с направено плащане преди датата на възникване на данъчното събитие.
При мен беше с протокол за цялата сума. ДДС-то, платено в друга държава от ЕС го лепнах на разчет. После разчета закрих с възстановеното ДДС.
А да питам за месеца в НО  - трябва да се подаде Д1 и Д6 върху 710лв.  друго не е необходимо - правилно ли сам разбрала?                                                       И  смятате ли,че ще ми се отрази в намаление за пенсията?

За месеците в НО само Д1 като самоосигуряващ се. Да, ще се отрази в намаление, но едва ли ще го осетите. Все пак осигурителния доход за периода от Максимум отива на Минимум.
Здравейте, ЕООД не упражнява дейност през 2021 г, но управителят се осигурява, както и едно лице, което е по майчинство.
Имам начислени разходи само за това лице за здравно осигуряване под 500 лв. Приходи няма.
Правилно ли ще е да подам Декларация за предприятие под 500 лв приходи и разходи в НСИ и да  не подавам ГДД по чл.92?

Подайте в НСИ до 500 лв. приход/разход!
Подайте си и декл. по чл. 92, явно на загуба с последната известна дейност(като код).
Ще си спестите главоболия, а и осигуряването на управителя ще е обосновано.
Не. Стига да не ти обърква ОПР-то, ако ползваш от програма.